CCR a decis: Fara referendum in ziua alegerilor locale

Joi, 26 Mai 2016, ora 10:32
3138 citiri
CCR a decis: Fara referendum in ziua alegerilor locale
Foto: Arhiva site CCR

Judecatorii CCR au decis, joi, ca ordonanta de urgenta data de Guvernul Ciolos pentru a schimba Legea referendumului este neconstitutionala.

Mai exact, Guvernul a decis modificarea legislatiei pentru a permite organizarea unor consultari populare locale odata cu alegerile din 5 iunie. Propunerea i-a fost inaintata lui Ciolos de Ministerul Afacerilor Interne si Autoritatea Electorala Permanenta.

Ar fi urmat sa fie folosite aceleasi sectii de votare, aceleasi birouri electorale de circumscriptie si aceleasi stampile electorale, fapt ce ar fi dus la costuri mai mici si ar fi garantat o participare mai mare la referendum.

Vezi aici cum a motivat Guvernul modificarea Legii referendumului

Vizate erau doua cazuri, in Oradea si in Botosani, unde populatia ar trebui sa se pronunte in ce priveste alipirea unor localitati.

La Oradea, de exemplu, au mai fost doua tentative de consultare a cetatenilor, insa prezenta la vot a fost redusa, astfel ca referendumul nu a putut fi validat, aminteste Digi 24. Cazul este unul important, pentru ca se doreste alipirea localitatii Sanmartin, care cuprinde si Baile Felix. Astfel, statiunea ar urma sa fie administrata de Primaria Oradea.

Citeste aici cele mai noi informatii despre alegerile locale din 2016

Ordonanta a fost insa contestata la CCR de Avocatul Poporului. Victor Ciorbea a motivat ca, desi e oportuna organizarea concomitenta a referendumurilor cu alegerile, in acest caz modul in care Guvernul a incercat sa faca acest lucru - in timpul campaniei electorale si prin ordonanta de urgenta - este neconstitutional si magistratii CCR i-au dat dreptate.

Judecatorii au explicat ca prin Constitutie este stabilit ca ordonantele de urgenta trebuie sa fie bazate pe "situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata".

Totodata, problema era si ca este vorba de doua tipuri diferite de scrutin - alegerile locale care se desfasoara la nivel national si referendumuri intr-un numar limitat de localitati. Aceasta ar fi diferenta intre situatia de acum si cea din 2009, cand odata cu alegerile prezidentiale am fost intrebati si daca ne dorim Parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

Potrivit News.ro, motivarea completa a CCR va fi publicata zilele urmatoare.

A.S.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#CCR interzice referendum alegeri locale , #decizii