CCR da unda verde asumarii raspunderii pe Legea Educatiei - vezi reactii

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 17:48
1539 citiri
CCR da unda verde asumarii raspunderii pe Legea Educatiei - vezi reactii
Foto: Realitatea Tv

Curtea Constitutionala a decis miercuri ca procedura angajarii raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei poate fi continuata in Parlament, lasand, astfel, cele doua (Executivul si Legislativul) sa-si rezolve singuri problemele.

Astfel, decizia de miercuri a Curtii a putut fi interpretata de fiecare dintre parti cum a dorit.

CCR: Angajarea raspunderii pe Legea Educatiei poate continua

Marko Bela, presedintele UDMR, s-a declarat multumit de noua decizie a Curtii Constitutionale, precizand ca acum Birourile Permanente trebuie sa stabileasca datele la care motiunea de cenzura, depusa deja de Opozitie, va fi citita si votata.

Marko Bela: Intreruperea unei motiuni de cenzura ar crea un precedent periculos

In opinia vicepremierului, in cazul in care cineva intrerupe parcursul unei motiuni de cenzura deja inregistrata, in Parlament se creeaza "un precedent foarte periculos pentru ca oricand o alta majoritate ar putea sa impiedice votarea unei alte motiuni de cenzura".

La polul opus, Mircea Geoana, presedintele Senatului, insista pe detalii de procedura, aratand ca nu se schimba nimic pentru ca sesizarea facuta de premierul Emil Boc a fost pe tema motiunii, nu pe angajare. El s-a aratat de parere ca decizia normala ar fi ca angajarea raspunderii sa fie considerata neconstitutionala de Parlament si sa se gaseasca o solutie si pentru motiune.

Geoana: Decizia CCR nu schimba faptul ca angajarea e neconstitutionala

"Birourile Permanente trebuie sa le ucida pe amandoua. Din punctul meu de vedere, Birourile Permanente vor transa la pachet. Cel tarziu lunea viitoare vom avea sedinta Birourilor Reunite", a declarat Geoana.

In replica, premierul Emil Boc a precizat ca decizia Curtii trebuie respectata si a amenintat ca daca Geoana refuza sa deblocheze continuarea procedurii, va fi solicitata demiterea lui.

"Decizia CCR a fost explicita si trebuie respectata. Ea spune foarte clar ca motiunea de cenzura depusa ca asumare trebuie sa-si urmeze parcursul constitutional. Decizia CCR confirma ca Guvernul a avut dreptate si ca aceasta procedura, odata inceputa, nu mai putea fi oprita.

Daca presedintele Senatului, Mircea Geoana, va continua, in urma acestei decizii, sa mai boicoteze continuarea procedurii asumarii raspunderii, vom solicita schimbarea din functie a sa, dar sper sa nu se ajunga acolo, pentru ca, in acest moment, lucrurile sunt foarte clare", a spus Boc.

Si din partea Curtii au aparut scurte comentarii. Tudorel Toader, judecatorul desemnat de PNL in Curtea Constitutionala, a declarat ca, potrivit legii, nu poate spune cum a votat, dar va face "o opinie separata" care va fi atasata la opinia majoritatii.

Judecator CCR: E una din multele decizii la care voi face opinie separata

"Orice decizie poate fi interpretata in fel si chip, e de asteptat ca decizia sa fie interpretata potrivit propriilor convingeri ale fiecaruia. Importanta este respectarea ei si gasirea unor solutii de aplicare", a mai spus Toader.

In schimb, Augustin Zegrean a explicat ca judecatorii nu puteau lasa in suspensie motiunea de cenzura.

"Noi nu am urmarit acum un scop anume, am dat o decizie pe problemele cu care am fost sesizati. Cert este ca o motiune odata depusa nu poate fi lasata in suspensie(...)In mod normal, ultima faza a angajarii raspunderii este dezbaterea si votarea motiunii. Vom vedea ce vor hotari Birourile Permanente ale camerelor si votul in plen", a declarat judecatorul Augustin Zegrean, propus in CCR in 2007 de presedintie.

Intrebat de jurnalisti ce se va intampla in cazul in care Legea Educatiei va trece prin angajarea raspunderii cu toate ca, in urma cu o luna, CCR a decis ca procedura este, in acest caz particular, neconstitutionala, Zegrean a raspuns zambind: "Vom vedea atunci, acum este doar o presupunere. Nu stiu, vom vedea".

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#CCR legea educatiei, #Marko Bela Legea Educatiei, #Mircea Geoana Legea Educatiei , #decizii