Ziare.com

CCR: Codul Penal modificat, neconstitutional - Decizie luata rapid si in unanimitate

de Redactia Ziare.com
Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:46

   

CCR: Codul Penal modificat, neconstitutional - Decizie luata rapid si in unanimitate
Magistratii Curtii Constitutionale au decis, miercuri, in unanimitate, ca modificarile aduse la Codul Penal in "martea neagra", de Camera Deputatilor, sunt neconstitutionale.

In aceste conditii, dupa publicarea motivarii deciziei de astazi a CCR, proiectul de lege se va intoarce la Parlament pentru a fi pus in acord cu Constitutia.

Laura Stefan, expert anti-coruptie la Expert Forum (EFOR), a declarat la postul Digi24 ca decizia CCR era de asteptat, pentru ca nu se poate sa avem categorii diferite de cetateni, unii care raspund penal si altii care nu raspund pentru faptele lor.

"Era o decizie previzibila, ma bucura ca in ultima vreme deciziile CCR se iau in unanimitate. Asta arata ca judecatorii, indiferent cine i-a propus, inteleg importanta functiei lor si apara Romania", a subliniat aceasta.

O reactie similara a avut si prof. Gheorghe Iancu, fost Avocat al Poporului, care a acuzat parlamentarii ca prin modificarile aduse Codului Penal si-au creat "avantaje enorme" pentru ei.

"Cum de au indraznit sa isi faca un Cod Penal al lor?", s-a aratat acesta indignat, intr-o declaratie la Digi24.

Prof.Iancu a precizat ca Parlamentul este obligat intr-un termen de 45 sau 60 de zile sa modifice textele considerate de CCR neconstitutionale, timp in care acestea se suspenda in aplicare. Daca Parlamentul nu se incadreaza in acest termen, atunci se iese din sistemul legislativ, a mai spus acesta.

Totodata, daca Parlamentul nu respecta la litera decizia CCR, atunci legea va putea fi din nou atacata la CCR.

La randul sau, presedintele PDL Vasile Blaga a catalogat decizia de astazi a CCR ca pe "o victorie a democratiei si a statului de drept, atacate sistematic de Victor Ponta si Crin Antonescu".

In opinia sa, parlamentarii USL vor fi obligati sa renunte la modificarea ambelor articole controversate, 147 si 253, "pentru ca alta solutie nu exista".

"Ma bucur ca decizia a fost luata cu 9-0", a subliniat liderul PDL unanimitatea cu care s-a luat decizia de catre judecatorii constitutionali.

Ce a decis Curtea Constitutionala

Conform comunicatului remis presei, in urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, a decis, cu unanimitate de voturi, urmatoarele:

1. Admiterea obiectiei si constatarea neconstitutionalitatii art.I pct.5 si art.II pct.3 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative, care inlatura din categoria functionarilor publici si a functionarilor pe Presedintele Romaniei, pe deputati si senatori, precum si pe persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale, in baza unei legi speciale si care nu sunt finantate de la bugetul de stat.

Aceste dispozitii incalca art.1 alin. (1) si (5) din Constitutie referitor la statul de drept si obligatia respectarii Constitutiei si a legilor, art.16 alin. (1) si (2) care consacra principiul egalitatii in drepturi, precum si art.11 alin. (1) privind obligatia statului roman de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce ii revin din tratatele internationale.

2. Admiterea obiectiei si constatarea neconstitutionalitatii articolului unic din Legea pentru modificarea art.2531 din Codul penal, care inlatura functionarii publici din sfera subiectilor activi a infractiunii de conflict de interese si care excepteaza din categoria actelor incriminatoare emiterea, aprobarea, adoptarea si semnarea actelor administrative, precum si cele care privesc creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara si profesionala.

Aceste dispozitii incalca art.1 alin. (1) si (5) din Constitutie referitor la statul de drept si obligatia respectarii Constitutiei si a legilor, art.16 alin. (1) si (2) care consacra principiul egalitatii in drepturi, precum si art.11 alin. (1) privind obligatia statului roman de a indeplini intocmai si cu buna-credinta obligatiile ce ii revin din tratatele internationale.

3. Admiterea obiectiei si constatarea neconstitutionalitatii art.I pct.2 si art.II pct.5 din Legea pentru modificarea si completarea unor acte normative, privind modificarea art.741 din actualul Cod penal, respectiv a art.3091 din noul Cod penal, dispozitii care reglementeaza o cauza de reducere si de inlocuire a pedepselor pentru anumite infractiuni, denumite generic "infractiuni prin care s-a produs un prejudiciu evaluabil in bani".

Aceste dispozitii sunt neconstitutionale raportat la art.1 alin. (3) si (5) din Constitutie referitoare la statul de drept, obligatia respectarii Constitutiei si a legilor in ceea ce priveste claritatea si previzibilitatea normelor, art.21 privind accesul liber la justitie si art.147 alin. (1) si (4) din Constitutie privind caracterul general obligatoriu al deciziilor Curtii Constitutionale.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru, se mai arata in comunicatul CCR.

Martea neagra din Parlament a starnit reactiile cancelariilor occidentale

Judecatorii au luat astazi in dezbatere trei sesizari depuse la finalul lunii decembrie, doua de grupurile parlamentare ale opozitiei si una din partea a 98 de magistrati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Modificarile controversate au fost aduse la Codul Penal de Camera Deputatilor in 10 decembrie 2013. Modificarile Codului Penal au atras numeroase critici si au dus la dezbateri aprinse pe scena publica. Acest lucru a facut ca ziua de 10 decembrie sa fie cunoscuta drept "Martea neagra".

Mai mult, aceste modificari au atras si critici externe, inclusiv de la reprezentanti ai ambasadelor straine la Bucuresti si oficiali UE.

Pe 12 decembrie, ICCJ a sesizat CCR, spunand ca modificarile pot fi considerate incompatibile cu functionarea statului de drept.

"S-ar putea desprinde concluzia ca toate categoriile de persoane exceptate de la art. 147 din Codul penal si art. 175 din noul Cod penal sau eliminate din sfera subiectului activ al infractiunii de conflict de interese prevazuta in art. 2531 din Codul penal sunt deasupra legii, neputand fi cercetate si pedepsite pentru savarsirea unor infractiuni de serviciu sau de coruptie, fapt care ar fi incompatibil cu functionarea statului de drept", se arata in document.

PDL a facut doua sesizari asemanatoare. Una face referire la definirea functionarului public, iar cealalta la conflictul de interese.

Camera Deputatilor a adoptat un proiect de lege prin care presedintele si parlamentarii sunt scosi din categoria functionarilor publici prevazuta in Codul Penal.

Prin aceasta decizie, presedintele si parlamentarii ies si de sub incidenta articolului 253 indice 1 din Codul penal, privind conflictul de interese, definit drept "fapta functionarului public care, in exercitiul atributiilor de serviciu, indeplineste un act ori participa la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de servicii sau foloase de orice natura".

Pe de alta parte, modul in care au fost facute modificarile au scandalizat opinia publica. Proiectul de lege a fost introdus pe ordinea de zi suplimentara a Camerei si a fost votat fara ca raportul comisiei sa fie publicat si fara dezbatere in plen. Mai mult, Comisia juridica a intocmit raportul cu o seara inainte, in aceeasi sedinta controversata in care a fost adoptat si proiectul Legii amnistierii, sedinta la care nu se stie nici pana la ora actuala cati dintre membri au participat si care au fost ei.

Modificarile au fost contestate in repetate randuri si de presedintele Traian Basescu, care a spus ca acestea sunt "dramatice" si "darama zece ani de munca si activitate a institutiilor anticoruptie", precum DNA sau ANI.

Inclusiv conducerile acestor doua institutii au reactionat public, criticand modificarile facute de parlamentari, in mare graba si fara transparenta prevazuta de lege.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16222 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

q

macar in ceasul al al 12 lea sa ne trezim si sa nu mai votam aiurea.astia sunt in stare sa se scoata pe ei curati si noi,restul de cate milioane suntem,sa fim considerati infractori.
sa ascultam in fiecare dimineata imnul ,poate ne vine mintea la cap.

 

Nimic nou

Nimic din ce intreprind uslasii nu pare a fi constitutional.

 

Chiar

Cum *** se face? Stai, e justitia basista!

Avem totusi un Dumnezeu care ne iubeste si care

... lucreaza prin judecatorii de la CCR.

Exact!

Justitia "basista" condusa de Grebla & Pivniceru...

.................

9-0.........

urmeaza respingerea proiectului noii constitutii!

in orice spatiu de pe mapamond,dupa atatea lovituri in plex,un guvern pleca

la plimbare!

cea mai autorizata,responsabila,respectata si apreciata voce a Romaniei

presedintele Basescu,spune

intotdeauna adevarul!

NU CENZURATI!

Domnule Presedinte Traian Basescu,dvs de ce nu va permiteti sa faceti

declaratii de presa dupa fiecare aberatii emanate de cei doi impotenti

politicieni?

Comunicatele de presa ale purtatorului de cuvant nu au consistenta si

efectul propus!

Deci nu uitati,este extrem de important!

Auzi ce tupeu la scremutul gaunos Kakarau,

ii propune un pact lui Basescu,tocmai el care a fost

dovedit mincinos in decembrie de insusi...Pinochio!

La fel profesorul de istorie repetent habar nu are ce prevede noua

Constitutie vis a vis de numirea premierului si nici de faptul ca CCR

prevede expres implementarea in noua Constitutie a Romaniei rezultatul

referendumului din 2009-300 +unicameral!

Romania trezezte-te!

Interlopi Politici vor fi ARESTATI in regim de urgenta

In urma acestei decizii ,asteptam sa fie ARESTATI toti Interlopi Politici care au JEFUIT Statul Roman .

Pe aceasta calele diresc tuturor celor careau JEFUIT BANUL PUBLIC din 90 si pana in prezent sa Umble ca Banul dintr-o celula in alta , atat ei cat si familiile acestora.
Sa iasa din puscarie cand le voi spune eu , adica niciodata.

Codul penal nu a devenit codul penalilor Hi hi hi!

Voiculescu, nici nu știi ce-ai să zaci in pușcării!
Și alții la fel.

asta ar fi valavil intr-o democratie adevarata

numai ca borfasii au uns bine armata si jandarmeria ca sa fie aparati nu arestati , de dat jos democratic va fi foarte dificil si-au construit infrastructura si logistica undergrund pentru a frauda orice alegere departe de ochii lumii, prostimea din romania a usor de controlat pe asta mizeaza useleul.

Desi mercenarii usl sunt o prezenta permanenta

si numeroasa pe forumuri,inclusiv la ziare.com,observam

ca cel putin cititorii acestui site sunt mai alfabetizati

decat cei ai altor pagini online si pun la punct

afirmatiile halucinante,fantasmagorice si delirante ale

celor doi copiloti impotenti politicieni si ai armatelor

lor via Antena 3,RTV si celorlalte cozi de topor

comunistoide!

aloooo !

- antenatrei , asta s-a discutat cu doamna nuland !

@niculaeda

Tovarasa NULAND a venit sasemneze niste acte ...

Amai vandut ceva Interlopul Securist pe careil susti.

Nici la *** NU o doare pe ea de Injustitia din Romania.

Cred ca tovarasa NULAND a venit sa-si ia personal o sacosa degaze de sist.

In toate tarile se protesteaza , numai la noi se exploateaza .

Mai vreti alte dovezi ca USL apara hotii???

