CCR dezincrimineaza tentativa de abuz in serviciu

Joi, 22 Iunie 2017, ora 18:32
8942 citiri
CCR dezincrimineaza tentativa de abuz in serviciu
Foto: CCR

Curtea Constitutionala a decis, joi, ca prevederile unui articol din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, referitor la tentativa de abuz in serviciu, sunt neconstitutionale.

Potrivit unui comunicat al CCR, a fost luata in discutie exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.15 din Legea nr.78/2000, raportat la art.132 din acelasi act normativ si la art.297 alin. (1) din Codul Penal.

"Dispozitiile criticate au urmatorul continut:

Art.15 din Legea nr.78/2000: Tentativa la infractiunile prevazute in prezenta sectiune se pedepseste;

Art.132 din Legea nr.78/2000: In cazul infractiunilor de abuz in serviciu sau de uzurpare a functiei, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, limitele speciale ale pedepsei se majoreaza cu o treime;

Art.297 alin. (1) din Codul Penal: Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica", se precizeaza in comunicat.

In urma deliberarilor, plenul CCR a admis cu unanimitate de voturi exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile art.15 din Legea nr.78/2000 raportate la art.132 din acelasi act normativ, cu referire la infractiunea de abuz in serviciu, sunt neconstitutionale.

"Curtea a retinut ca situatia premisa ce sta la baza infractiunii prevazute de dispozitiile art.132 din Legea nr.78/2000 presupune, intotdeauna, constatarea intrunirii elementelor constitutive ale infractiunii de abuz in serviciu in forma sa tip, la aceasta adaugandu-se elementul suplimentar al folosului necuvenit.

In continuare, Curtea a retinut ca elementul material la varianta tip a infractiunii de abuz in serviciu consta fie intr-o inactiune - neindeplinirea unui act, fie intr-o actiune - indeplinirea actului prin incalcarea legii", se arata in comunicat.

Pornind de la aceste premise, CCR a observat ca dispozitiile art.15 din Legea 78/2000 prevad ca tentativa la abuz in serviciu se pedepseste, fara a se face nicio distinctie in functie de modalitatile de savarsire a infractiunii de abuz in serviciu.

Instanta constitutionala a constatat ca legiuitorul a urmarit o incriminare si o sanctionare a tentativei la infractiunea de abuz in serviciu, chiar si in modalitatea savarsirii acesteia printr-o inactiune, desi "un adevar fundamental admis este acela al imposibilitatii comiterii unei tentative in cazul unei infractiuni savarsite in modalitatea inactiunii, acest lucru fiind contrazis prin prescriptia normativa".

In consecinta, CCR a constatat ca modalitatea de reglementare a dispozitiilor art.15 din Legea 78/2000 creeaza premisa normativa necesara pentru ca aplicarea sa sa implice recurgerea la procedee arbitrare, ceea ce contravine prevederilor art.1 alin. (5) din Constitutie.

"In ceea ce priveste savarsirea infractiunii prevazute de art.132 din Legea nr.78/2000 in varianta comisiva, Curtea a constatat ca legiuitorul, prin norma criticata, a pus pe acelasi plan activitati care constituie un inceput de executare (tentativa), din perspectiva infractiunii prevazute de art.132 din Legea nr.78/2000, cu fapta in forma consumata, din perspectiva infractiunii de abuz in serviciu in varianta tip, prevazuta de art.297 din Codul Penal.

Cu alte cuvinte, infractiunea consumata de abuz in serviciu, prevazuta de dispozitiile art.297 din Codul Penal, se identifica cu forma tentata a infractiunii prevazute de art.132 din Legea nr.78/2000", se mai mentioneaza in comunicatul CCR.

Potrivit instantei constitutionale, infractiunea de abuz in serviciu nu reprezinta "o infractiune calificata prin scop". Textul de lege contine o conditie, aceea a obtinerii de catre functionarul public, pentru sine ori pentru altul, a unui folos necuvenit, a carei indeplinire, daca si celelalte elemente constitutive sunt indeplinite, determina constatarea savarsirii infractiunii in forma consumata.

"Astfel, infractiunea prevazuta in art.132 din Legea nr.78/2000 reprezinta o infractiune de rezultat, nefiind calificata prin scop. Avand in vedere cele expuse anterior, concluzia care se impune este aceea ca, desi legiuitorul a reglementat pedepsirea formei tentate, tocmai prin modul in care a fost legiferata, este exclusa posibilitatea savarsirii tentativei la infractiunea prevazuta de art.132 din Legea nr.78/2000.

Curtea a constatat ca acest fapt determina imposibilitatea persoanei in cauza de a-si adapta conduita la prescriptia normativa, ceea ce contravine prevederilor constitutionale ale art.1 alin. (5) ", se mai arata in comunicat.

Citeste si

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#CCR tentativa abuz in serviciu , #decizii