CCR dezbate cazul Belina: Tudose l-a trimis pe Toader sa sustina argumentele lui Tariceanu impotriva DNA

Joi, 16 Noiembrie 2017, ora 11:18
5788 citiri
CCR dezbate cazul Belina: Tudose l-a trimis pe Toader sa sustina argumentele lui Tariceanu impotriva DNA
Foto: Arhiva site CCR

Curtea Constitutionala dezbate, joi, sesizarea lui Calin Popescu-Tariceanu privind ancheta DNA legata de modul cum au fost adoptate in Guvern hotararile referitoare la insula Belina.

Tariceanu a cerut CCR sa constate un conflict juridic de natura constitutionala intre Parchet si Guvern.

La cererea premierului Tudose, ministrul Justitiei le-a prezentat judecatorilor CCR argumentele in favoarea acestei sesizari, sustinand ca aceasta este admisibila. El a spus ca DNA nu are competente de a ancheta legalitatea sau oportunitatea emiterii unei hotarari de guvern.

"Decizia nu va fi de speta, ci una de principiu, care va delimita competentele Ministerului Public in raport cu Guvernul. (...) Presedintele Senatului vrea sa afle daca este legal ca DNA sa verifice legalitatea sau oportunitatea unei Hotarari de Guvern. (...) Noi consideram ca sesizarea este admisibila", le-a spus Toader judecatorilor CCR.

Argumentele lui Toader

El a sustinut ca DNA nu poate ancheta legalitatea, oportunitatea sau circumstantele emiterii unei hotarari de guvern, pentru ca legalitatea unui astfel de act normativ este de competenta instantei de contencios administrativ.

"Jurisprudenta CCR este bogata, facand partajarea competentelor celor doua autoritati. Ca actele puterii executive sunt cenzurate pe calea contenciosului administrativ s-a statuat prin decizia 594/2008.

Sanctiunea aplicata pentru nerespectarea dispozitiilor legale, in procedura de elaborare, de adoptare a unei hotarari de guvern este una de drept extrapenal, respectiv constatarea nelegalitatii hotararii de guvern de catre instantele de contencios administrativ cu consecinta lipsirii acestor acte de efecte juridice", a afirmat ministrul Justitiei.

El a mai sustinut in fata judecatorilor CCR ca DNA are posibilitatea doar sa declanseze mecanisme constitutionale de verificare a legalitatii unei Hotarari de Guvern, prin sesizarea instantei de contencios, insa nu i se poate substitui.

"Substanta conflictului juridic de natura constitutionala rezulta din aceasta competenta a DNA, a Ministerului Public.

Cand el se vede in fata unei posibil Hotarari de Guvern adoptate in conditii de nelegalitate, el, DNA, poate sa verifice legalitatea HG, poate DNA sa-i ia din competenta judecatorului de la contenciosul-administrativ.

Sigur, convingerea noastra este ca nu. Jurispudenta Curtii este in acelasi sens. Legea speciala statueaza aceeasi directie. Procurorul de la DNA nu ancheteaza legalitatea, oportunitatea, imprejurarile, circumstantele, dar el are competenta legala in indeplinirea misiunii conferite de Constitutie si de actele infraconstitutionale de declansare a mecanismelor constitutionale pentru verificarea legalitatii hotararii de guvern, declanseaza mecanismele constitionale, sesizeaza instanta de contencios, dar nu se substituie instantei de contencios, nu se substituie Guvernului.

Competenta de apreciere a legalitatii actului legislativ, HG, este o competenta exclusiva a instantei de contencios. Competenta de apreciere a oportunitatii, a imprejurarilor, circumstantelor emiterii actului administrativ ramane in sarcina exclusiva a decidentului, asa cum s-a stabilit si parin jurisprudenta instantei de contencios-constitutional", a mai spus ministrul Justitiei la dezbaterile de la Curtea Constitutionala.

Tudorel Toader a reluat aceste declaratii si la iesirea de la dezbateri. Intrebat de jurnalisti de ce a venit la CCR sa sustina sesizarea lui Tariceanu, Tudorel Toader a spus ca asa l-a rugat premierul.

Ce a cerut Tariceanu in sesizare

Presedintele Senatului a depus sesizarea la Curtea Constitutionala pe 23 octombrie.

Potrivit sesizarii lui Tariceanu, conflictul juridic de natura constitutionala este generat de inceperea urmaririi penale privind adoptarea unor hotarari de guvern. "Or, potrivit celor statuate chiar de catre Curtea Constitutionala, adoptarea hotararilor de guvern da expresie competentei originare a Guvernului", arata presedintele Senatului.

Acesta a solicitat CCR sa constate existenta conflictului juridic intre Ministerul Public si Guvern si, totodata, sa constate ca acest conflict are drept cauza faptul ca DNA si-a arogat competenta de anchetare a oportunitatii si legalitatii elaborarii celor doua hotarari.

O alta cerere a lui Tariceanu catre CCR este "sa statueze ca, pe viitor, procurorii nu pot ancheta circumstantele, imprejurarile, oportunitatea si legalitatea hotararilor de Guvern."

Citeste si Liber la furat! Belina cu Belina

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#CCR decizie Belina Tariceanu , #decizii