Decizie in unanimitate a CCR, in conditiile in care vreo 4 membrii sunt ai USL-ului. Asta demonstreaza cat de evidente au fost incalcarile Constitutiei, daca nici macar acestia nu au putut vota pentru aceste modificari....

Luati de cititi ca sa stiti ce va iesi la vot !!!

http://politicstand.com/sad-story/

Veti observa ca ceea ce a facut antena 3 cu mintile oamenilor este ireversibil .
Veti vedea ca aia care sunt fan Mircea Badea va devin dusmani - daca pana acum nu au aratat asta .

Activitatea propagandistica a Securitatii lui Voiculescu a lasat urme adanci , periculoase .....

Parlamentul Romaniei se dovedeste a fi beneficiarul actiunii propagandistice si a furtului de la alegeri , deci el este PENAL !

oare USL stie ca Ro are o Constitutie??

-

 

De unde sa stie?

Ai vazut tu infractori sa umble cu constitutia după ei?
Poate, daca aveau niste procurori sau avocati printre ei, ar fi avut o vaga idee, dar plagiatorii si copiii avocatilor "batrani" (vezi "ș-o va") si-au luat diplomele prin furt, respectiv prin interventiile parintilor.

Pentru politicienii pNL,pSD, uNPR si pC

ar trebui scoasa o Constituti in format BD (bande dessinée). Nu-i sigur ca ar citi si intelege mai mult Constitutia, dar este o sansa in plus....

Care sunt "valorosii" care au facut noul cod penal??

@Cronos

- normal ca shtie ! ca d'aia vrea s-o modifice ! cu stima.

Frequently asked questions:

Cine să le explice despre Constituția Romaniei?!
Șovinu'?! Picolicea?!

da

Site si moare de ciuda, de aceea vrea sa o schimbe. Doresc sa comaseze alegerile cu revizuirea constitutiei deoarece le este frica ca nu vor intruni pragul minim necesar schimbarii constitutiei. Sa vezi tu atunci mesaja cu Vara nu dorm si merg la Vot, sau sa vezi tu atunci urne mobile prin toata Romania.

@Kiatra-Neamt 13.27

- vanzarile , le face guvernu' ca ei au drept de semnatura !!!

Felicitari pt CCR..Felicitari.!!!!!

Felicitari pt CCR ..se pare ca nu s-au dat de partea celor 70 la suta...de USLasi...Felicitari.
Si Bombonel saracul de el s-a plins ca tocmai el trebuie sa plateasca pt "Potlogariile lui si ale nevestii"???

Cronos, constituția nu se vede din cauza boscheților.

.

Cred ca au inceput sa se rusineze si bochetii la

cati doctori in stiinta se ascund dupa ei....

µ

Corect.
Neconstituționalitea rezidă in Zgonea, care e pe aceeași treaptă cu Eba și Igaș.

 

Incorect

Zegrean impreună cu ceilalti, spun ca neconstitutionalitatea rezida in cei care au vrut un Cod Penal pe masura penalilor pe care-i lauzi, pe care-i aperi, pe care-i ridici in slavi.
Dar, din cate vad, tu nu prea stii ce spui.

A cazut "Super-imunitatea" patri-hotilor din politica si parlament !

Retim decizia luata " In unanimitate si rapid" impotriva celor 500.

Na, ca ia nefericit CCR pe,,activistii,,de la......"Muzeul Taranilor Romani". !

e decizie in unanimitate

Asta inseamna ca si acei judecatori propusi de psd sau pnl au votat la fel.

Asa este, prietene si asa trebuie sa ramana

Justitia nu trebuie sa aiba culoare sau miros politic. Am zis.

Ponta are un titlu de "dr" ii va schimba...

acei judecatori propusi de psd ...au devenit basesti..
si doresc distrugerea Romaniei
Asteptati pe Antene, si va convingeti ce ii debiteaza capul plagiatorului.

hei d-lor..Justitia este Justitie si...

hei d-lor..Justitia este Justitie si...nu PNL,psD sau PDL!!
Ghilkotina ai vorbit bine ca si Silvia,Adevar si ceilalti!!!

