CCR da unda verde ca seful serviciului secret al MAI sa poata fi numit fara aviz CSAT

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 17:17
6704 citiri
CCR da unda verde ca seful serviciului secret al MAI sa poata fi numit fara aviz CSAT
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, miercuri, sesizarea formulata de 25 de senatori PNL in legatura cu modificarile aduse mecanismului de numire in functie a sefului Directiei Generale de Protectie Interna (DGPI) din cadrul Ministerului de Interne, prin eliminarea avizului necesar din partea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).

"Plenul (...) a luat in dezbatere, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.76/2016 privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne (...).

In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins obiectia de neconstitutionalitate si a constatat ca Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.76/2016 privind infiintarea, organizarea si functionarea Directiei Generale de Protectie Interna a Ministerului Afacerilor Interne este constitutionala in raport de criticile formulate", se precizeaza intr-un comunicat al CCR.

Conform aceleiasi surse, in motivarea solutiei pronuntate s-a retinut ca modificarile pe care Senatul le aduce asupra proiectului de lege adoptat de Camera Deputatilor "sunt circumscrise marjei Camerei decizionale de a interveni asupra solutiei legislative supuse dezbaterii sale", intrucat noul continut normativ nu este de natura sa deturneze obiectivele urmarite de initiativa legislativa, dispozitiile legale criticate constituind o aplicare a principiului bicameralismului parlamentar.

"In ceea ce priveste reglementarea ocuparii functiei de director general al Directiei Generale de Protectie Interna (...) de catre o persoana civila, Curtea a constatat ca aceasta apare ca o garantie a respectarii drepturilor fundamentale ale persoanelor vizate de activitatea acestui serviciu de informatii", se mai mentioneaza in comunicat.

Referitor la avizul CSAT in procedura de numire in functii publice, CCR a retinut ca acesta este necesar doar in privinta cadrelor militare, iar in cadrul acestei categorii doar cu privire la functiile cu grad de general sau echivalente.

Ca urmare, eliminarea avizului respectiv din procedura de numire a directorului general al DGPI este determinata de eliminarea conditiei de cadru militar in activitate al persoanei care va ocupa functia respectiva si este in acord cu legislatia referitoare la competenta CSAT de a emite avize.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#CCR respinge sesizare PNL director DGPI, #CCR respinge sesizare PNL aviz CSAT, #director DGPI aviz CSAT CCR , #decizii