CCR a amanat pentru ianuarie deciziile in cazurile Melescanu si Neacsu

Joi, 12 Decembrie 2019, ora 15:35
6132 citiri
CCR a amanat pentru ianuarie deciziile in cazurile Melescanu si Neacsu
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Curtea Constitutionala a amanat, joi, dezbaterile pe sesizarile privind alegerea lui Teodor Melescanu ca presedinte al Senatuui si numirea lui Marian Neacsu ca vicepresedinte al ANRE.

Astfel, CCR a dispus amanarea pronuntarilor pentru data de 22 ianuarie 2020, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Miercuri, CCR amanase pentru joi decizia privind sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Melescanu in functia de presedinte al Senatului, noteaza Agerpres. Tot pentru joi fusese amanata si decizia asupra sesizarii USR privind numirea lui Marian Neacsu in functia de vicepresedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Potrivit unor surse, deciziile de amanare au fost luate miercuri pentru ca judecatorul Marian Enache a lipsit din motive medicale.

Sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor hotararii pentru alegerea presedintelui Senatului, formulata de 33 de senatori, a fost luata prima data in discutie in sedinta din data de 16 octombrie.

Pe 10 septembrie, Teodor Melescanu, de la ALDE, a fost ales, in plen, presedintele Senatului cu 73 voturi "pentru", Alina Gorghiu, de la PNL, obtinand 59 de voturi.

In data de 11 septembrie, liderul ALDE, Calin Popescu-Tariceanu, anunta ca mai multi parlamentari din Opozitie au semnat o sesizare catre CCR privind modul in care Melescanu, a fost ales la conducerea Senatului, avand si sustinerea social-democratilor la acel moment.

Amintim ca, pe 5 iulie, deputatul USR Cristina Pruna anunta ca a depus la CCR o sesizare cu privire la numirea lui Neacsu in functia de vicepresedinte al ANRE.

"Profilul lui Marian Neacsu este incompatibil cu cerintele prevazute de lege pentru aceasta functie, intrucat nu are vechimea si experienta care sunt cerute de lege. In plus, el nu poate ocupa un loc in Comitetul de reglementare al ANRE, intrucat a primit o condamnare penala definitiva.

Asteptam cu interes raspunsul CCR pe aceasta speta. In plus, vom demara demersurile pentru a modifica Legea nr. 160/2012, care a aprobat Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 33/2007 privind functionarea ANRE, in sensul de a elimina lacunele legislative care au permis ca un condamnat penal sa poata fi numit in fruntea unei institutii publice", explica, la acea data, deputatul USR.

Parlamentul l-a validat pe 26 iunie pe Marian Neacsu in functia de vicepresedinte al ANRE.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#CCR decizie Melescanu Senat , #decizii