 

Inca un pumn in freza Plagiatorului!

Si in UNANIMITATE!
hai Plagiatorule, ce ranjeai ntu acum o luna cand l-ai numit pe Grebla la CCR.
Sareai in sus de bucurie pe la Antene ca in sfarsit majoritatea la CCR nu mai e a lui Basescu ci a USL.
Acum ce mai zici?
Ultimele decizii ale CCR, toate au fost luate in UNANIMITATE, impotriva USL!
Grea viata, nu-i asa, Plagiatorule?
)))))

 

Ponta n-are viata grea

Viata grea avem noi.Pe el il doare la basca ca CCR ii respinge una dupa alta legile date pentru baroni.Asta si este scopul lui.Le va spune baronilor:eu am facut ce trebuie insa Basescu....

Tonta a invatat (?) si practicat procuratura

Ar trebui sa fie in tema cu toate legile si constitutionalitatea lor. Se pare, insa, ca si acolo a plagiat, fara sa-si insuseasca cunostintele, cel putin pe cele minore. Acesta este motivul ptr care cade "din greseala in greseala". Am zis.

@ brobonel

useleul e un trib de maimute raiose, intre altele acesta e un autopotret? e foarte reusit probabil ca asta va e si profesia bufon pe forum sa faceti sa rida lumea , bravo va dau un punct pentru efort.

Totusi, cat pot sa ma bucur ca USL conduce Romania!

Rezolva ei si codul asta Penal, le rezolva pe toate!
Cam multi care baga betze in roate dar ne descurcam!
USL o sa modifice si Constitutzia, cred ca basescu se zagarie pe ochi, el nu a reusit nimik timp de 10 ani!
Ce sa-i faci, a facut avere, nu poti sa fii cu toate!

 
 

:-)))

Esti criminal! Te distrezi la macsim!?

E clar

E evident ca nu esti vreun neinteligent ca sa nu zic p***st si comentezi doar ca sa te distrezi pe seama reactiilor celorlalti forumisti. Nu pot sa iau in serios spusele tale, te voi trece la rubrica de divertisment, pana la urma trebuie sa existe si cate un bufon la curtea regelui, oricare ar fi el, voiculesque sau ponta si ai sai.
Baga tare in continuare, public ai, poate te apuci si de ceva actorie de strada, sa te vad atunci cum faci fata scuipaturilor "pe viu".

corect

cam asta face si brobonel alias pantraguel, basseec in lift si se fac ca ploua.

Astept ca in curand CCR...

....rapid si in unanimitate sa declare neconstitutional acest guvern si USL.
Rusine Ponta si Antonescu.

 
 

 

Asa e si normal

Ca deciziile sa fie luate in unanimitate.
Regulamentul CCR ar trebui modificat astfel incat toate deciziile importante sa poata fi luate doar in unanimitate. Daca unul nu e de acord, sa "dezbata" pana-l conving (sau, poate, ceilalti isi schimba parerea). Dar unanimitatea este absolut necesara.

 

Nu va bucurati!

Politicienii spera in continuare sa scape de orice raspundere pentru distrugerea Romaniei si saracirea/ emigrarea poporului roman.
Ce au facut ei se numeste tradare de tara, este pedeapsa in codul penal. Cam blanda, dar exista.
Si ce daca!

 

@ brumburak

Eu NU cred ca in Romania lui 2014 exzista "politicienii".

Poate aivrut saspui INTERLOPI Politici.

Eu promit ca ,la infiintarea primului partid politic intru peacest sitesi te anunt.

Atata timp cat o functie publica se cumpara pentru a jefui acea institutie ,cat si a dormi pe banul public NU putem sa-i numim politicieni.

Romania este confiscata timp de 24-25 ani de acesti Interlopi Securisti Comunisti Politici.

Mai dragi plagiatori si penali!

