CCR: Controlul judiciar este neconstitutional (Video)

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 15:07
18864 citiri
CCR: Controlul judiciar este neconstitutional (Video)
Foto: Radio Iasi

Judecatorii CCR au stabilit ca masura controlului judiciar este neconstitutionala, cu toate ca numeroase persoane anchetate se afla deja sub aceasta hotarare a instantei.

Judecatorii au explicat decizia prin lipsa unui termen prevazut pentru controlul judiciar, adica durata pentru care poate fi dispus, potrivit Digi 24. In plus, acestia recomanda o alta masura preventiva in locul acesteia.

Noile Coduri au intrat in vigoare: reglementari noi pentru eutanasie, hartuire, recidiva, arestul la domiciliu

Potrivit CCR, se incalca astfel art.53 din Constitutie referitor la "restrangerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati fundamentale cu raportare la libertatea individuala (art.23), la libera circulatie (art.25) si la viata intima, familiala si privata (art.26) ".

Efectele noilor coduri in justitie: Peste 300 de persoane sub control judiciar, 24 de arestati la domiciliu

"In pronuntarea acestei solutii, Curtea a constatat ca, desi noul Cod de Procedura Penala include printre masurile preventive controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune, nu prevede durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri. Or, caracterul exceptional al masurilor preventive, care implica restrangerea exercitiului unor drepturi si libertati fundamentale, impune caracterul temporar, limitat in timp, al acestora", mai transmite CCR.

Nu este clar insa ce se va intampla in cazul celor pentru care s-a dispus aceasta masura si pentru care ea se aplica in prezent.

Avalansa de arestati la domiciliu si pusi sub control judiciar - cum face fata Politia

Potrivit Agerpres, neconstitutional este si controlul judiciar pe cautiune pentru perioade nelimitate.

Decizia este una definitiva si obligatorie, urmand sa se comunice Parlamentului, Guvernului, precum si Judecatoriei Satu Mare - sectia penala, care a sesizat CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CCR control judiciar neconstitutional, #control judiciar neconstitutional , #decizii