Ziare.com

CCR a declarat neconstitutionala o prevedere din Codul de Procedura Penala privind martorii amenintati

de Ionel Stoica
Marti, 16 Aprilie 2019, ora 16:54

   

CCR a declarat neconstitutionala o prevedere din Codul de Procedura Penala privind martorii amenintati
Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala o prevedere din articolul 126 din Codul de Procedura Penala, care priveste martorii amenintati.

Este vorba de prevederea care arata ca masurile dispuse de procuror in astfel de cazuri se mentin pe tot parcursul procesului penal, daca starea de pericol nu a incetat.

Potrivit unor surse din magistratura, exceptia admisa are legatura cu situatia martorului amenintat dupa trimiterea in judecata si neconstitutional ar fi ca doar procurorul sa poata decide in continuare aceasta calitate a martorului.

Care este articolul

CCR a discutat astazi constitutionalitatea dispozitiilor art.126 alin. (4) - (6) din Codul de Procedura Penala, care au urmatorul continut:

" (4) Procurorul dispune acordarea statutului de martor amenintat si aplicarea masurilor de protectie prin ordonanta motivata, care se pastreaza in conditii de confidentialitate.

(5) Procurorul verifica, la intervale de timp rezonabile, daca se mentin conditiile care au determinat luarea masurilor de protectie, iar in caz contrar dispune, prin ordo-nanta motivata, incetarea acestora.

(6) Masurile prevazute la alin. (1) se mentin pe tot parcursul procesului penal daca starea de pericol nu a incetat."

Decizia CCR

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala a decis:

1. Cu majoritate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.126 alin. (6) din Codul de procedura penala sunt neconstitutionale.

2. Cu unanimitate de voturi, a respins, ca inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.126 alin. (4) si (5) din Codul de procedura penala.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17810 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor