CCR a respins sesizarea Opozitiei privind memorandumul cu Rompetrol

Miercuri, 26 Iunie 2013, ora 19:25
1041 citiri
CCR a respins sesizarea Opozitiei privind memorandumul cu Rompetrol
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala (CCR) a respins, miercuri, cu majoritate de voturi, obiectia de necunostitutionalitate asupra legii privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, formulata de opozitie.

Obiectia de neconstitutionalitate formulata de 80 deputati a fost respinsa pe motiv ca este neintemeiata, se precizeaza intr-un comunicat.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, mai precizeaza sursa citata.

In mai, Opozitia a atacat la CCR legea privind aprobarea Memorandumului

In 29 mai, Mircea Toader a anuntat ca Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala legea privind aprobarea Memorandumului de intelegere incheiat intre statul roman si Rompetrol, semnat in Bucuresti la 15 februarie 2013.

El a aratat ca Memorandumul cuprinde texte neconstitutionale. "Opozitia unita, 80 de parlamenatri, am hotarat sa atacam la Curte legea privind Memorandumul cu Rompetrol", a precizat Toader.

Plenul Camerei Deputatilor a aprobat, in 21 mai, cu 233 de voturi "pentru", 63 de voturi "impotriva" si 26 de abtineri, proiectul de lege privind memorandumul incheiat intre statul roman si grupul Rompetrol.

Deputatii PPDD si PDL au anuntat atunci ca au votat impotriva acestui memorandum, intrucat considera ca va aduce prejudicii statului roman.

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian , declara, in 9 mai, ca daca Parlamentul nu este de acord cu prevederile memorandumului pentru Rompetrol toate intelegerile vor fi anulate si se va merge pe formula "ori totul ori nimic" si sustine ca statul ar fi fructificat orice alta sansa de a obtine mai multi bani.

Guvernul a anuntat ca statul va incasa 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare (RRC), iar 25 milioane dolari din suma totala reprezinta prima convenita pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, operatiunea fiind avizata in sedinta de miercuri a Guvernului.

Potrivit Guvernului, memorandumul include un angajament de cumparare printr-o procedura competitiva a unui pachet de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare detinut in prezent de Ministerul Economiei prin Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, la un pret minim garantat de 200 milioane dolari.

Din totalul sumei, 175 milioane dolari reprezinta pretul actiunilor vandute, iar 25 de milioane dolari reprezinta prima convenita de catre parti pentru dobandirea de catre grupul Rompetrol a majoritatii absolute de vot la Rompetrol Rafinare, care ii va permite sa adopte orice decizie in legatura cu aceasta companie.

Suma va fi platita catre OPSPI la finalizarea tranzactiei, intr-o singura transa.

Grupul Rompetrol va continua sa detina un drept de preferinta la cumpararea actiunilor ramase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Candidatul periculos pentru Ciolacu în cazul retragerii lui Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei: ”Va fi un șoc pentru PSD”
Situația candidatului Cătălin Cîrstoiu se complică pe zi ce trece, iar PSD și PNL par că s-au spălat pe mâini în ceea ce îl privește. Recent, Marcel Ciolacu a declarat că medicul...
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
#CCR Opozitie memorandum Rompetrol, #Opozitie memorandum Rompetrol, #Curtea Constitutionala Rompetrol , #decizii