CCR: Hotararea Senatului in cazul lui Dan Sova este neconstitutionala Ce urmeaza

Miercuri, 06 Mai 2015, ora 12:53
27216 citiri
CCR: Hotararea Senatului in cazul lui Dan Sova este neconstitutionala Ce urmeaza
Foto: Hepta.ro

CCR a admis, miercuri, sesizarea depusa de PNL in ceea ce priveste hotararea Senatului in cazul retinerii si arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova.

Cazul este fara precedent in istoria Legislativului de la Bucuresti, prin urmare Comisia Juridica a Senatului este asteptata sa decida cum va fi aplicata decizia CCR, dupa ce aceasta va fi motivata si publicata in Monitorul Oficial.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a citit decizia data astazi de Curte in cazul Sova, in care se precizeaza ca hotararea Senatului este neconstitutionala pentru ca a fost adoptata in baza unor dispozitii legale si a unui regulament contrar prevederilor Constitutiei.

Intrebat de jurnalisti daca CCR a indicat Senatului si calea de urmat, Zegrean a raspuns: "Nu, nu vom indica nicio cale de urmat pentru ca Senatul stie ce are de facut, nu trebuie sa le spunem noi".

De asemenea, intrebat daca se reia votul dat in cazul Dan Sova, presedintele CCR a raspuns: "V-am spus continutul deciziei, va multumesc", refuzand sa faca posibile speculatii legate de ce va face Senatul.

Ce va face Senatul

La randul sau, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca se asteapta ca decizia CCR si motivarea ei sa fie publicate in Monitorul Oficial, dupa care documentele vor ajunge la Comisia Juridica a Senatului, care va decide ce trebuie facut.

Tariceanu a dat asigurari ca Senatul "se va conforma si va pune in aplicare" decizia Curtii Constitutionale, dar acest lucru se va intampla dupa publicarea documentelor in Monitorul Oficial si aflarea argumentelor care au stat la baza deciziei Curtii.

"Vom lua act la nivelul Biroului Permanent de motivarea Curtii, vom analiza, vom sesiza Comisia Juridica si vom proceda in consecinta (...) Nu cred nimica, nu vreau sa fac niciun fel de comentariu atata vreme cat nu am motivarea si comunicarea oficiala in Monitorul Oficial. Pana atunci, orice speculatie este neavenita din partea mea", a declarat Tariceanu.

Presedintele Senatului a refuzat sa se pronunte cu privire la reluarea votului pentru avizarea retinerii si arestarii lui Dan Sova, in ciuda insistentelor jurnalistilor.

"Stiu ca vreti sa fac un comentariu, dar comunicatele de presa nu servesc drept comunicare oficiala. Declaratia presedintelui CCR nu inlocuieste comunicarea oficiala si publicarea in Monitorul Oficial a motivarii (...) Pana atunci nu pot sa va spun nimic", a declarat Tariceanu.

Cazul Sova este o premiera, comisia juridica fiind pusa in dificultate inca de la declansarea scandalului de faptul ca numarul de voturi favorabil incuviintarii arestarii preventive a fost suficient conform Constitutiei, dar insuficient conform regulamentului Senatului. Ulterior, regulementul a fost pus in acord cu Constitutia, dar votul fusese deja dat.

Senatorii juristi, incurcati de cazul Sova: Curtea ne-a bagat intr-o fundatura din care nu putem iesi! (Video)

Tariceanu si Ilie Sarbu, indignati ca CCR ii "obliga", nu ii roaga: Ne-au cerut sa incalcam legea!

Opozitia cere capul lui Tariceanu

La randul sau, senatorul PNL Cristian Bodea a sustinut ca presedintele Senatului trebuie sa isi dea demisia dupa decizia de azi a CCR.

"Astazi a fost o victorie a Justitiei intr-o batalie de transee, lunga de o luna si ceva. Am dovedit ca avem dreptate si ca PSD si dl. Tariceanu au incercat sa fenteze legea si sa pacaleasca Constitutia.

Dl. Tariceanu ar trebui sa isi dea demisia si sa admita ca a gresit iremediabil fata de lege si fata de cetatenii Romaniei", a spus Cristian Bodea, chestor al Senatului.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#CCR Sova , #decizii
Comentarii
Poza trolheim
trolheim
rank 1
Poza JulianDoe
JulianDoe
rank 5
e clar. CCR e basista, PNL e basist, Sova e cinstit dar nu stiu ce