Nu fiti dezamagiti! Disfiintati Curtea! Ca la cat dovleac aveti, nici nu m-ar surprinde! Adica de ce cativa eruditi sa va puna tocmai voua bete in roata!?

 

ZIUA EMINESCU

da sens acestei lupte impotriva haitelor de HOTI si TRADATORI! Succes magistratilor si putere de munca in acest an! Pana in luna Iunie trebuie sa goleasca scena Romaniei de scursurile psihopate ce ne-au invadat viata, neamul si tara, altfel ne ducem dreacului de-a berbeleacul!

 

EMINESCU :

“Nefiind oameni vrednici cari să constituie clasa de mijloc, scaunele institutionale existente le-au umplut caraghiosii si haimanalele, oamenii a căror muncă si inteligentă nu plăteste un ban rosu, stirpiturile, plebea intelectuală si morală. Arionii de tot soiul, oamenii cari riscă tot pentru că n-au ce pierde, tot ce-i mai de rind si mai injosit in orasele poporului romanesc (...)

Ţărani? Nu sint. Proprietari nu, invătati nici cit negrul sub unghie, fabricanti – numai de palavre, meseriasi nu, breaslă cinstită n-au, ce sint dar? Uzurpatori, demagogi, capete deserte, lenesi cari trăiesc din sudoarea poporului fără a o compensa prin nimic, ciocoi boierasi si fudui(...)

Oameni de stat cari nu pot justifica nici săvirsirea scoalei primare, advocati fără stirea lui Dumnezeu, pictori orbi si sculptori fără de mini, generali cari nu stiu citi o hartă, subprefecti iesiti din puscărie, legiutori recrutati dintre stilpi de cafenele, jucători de cărti si oameni cu darul betiei, caraghiosi care inaintea erei liberale vindeau bilete la cafe chantant, iată banda ocultă care guvernează azi Romani" (art. Icoane vechi si icoane noi, in Timpul, nr. 11, dec. 1877, Opere, X, p.19 si 110)
...........................................
Exact Dottore Victor Viorel Ponta și George Crin Laurențiu Antonescu!

Frequently given answers:

Excelentă analogie, TOM, intre guvernanții de-atunci și cei de-acum...

..........DE NECREZUT! cit DE ACTUALA este aceasta

...Descriere! Se pare ca avem si noi Nostradamusul NOSTRU! O descriere mai EXACTA a celor ce conduc acum Romania NU este cu putinta!Pare ca Eminescu traieste acum! Facind o treaba pe care ziaristii afurisiti NU O FAC!Un 5* MARE, pentru publicare!Cred ca cei de la CCR cunosc aceasta caracterizare facuta de Eminescu!Trebuie sa fii orb sa nu observi realitatea!Sau total aservit politicienilor care te-au numit! Un MARE punct, UNANIMITATEA!...
viorel ratiu cincinnati oh usa

Acesti magistrati, care ca au atins cea mai inalta treapta

profesionala, au inteles ca e sub demnitatea lor sa judece stramb sau superficial. Si-ar distruge reputatia daca ar fi influentati de partide.

USL=

mafie,incompetenta,prostie?!!mai prapaditilor,pdleii aveau un scor mai strans la CCR,voi sunti prosti de-a binelea mai ,procent de respincere100%,adica 9/9 judecatori CCR nu va spune nimic?ba da,va spune cat de incompetenti,cat de orbiti de dorinta dejefuit tara sunteti!!

 

In mod normal,

macar cei care au propus modificarile si care le=au sustinut pe la antene, ar trebui sa-si dea demisia definitiv din politica. Se dovedeste ca lucreaza impotriva poporului roman.

 

Complet de acord...

Dar vreau sa adaug inca un motiv ca stia sa nu aiba nicicand dreptul sa candideze pentru un post public:
Prostia! Prostia este detrimentala in functii de responsabilitate, si a vota ca presedintele, parlamentarii,si toti ceilalti alesi prin vot public nu sunt "functionari publici" este apogeul prostiei!


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor