Ziare.com

CCR amana decizia referitoare la recunoasterea casatoriilor gay

Joi, 05 Iulie 2018, ora 16:07

   

CCR amana decizia referitoare la recunoasterea casatoriilor gay
Curtea Constitutionala a decis, joi, sa amane pentru data de 18 iulie, pronuntarea asupra sesizarii referitoare la nerecunoasterea casatoriilor dintre persoane de acelasi sex, dupa decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene in cazul Coman-Hamilton.

Curtea de Justitie a UU a hotarat, la inceputul lunii iunie, ca statele membre nu pot impiedica libertatea de sedere a unui cetatean al UE prin refuzul de a acorda sotului sau de acelasi sex, cetatean al unei tari non-UE, un drept de sedere derivat pe teritoriul lor.

Pe 29 noiembrie 2016, judecatorii CCR suspendasera dezbaterile, pentru a cere un punct de vedere de la Curtea de Justitie a UE.

"Sot din art. 2 (2) (a) din Directiva 2004/38/EC, coroborat cu art. 7, 9, 21 si 45 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene include sotul de acelasi sex al unui cetatean european, cu care cetateanul s-a casatorit legal conform legii dintr-un stat membru altul decat statul gazda si, daca raspunsul la prima intrebare este afirmativ, atunci art. 3 (1) si 7 (1) din Directiva 2004/38/EC, coroborat cu art. 7, 9, 21 si 45 din Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene cer ca statul membru gazda sa acorde dreptul la rezidenta pe teritoriul sau pe o perioada mai lunga de 3 luni unui sot de acelasi sex al unui cetatean european", sunt cele doua intrebari la care partile au solicitat CCR sa ceara un punct de vedere de la CEJ.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost dezbatuta prima data pe 20 iulie la Curtea Constitutionala, argumentele principale invocate de cei care au ridicat exceptia fiind recunoasterea dreptului fundamental la viata privata.

Presedintele Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a pledat atunci in favoarea recunoasterii casatoriei.

Argumentele cuplului gay

Autorii exceptiei de neconstitutionalitate au contestat articolul 277, alin. (2) si alin. (4) din Codul Civil, care se refera la interzicerea recunoasterii pe teritoriul Romaniei a casatoriilor intre persoane de acelasi sex incheiate in afara granitelor, respectiv la libera circulatie in cadrul UE.

In pledoaria sa din 20 iulie in fata judecatorilor, avocata cuplului gay, Iustina Ionescu, a adus o serie de argumente din jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care, in opinia sa, "detaliaza felul in care dreptul la viata privata si familie si dreptul de a nu fi discriminat, incluse si in Constitutia Romaniei, ar trebui sa fie interpretate si aplicate de toate statele membre ale Consiliului Europei".

"Constitutia Romaniei este clara: apara si protejeaza drepturile la viata privata si de familie in mod egal pentru toti cetatenii tarii", a declarat Iustina Ionescu in fata judecatorilor CCR.

Ea a subliniat faptul ca statul roman nu recunoaste casatoria clientilor sai, incheiata in 2010 in Belgia, ca si cum "relatia lor de 14 ani nu exista", pentru ca cei doi "nu se pot inregistra pe teritoriul Romaniei sub nicio forma juridica".

"Doar sase state din cele 28 ale Uniunii Europene interzic explicit prin Constitutie casatoriile homosexuale", a mai adaugat avocatul, precizand ca tara noastra nu se numara printre acestea si ca, prin urmare, "in contextul romanesc se incearca restrangerea abuziva a casatoriei".

Prezent la sedinta de judecata din 20 iulie, presedintele CNCD, Csaba Asztalos, a pledat si el pentru recunoasterea casatoriilor intre persoane de acelasi sex pe teritoriul Romaniei.

"Apreciem ca actuala legislatie ingradeste dreptul la demnitate umana, viata intima si de familie a persoanelor din minoritatea sexuala pentru ca, interzicand casatoriile intre persoane de acelasi sex si nerecunoasterea acestor casatorii, respectiv a parteneriatelor civile ii asaza in afara societatii", a spus Csaba.

Istoria cuplului gay

Adrian Coman si Clai Hamilton s-au cunoscut in 2002 la New York si au format un cuplu stabil timp de opt ani.

In 2009, Adrian a plecat din New York pentru a lucra la Parlamentul European, in Bruxelles. Un an mai tarziu, cei doi au decis sa se casatoreasca in Belgia.

In 2012, Adrian Coman si-a incheiat contractul la Parlamentul European si a inceput sa isi caute de lucru in Belgia si Statele Unite, luand in calcul si varianta de a veni in Romania, unde avea parinti, rude si prieteni. A mers la Consulatul Romaniei din Bruxelles pentru a transcrie certificatul de casatorie, lucru necesar pentru a cere resedinta in Romania pentru partenerul sau.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1677 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dilema

Mare dilema la CCR: sa legalizeze familia "traditionala" a lui Dragnea cu nepoata tziitoare, cele 7 familii traditionale ale lui Tariceanu sau alianta LGBT intre Daddy si Moliceanu...

 

Te simtzi gadilat placut |?

NU te grabi ...
Mai bine du-te acolo und eesti sigur de ... satisfactzie.
Lasa-ne pe Noi, amaratzii de normali in pace ...

Grea sarcina !!~!

Grea sarcina pe Celula Ciumei rosii!
Da sentinta conf Programului Partidului , e contra UE!
Da sentinta Conf UE , e contra Programului Partidului!
Pana la urma Celula Ciumei rosii va da o sentinta sibilica din care fiecare va intelege ce doreste!!!

 

De cand orice ... parț emis de Bruxelles....

....trebuie să il bage in seamă romani!? Că pe alde Coman l-a mancat c**u e problema lui nu a noastră!!! Vin toți ... dezorientați sexuali să ne de-a lecții de orientare legislativă!!! Asta se intamplă cand le dai la nebuni dreptate!

 

Ticaloasa miscare, mizerabila ...

Daca CCR permite Astora asa ceva, sa te tii mii de alte asemenea cupluri.
Degeaba mai facem Rererendum.

Cred ca SE vrea spargerea UE.
De unde nu ai zice ...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor