CCR: Guvernul Dancila trebuie sa mearga in Parlament dupa iesirea ALDE de la guvernare (motivare)

Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 18:23
7074 citiri
CCR: Guvernul Dancila trebuie sa mearga in Parlament dupa iesirea ALDE de la guvernare (motivare)
Foto: site CCR (Arhiva)

Presedintele Romaniei nu mai putea exercita atributia constitutionala de numire a membrilor Guvernului fara ca, in contextul unor evenimente ce au determinat modificarea coalitiei politice ce a asigurat, pana in prezent, guvernarea, sa existe acordul prealabil al Parlamentului, precizeaza Curtea Constitutionala in motivarea deciziei privind conflictul juridic dintre Executiv si seful statului.

Pe 18 septembrie, CCR a stabilit ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedintele Klaus Iohannis pe tema refuzului sefului statului de desemnare a ministrilor titulari.

"In prezenta cauza, Curtea retine ca primul-ministru a formulat propunerile de numire a unor ministri titulari in aceeasi zi - 26 august - in care presedintele ALDE a anuntat public iesirea de la guvernare a acestei formatiuni politice, primul-ministru declarand public ca a luat act de aceasta decizie tot in aceeasi zi. Desi destramarea coalitiei de guvernare este sustinuta la nivelul declaratiilor publice si are caracter politic, Curtea constata ca aceasta reprezinta o situatie de fapt de notorietate, care nu necesita o justificare in sens juridic, astfel ca aceasta realitate a vietii politice nu poate fi ignorata. Aceasta noua situatie de fapt poate conduce la restructurarea Guvernului sau la formarea unei alte compozitii politice a acestuia, situatie ce se identifica cu ipoteza reglementata la art. 85 alin. (3) din Constitutie", noteaza judecatorii constitutionali in document.

Curtea constata in motivare ca, incepand cu data de 26 august, presedintele Romaniei nu mai putea exercita atributia prevazuta de articolul 85 alineatul (2) din Constitutie, de numire a membrilor Guvernului, fara ca, in contextul unor evenimente ce au determinat modificarea coalitiei politice ce a asigurat, pana in prezent, guvernarea, sa existe acordul prealabil al Parlamentului, exprimat in conformitate cu dispozitiile articolului 85 alineatul (3) din Constitutie.

"Din acest punct de vedere, al atributiei presedintelui Romaniei de numire a ministrilor titulari, la propunerea primului-ministru intemeiata pe art. 85 alin. (2) din Constitutie, Curtea constata ca nu exista conflict juridic de natura constitutionala intre primul-ministru, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, generat de refuzul presedintelui de a numi ministrii titulari propusi de primul-ministru", precizeaza CCR.

Citeste mai multe despre:

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#guvern Dancila vot Parlament, #CCR guvern Dancila fara ALDE , #decizii