CCR a decis - Basescu, liber la tricouri. PSD si PNL reactioneaza: Presedintele e imoral, incalca Constitutia

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 20:35
4654 citiri
CCR a decis - Basescu, liber la tricouri. PSD si PNL reactioneaza: Presedintele e imoral, incalca Constitutia

CCR a hotarat, miercuri seara, ca tricoul cu PMP, purtat de Traian Basescu, este constitutional. Decizia magistratilor de a respinge contestatia premierului Ponta a starnit imediat reactii pe scena politica.

Astfel, PSD, prin vocea purtatorului de cuvant al partidului, Catalin Ivan, sustine ca Traian Basescu a actionat "imoral" purtand tricoul cu sigla PSD. De aceeasi parere este si liderul liberal, Crin Antonescu, care a calificat tot "imoral" comportamentul presedintelui, precizand ca acesta incalca "spiritul Constitutiei".

CCR a respins sesizarea lui Ponta: Tricoul purtat de Basescu este constitutional

"Traian Basescu nu numai ca poarta un tricou chiar si in engleza 'voteaza PMP', a spus-o de la tribuna Palatului Cotroceni ca ar vota pentru Udrea si PMP. Este un om politic in plina campanie electorala, nu mai este presedintele statului deasupra tuturor partidelor politice.

Au gasit aceasta chichita judecatoreasca spunand ca Basescu nu mai poate fi in campanie pentru ca nu mai poate candida. Dar daca asta e decizia Curtii, nu mai comentam", a declarat Catalin Ivan, intr-o declaratie telefonica la Realitatea TV.

Basescu vs. Ponta si viceversa: CCR respinge ambele sesizari

Premierul Victor Ponta a spus ca nu vrea sa spuna nimic pana cand nu vede motivarea Curtii.

"Pana nu vad motivarea, nu comentez. Dar ma bucur ca am castigat cu Legea insolventei", a spus acesta, arata Mediafax.

La randul sau, liderul PNL, Crin Antonescu, a comentat decizia CCR privind controversatul tricou cu PMP.

"Nu sunt multe comentarii de facut. E o decizie a CCR. Eu nu stiu exact ce plangere, ce a semnalat Ponta. Comportamentul presedintelui in campanie electorala nu e doar imoral, ci contrar spiritului Constitutiei. Zilele curg necrutator, e sfarsitul mandatului.

Electoratul nu cred ca da un mesaj anume, s-a obisnuit cu activitatea, discursul permanent partizant al unui presedinte. Basescu a facut asta 10 ani, pentru PDL, de la o vreme pentru alt partid. Electoratul s-a obisnuit. Multi resping aceasta atitudine, unii o accepta", a declarat Crin Antonescu.

Toni Grebla, despre sesizarea lui Ponta: CCR nu lamureste comportamentul presedintelui. E treaba Parlamentului

De asemenea, judecatorul CCR Toni Grebla a spus, miercuri seara, ca sesizarea prim-ministrului Victor Ponta privind incalcara Constitutiei de catre presedintele Traian Basescu nu reprezinta o atributie a Curtii Constitutionale.

"CCR nu are atributii de a lamuri comportamentul unor demnitari in exercitiul mandatului. (...) Sarcina de a aprecia in ce masura s-a depasit aceasta limita nu apartine CCR, ci Parlamentului. (...) Faptul ca un presedinte incalca o atributie nu este treaba Curtii Constitutionale, este treaba Parlamentului", a explicat Toni Grebla.

PMP: Sesizarea, o cacealma

Si Elena Udrea, deputat PMP, a avut o reactie pe acest subiect.

"De fiecare data cand Ponta e in vreo incurcatura de imagine, mai face cate o cacealma (...) Eu am glumit si am spus ca daca fotografiile acelea au fost motivul, am spus ca pe mine trebuie sa ma suspende. Victor Ponta nu e prost, stia cum se va termina, dar pentru cateva zile a reusit sa aduca in dezbatere alt subiect decat ceea ce trebuia sa discutam", a declarat Elena Udrea, invitata la B1 Tv.

Totodata, colegul sau de partid, Cristian Preda, a sustinut ca presedintele Basescu nu a incalcat Constitutia.

"Decizia e foarte clara. Nu a fost in niciun fel incalcata Constitutia. Vom vedea cand se publica decizia. Era intr-o zi de odihna si eu, si Elena Udrea am postat niste fotografii, care au fost preluate. Le multumim pentru ajutorul dat pentru a impartasi optiunea presedintelui. Orice presedinte isi poate spune optiunea", a apreciat Preda.

La randul sau, fostul consilier prezidential si actual membru PMP, Cristian Diaconescu, a spus ca nu intelege de ce este problema premierului felul in care se imbraca presedintele in timpul liber: "Asta e problema ta? Cu ce se imbraca presedintele in timpul liber? La atat te duce mintea?".

Basescu vs. Ponta, la CCR

Magistratii Curtii Constitutionale au decis, miercuri seara, ca Traian Basescu nu a incalcat Constitutia in momentul in care a purtat un tricou cu sigla PMP, respingand astfel sesizarea premierului Victor Ponta privind implicarea presedintelui in campanie electorala. Judecatorii CCR mentioneaza ca presedintele "nu are calitatea de competitor electoral".

CCR decide daca presedintele in functie poate sa sustina un partid in campanie

Basescu, reclamat de Guvern la CCR. Seful Curtii: Eu il stiu pe presedinte in tricoul albastru

Curtea Constitutionala a dezbatut sesizarea Guvernului privind implicarea lui Traian Basescu in campania electorala, formulata dupa ce presedintele s-a fotografiat imbracat cu un tricou PMP, alaturi de lideri ai acestui partid.

Sesizarea a fost inregistrata la CCR pe 6 mai, ca cerere de solutionare a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Executiv si presedinte, cauzat de implicarea explicita a presedintelui in campania electorala.

Reclamatia prim-ministrului a fost discutata incepand cu ora 17.00, desi initial era programata pentru ora 10.00, insa a fost amanata la cererea Guvernului, din cauza agendei incarcate de miercuri dimineata.

Basescu, in tricou "Vote for PMP", pe plaja alaturi de sotie si Elena Udrea (Galerie foto)

Traian Basescu s-a implicat puternic in campania electorala a PMP, aparand la un moment dat imbracat in tricoul electoral al acestui partid, alaturi de Elena Udrea si un grup de sustinatori ai PMP. El a transmis clar in mai multe ocazii faptul ca va vota PMP si a spus ca atata timp cat nu semneaza un act, el isi poate exprima simpatia si sprijinul pentru un partid.

Potrivit unor decizii date intrecut, CCR a hotarat ca presedintele poate exprima opinii si optiuni politice.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#CCR decizie Ponta reactii, #CCR respinge contestatie Ponta, #CCR Basescu campanie electorala, #Basescu tricou PMP reactii , #decizii