CCR: Legea drepturilor de autor incalca principiile economiei de piata

Duminica, 18 Iulie 2010, ora 15:02
2839 citiri
CCR: Legea drepturilor de autor incalca principiile economiei de piata

CCR considera ca un articol din Legea 8/1996 a drepturilor de autor, care stabilea valoarea drepturilor de autor conexe la maxim o treime din remuneratiile negociate pentru drepturile de autor, incalca principiile economiei de piata prevazute in Constitutie.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, pe 29 aprilie, sa admita o exceptie de neconstitutionalitate referitoare la articolul 134 alineatul 2 litera g din Legea 8/1996, a drepturilor de autor. Articolul declarat neconstitutional arata ca "remuneratiile negociate pentru drepturile conexe nu pot depasi o treime din remuneratiile negociate pentru drepturile de autor cu aceeasi categorie de utilizatori".

Potrivit motivarii CCR, legea nu prevede care sunt criteriile care sa justifice faptul ca remuneratiile negociate pentru drepturile conexe nu pot depasi o treime din remuneratiile negociate pentru drepturile de autor cu aceeasi categorie de utilizatori.

"Stabilirea unor raporturi procentuale fixe in ceea ce priveste remuneratiile negociate pentru drepturile conexe care nu pot depasi o treime din remuneratiile negociate pentru drepturile de autor cu aceeasi categorie de utilizatori incalca prevederile Constitutiei", se arata in documentul citat.

Judecatorii Curtii considera ca, potrivit prevederilor din Legea fundamentala, economia Romaniei este economie de piata, "iar prevederile legale criticate incalca aceste dispozitii, intrucat partile contractuale nu pot negocia remuneratiile cuvenite pentru drepturile conexe, acest lucru intervenind in conditiile in care interpretarea unei opere poate fi, eventual, chiar mai valoroasa decat opera insasi".

Neconstitutionala si prevederea privind retransmiterea prin cablu

Totodata, prin hotararea din 29 aprilie, Curtea a decis ca o alta prevedere din Legea 8/1996 este neconstitutionala. Astfel, articolul 121, alineatul 2, care prevede ca nu sunt platite drepturi de autor pentru programele a caror retransmitere prin cablu este obligatorie conform legii, a fost declarat neconstitutional.

In motivare, CCR arata ca, desi prin lege operatorii de cablu sunt obligati sa retransmita aceste programe, clientii lor platesc si pentru acest serviciu, astfel incat excluderea programelor cu transmitere obligatorie de la plata drepturilor de autor incalca dreptul la proprietate privata al autorilor.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, pe 29 aprilie, ca articolele care reglementeaza valoarea cuantumului drepturilor de autor si a drepturilor conexe, din Legea 8/1996 privind drepturile de autor sunt neconstitutionale.

CCR a decis sa admita o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor si a constatat ca dispozitiile articolului 121 alineatul 2 si ale articolului 134 alineatul 2 litera g din Legea nr.8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe sunt neconstitutionale.

Articolul 121 alin.2 din Legea 8/1996, declarat neconstitutional, prevede: "Cuantumul remuneratiei privind drepturile de autor si drepturile conexe se stabileste printr-o metodologie negociata intre organismele de gestiune colectiva a drepturilor de autor si a drepturilor conexe si structurile asociative ale distribuitorilor prin cablu, potrivit procedurilor prevazute la art. 131 si 131 indice 1, cu excluderea de la calcul a programelor a caror retransmitere prin cablu este obligatorie conform legii".

De asemenea, celalalt articol declarat neconstitutional, si anume art 134 alin.2 lit.g din Legea nr.8/1996 arata ca "Gestiunea colectiva se exercita potrivit urmatoarelor reguli: (g) remuneratiile negociate pentru drepturile conexe nu pot depasi o treime din remuneratiile negociate pentru drepturile de autor cu aceeasi categorie de utilizatori".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#lege drepturi autor neconstitutionala, #CCR lege drepturi autor , #decizii