CCR a respins sesizarea PDL pe statutul militarilor

Miercuri, 22 Mai 2013, ora 10:59
2262 citiri
CCR a respins sesizarea PDL pe statutul militarilor
Foto: Arhiva

Magistratii Curtii Constitutionale au respins, miercuri, sesizarea facuta de senatorii PDL in ceea ce priveste Legea pentru modificarea si completarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins obiectia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului unic pct.5 din Legea pentru modificarea si completarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare, prin care se introduce art.86 alin.(22), in raport cu criticile formulate", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Ramane de vazut care va fi motivarea acestei decizii, dupa care legea, in forma adoptata de Senat, va merge la promulgare.

Este a treia decizie favorabila Puterii data de Curtea Constitutionala in ultima perioada, dupa respingerea sesizarii Opozitiei pe legea restituirii proprietatilor si a sesizarii CSM referitoare la modul de desemnare a judecatorului roman la CEDO.

Senatorii PDL au reclamat la Curtea Constitutionala faptul ca dupa ce presedintele a retrimis aceasta lege la parlament pentru reexaminare, senatorii nu si-au exprimat pozitia doar fata de criticile formulate de seful statului, ci au introdus un nou amendament. Astfel, PDL a apreciat ca prin acest lucru a devenit "neconforma prevederilor art. 77 alin. (2) din Constitutie si cu toata jurisprudenta Curtii Constitutionale".

Opozitia a considerat ca "parlamentarii Puterii au adoptat un alineat 22 la art.86 din legea criticata de neconstitutionalitate, la dezbaterea cererii de reexaminare a Presedintelui Romaniei, al carui continut nu are nicio legatura cu continutul cererii de reexaminare in cauza.

Continutul cererii de reexaminare se refera la aprobarea anuala a conducatorului institutiei pentru mentinerea in activitate a generalilor si a amiralilor, dupa implinirea varstei standard de pensionare, pana la varsta de 60 de ani si la trecerea in rezerva a cadrelor militare care nu pot promova baremurile de pregatire fizica, in timp ce textul adaugat la Legea rezultata dupa reexaminare se refera la ministerele carora li se aplica dispozitiile din art.86 alin.(2) care, la randul sau, priveste conditiile in care coloneii si comandorii pot fi mentinuti peste limita varstei de grad prevazuta la art.92 din Legea nr.80/1995", se precizeaza in documentul citat.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#ccr statut militari, #sesizare PDL statut militari , #decizii