CCR discuta sesizarea lui Iohannis pe legea care ii lasa in functii pe functionarii trimisi in judecata

Marti, 23 Ianuarie 2018, ora 09:29
2129 citiri
CCR discuta sesizarea lui Iohannis pe legea care ii lasa in functii pe functionarii trimisi in judecata
Foto: Arhiva site/CCR

Judecatorii Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) judeca marti sesizarea presedintelui Klaus Iohannis in legatura cu legea care abroga suspendarea raportului de serviciu al functionarului public ca urmare a trimiterii in judecata, apreciind ca o astfel de masura diminueaza standardele de integritate, componente ale statului de drept, si creeaza un privilegiu nejustificat.

Sesizarea de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici a fost trimisa CCR de catre presedintele Iohannis in 4 decembrie 2017.

Articolele invocate de presedinte prevad ca "Romania este stat de drept, democratic si social, in care demnitatea omului, drepturile si libertatile cetatenilor, libera dezvoltare a personalitatii umane, dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme, in spiritul traditiilor democratice ale poporului roman si idealurilor Revolutiei din decembrie 1989, si sunt garantate", "Statul se organizeaza potrivit principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - in cadrul democratiei constitutionale" si ca "In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie".

Un alt articol invocat in sesizarea presedintelui este cel conform caruia "Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

Prevederea constitutionala conform careia "cetatenii carora le sunt incredintate functii publice, precum si militarii, raspund de indeplinirea cu credinta a obligatiilor ce le revin si, in acest scop, vor depune juramantul cerut de lege" este si ea incalcata de legea modificare a Statutului functionarului public, in opinia sefului statului.

Conform presedintelui Iohannis, abrogarea suspendarii raportului de serviciu al functionarului public ca urmare a trimiterii in judecata incalca aceste articole din legea fundamentala, diminuand standardele de integritate, componente ale statului de drept.

Legea pentru modificarea si completarea Legii nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici a fost transmisa presedintelui in vederea promulgarii la data de 25 noiembrie 2017.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CCR lege functionar publici trimisi judecata, #Iohannis sesizare CCR functionari trimisi judecata , #decizii