Ziare.com

CCR discuta pe 12 iunie sesizarea lui Iohannis pe legea referitoare la retragerea titlului de doctor

Luni, 22 Aprilie 2019, ora 13:51

   

CCR discuta pe 12 iunie sesizarea lui Iohannis pe legea referitoare la retragerea titlului de doctor
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) urmeaza sa discute pe 12 iunie sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra actului normativ pentru aprobarea OUG 4/2016 privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale 1/2011, care vizeaza retragerea titlului de doctor.

Seful statului a transmis, pe 19 aprilie, CCR sesizarea de neconstitutionalitate privind acest act normativ.

In sesizare, presedintele Iohannis aminteste ca pe 13 octombrie 2016 Guvernul, precum si un grup de senatori au formulat o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru aprobarea OUG nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii Educatiei, solicitand instantei constitutionale sa constate ca Parlamentul a aprobat aceasta lege cu nerespectarea dispozitiilor privind procedura de adoptare a legii dupa reexaminare, ca urmare a solicitarii presedintelui Romaniei, a dispozitiilor privind principiul bicameralismului, precum si pe cele referitoare la calitatea legii. Seful statului arata ca in parcurgerea procedurilor legislative parlamentare, ca urmare a pronuntarii deciziei CCR, Parlamentul a adoptat Legea pentru aprobarea OUG nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii Educatiei in forma actuala.

El precizeaza ca, in 2016, legea a fost declarata neconstitutionala, in integralitatea sa, de catre CCR. Seful statului afirma ca in acest context Parlamentul avea obligatia de a constata incetarea de drept a procedurii legislative initiale in privinta legii de aprobare a OUG nr. 4/2016 si de a identifica solutia constitutionala cu privire la soarta actului normativ, avand in vedere ca dispozitiile din Constitutie impun ca Legislativul sa se pronunte prin lege fie in sensul aprobarii, fie in cel al respingerii unei ordonante a Executivului.

Presedintele Iohannis constata ca Parlamentul a decis sa nu inceteze procesul legislativ in privinta acestei reglementari si a considerat ca decizia CCR a avut ca efect redeschiderea procedurii de reexaminare a legii.

Totodata, seful statului sustine ca anumite texte din legea criticata au fost eliminate, iar altele au fost modificate, desi acestea nu au facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate, in timp ce altele au fost introduse fara ca acestea sa aiba vreo legatura cu forma initiala a actului normativ sau sa se fi regasit in continutul sau, asa cum aceasta a fost supusa controlului de constitutionalitate.

Astfel, el indica unele modificari ale legii care prevad ca titlul de doctor inceteaza sa mai produca efecte juridice din momentul comunicarii dispozitiei de retragere a acestuia si ca diploma de doctor este revocata sau anulata prin hotararea definitiva a unei instante judecatoresti, iar prin derogare de la Legea contenciosului administrativ institutia emitenta introduce actiunea in anulare a diplomei, in termen de un an de la data dispozitiei de retragere a titlului.

Seful statului precizeaza ca pentru aceste noi reglementari Parlamentul nu avea deschisa calea reexaminarii, intrucat acestea nu numai ca nu au facut obiectul sesizarii de neconstitutionalitate si, prin urmare, nici al controlului CCR, dar nu au facut parte nici din forma initiala a legii supuse controlului de constitutionalitate.

El arata ca din legea criticata lipsesc dispozitiile cuprinse la art. unic pct. 1-5, 7-8, 12, 14-16, 18-23 referitoare la modificarea Legii nr. 1/2011, astfel cum acestea erau prevazute in legea adoptata in prima faza, anterior realizarii controlului de constitutionalitate.

"Intrucat asupra acestor prevederi instanta de contencios constitutional nu s-a pronuntat prin efectuarea controlului de constitutionalitate, consideram ca eliminarea acestor dispozitii s-a facut cu depasirea limitelor deciziei Curtii Constitutionale", spune Iohannis, subliniind ca Parlamentul a depasit limitele reexaminarii in acest caz.

"Va solicit sa admiteti sesizarea de neconstitutionalitate si sa constatati ca prevederile Legii pentru aprobarea OUG nr. 4/2016 privind modificarea si completarea Legii Educatiei Nationale nr.1/2011 sunt neconstitutionale, in ansamblu", a cerut Iohannis.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre lege doctorate CCR 12 iunie
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 2149 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Hotia trebuie pedepsita si descurajata

Iar plagiatul si diplomele false sunt hotie, din bani publici.

 

Bineinteles ! Dar sa se retraga titlul de doctor prin decizie

judecatoreasca este o aiureala ... De unde sa stie judecatorii ca o teza este plagiata daca este dintr-un domeniu altul decat cel juridic ??? De exemplu, comisia si consiliul din minister decid ca teza este plagiata si apoi se judeca decizia de o instanta judecatoreasca, care cere alti experti, probabil "expertii lui peste prajit" si hotaraste ca nu-i plagiat ... Guvernul asta si acesti parlamentari nu au habar de cercetare, de ce inseamna o teza adevarata de doctorat dar se "baga" sa legifereze ca vi-da (sau in interesul hotilor de diplome !) !

Iar dispar cateva mii de DOTTORE din tara :)))

Iar se supara dr viorel...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor