CCR amana decizia privind Legea cainilor vagabonzi

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 15:21
3090 citiri
CCR amana decizia privind Legea cainilor vagabonzi
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, sa amane pentru luna ianuarie luarea unei decizii in ceea ce priveste sesizarea de neconstitutionalitate a Legii cainilor fara stapan.

Astfel, Curtea Constitutioneala urmeaza sa reia dezbaterile pe aceasta sesizare in data de 11 ianuarie 2012.

70 de deputati PSD si 54 de deputati PNL au sesizat CCR cu privire la neconstitutionalitatea legii cainilor fara stapan, la initiativa mai multor ONG-uri. De asemenea, Asociatia Cutu Cutu a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca a depus peste 32.000 de semnaturi la Curtea Constitutionala, semnaturi stranse de la cetateni care nu sunt de acord cu eutanasierea cainilor fara stapan.

In sesizarea transmisa Curtii Constitutionale, deputatii sustin ca legea criticata incalca principiul bicameralismului, avand in vedere ca forma adoptata de Camera Deputatilor difera de cea aprobata anterior de Senat. De asemenea, in sesizare se arata ca actul normativ incalca si normele de tehnica legislativa.

Pe de alta parte, se arata in sesizare, "eutanasia este o masura extrema, care contravine prevederilor drepturilor animalelor recunoscute de instrumente internationale, reglementari comunitare cu caracter obligatoriu", iar legea de gestionare prevede solutia eutanasiei, care se poate aplica curent, in masa, animalelor fara stapan, desi ar fi trebuit sa fie aplicata numai in anumite conditii limitative si stricte, cu caracter exceptional.

Legea privind gestionarea cainilor fara stapan, care permite inclusiv solutia eutanasierii animalelor daca autoritatile locale o considera oportun, a trecut pe 22 noiembrie de Camera Deputatilor. In favoarea legii s-au inregistrat 168 voturi, in timp ce 111 deputati au fost contra, iar 14 s-au abtinut.

Legea a fost vehement contestata de organizatiile pentru apararea drepturilor animalelor, atat din Romania, cat si din strainatate, dar si de mai multi europarlamentari, in special cei ai PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#Curtea Constitutionala lege maidanezi, #CCR lege caini vagabonzi, #eutanasiere maidanezi , #decizii