CCR amana iar decizia in cazul recunoasterii casatoriilor gay incheiate in strainatate

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 14:04
4126 citiri
CCR amana iar decizia in cazul recunoasterii casatoriilor gay incheiate in strainatate
Foto: Arhiva site CCR

CCR a amanat din nou, marti, o decizie in cazul recunoasterii casatoriilor incheiate in strainatate intre persoane de acelasi sex.

Magistratii Curtii Constitutionale au dezbatut exceptia de neconstitutionalitate ridicata de un cuplu de homosexuali asupra Codului Civil. Prima oara cazul a fost discutat in iulie, insa si atunci s-a decis amanarea luarii unei decizii.

Dosarul aflat pe masa judecatorilor CCR a fost deschis in urma unui proces intentat de Relu Adrian Coman si de americanul Robert Clabourn Hamilton, care s-au casatorit la Bruxelles in anul 2010. Cei doi contesta prevederea din Codul Civil care impiedica recunoasterea casatoriilor persoanelor de acelasi sex incheiate in strainatate.

"Ne-am casatorit la Bruxelles si casatoria pentru noi a fost o modalitate de reconfirmare a dragostei si a angajamentului pe care il avem unul fata de celalalt", a spus Adrian Coman, in momentul in care exceptia de neconstitutionalitate a ajuns la CCR.

Citeste mai multe detalii despre povestea de dragoste dintre Relu Adrian Coman si Robert Clabourn Hamilton, casatoriti de 6 ani.

Demersurile cuplului au inceput la Inspectoratul General in 2013, cand Adrian Coman a incercat sa obtina dreptul de resedinta pentru sotul sau in Romania. "Clai" Hamilton nu poate locui legal in tara noastra pentru perioade mai lungi de trei luni in calitate de membru de familie, desi este casatorit cu un cetatean roman.

Avocata cuplului de homosexuali a argumentat, in iulie, in fata CCR, ca interdictia din Codul Civil in acest caz este discriminatorie si aduce atingere dreptului la viata privata si familie, fiind bazata pe prejudecatile din societatea romaneasca.

Punctul de vedere al Guvernului a fost ca argumentele aduse de avocati nu se sustin, avand in vedere ca faptul ca un stat nu recunoaste astfel de casatorii reprezinta "expresia diversitatii sistemelor juridice", in raport cu valorile morale ale fiecarei societati in parte.

Citeste si despre initiativa de a introduce casatoria "intre barbat si femeie" in Constitutie. Ce spun initiatorii, opozantii si ce prevede legea

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#CCR casatorie gay , #decizii