CCR explica de ce sesizarile in cazurile Blaga si Anastase sunt inadmisibile

Joi, 12 Iulie 2012, ora 17:38
4874 citiri
CCR explica de ce sesizarile in cazurile Blaga si Anastase sunt inadmisibile

Curtea Constitutionala precizeaza, in motivarile deciziilor legate de sesizarile PDL privind schimbarea lui Vasile Blaga de la sefia Senatului si a Robertei Anastase de la sefia Camerei Deputatilor, ca sunt inadmisibila intrucat hotararile contestate au fost publicate in MO ulterior intrarii in vigoare a OUG prin care s-a modificat competenta Curtii.

Astfel, in prima motivare Curtea noteaza ca sesizarea ar trebui respinsa ca prematur introdusa, avand in vedere ca instanta de contencios constitutional a fost sesizata cu verificarea constitutionalitatii Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 inainte de publicarea acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei. Or, publicarea este o conditie a validitatii, a intrarii in vigoare a hotararilor Parlamentului, respectiv ale fiecarei Camere.

Totodata, CCR apreciaza ca sesizarea este inadmisibila intrucat hotararea contestata a fost publicata in Monitorul Oficial ulterior intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 38/2012, prin care s-a modificat competenta Curtii Constitutionale.

CCR arata ca Hotararea Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 reprezinta o hotarare cu caracter individual, categorie in randul careia se includ cele privind alegerea sau numirea intr-o functie, revocarea din functie si cele referitoare la validarea in functii.

De aceea, invoca cele statuate de Curtea Constitutionala in jurisprudenta sa, in sensul ca aceasta nu isi poate extinde controlul si asupra actelor de aplicare a regulamentelor, intrucat ar incalca insusi principiul autonomiei regulamentare a celor doua Camere, in virtutea caruia aplicarea regulamentului este o atributie a fiecarei Camere, asa incat contestatiile privind actele concrete de aplicare a prevederilor regulamentului sunt de competenta exclusiva a Camerei respective.

Schimbarea Robertei Anastase - un caz similar

CC precizeaza, in motivarea respingerii sesizarii in cazul schimbarii Robertei Anastase de la sefia Camerei, ca, la data la care a fost sesizata, instanta de contencios constitutional nu mai avea in competenta atributia de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei.

Curtea constata ca revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor nu afecteaza, prin obiectul si efectul juridic al unei asemenea hotarari, valori si principii constitutionale.

Curtea constata ca Hotararea Camerei Deputatilor 25 din 3 iulie 2012, avand ca obiect revocarea din functie a presedintelui Camerei Deputatilor, este un act juridic cu caracter individual, care nu afecteaza valori si principii constitutionale.

"Or, asemenea tipuri de acte juridice nu pot fi supuse controlului exercitat de Curtea Constitutionala. Astfel de acte reprezinta manifestari politice care nu au caracter normativ, in sensul ca nu contin reglementari juridice de larga aplicabilitate si cu efect juridic general sau circumscris unei categorii determinate de subiecte de drept, ci sunt acte juridice cu caracter individual si cu scop politic, avand ca obiect numiri, alegeri sau validari in functii. De altfel, inlocuirea unei persoane cu alta, cu respectarea procedurilor regulamentare, nu poate reprezenta o problema de constitutionalitate", se arata in motivarea deciziei Curtii.

Curtea constata ca Hotararea Camerei Deputatilor 25 din 3 iulie 2012 nu poate fi supusa controlului de constitutionalitate, deoarece, prin obiectul sau de reglementare, nu se incadreaza in sfera actelor parlamentare asupra careia Curtea Constitutionala se poate pronunta.

"La data la care Curtea a fost sesizata cu solutionarea prezentelor cereri de neconstitutionalitate, instanta de contencios constitutional nu mai avea, in sfera sa de competenta, atributia de a se pronunta asupra constitutionalitatii hotararilor plenului Camerei Deputatilor, a hotararilor plenului Senatului si a hotararilor plenului celor doua Camere reunite ale Parlamentului", se arata in motivare.

CCR a respins, luni, sesizarile formulate de Vasile Blaga si Roberta Anastase, sustinute de PDL, privind revocarile din functiile de presedinti ai Senatului si, respectiv, Camerei Deputatilor.

Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit, luni, pentru a solutiona sesizarile de neconstitutionalitate formulate de Vasile Blaga si de 28 de senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate. Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I", informeaza Curtea.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sesizare Blaga inadmisibila constitutional, #Curtea Constitutionala Blaga schimbat , #decizii
Comentarii