CCR: Legea educatiei trebuia dezbatuta in Parlament

Sambata, 26 Decembrie 2009, ora 21:52
1595 citiri
CCR: Legea educatiei trebuia dezbatuta in Parlament

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei din 18 decembrie, cand a declarat neconstitutionala Legea educatiei, ca asumarea raspunderii nu era oportuna si ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament ar fi permis societatii civile implicarea in problema educatiei nationale.

Judecatorii Curtii retin, in motivare, ca angajarea raspunderii Guvernului se poate face cu privire la doua sau mai multe proiecte de lege sau la un pachet de asemenea proiecte. Pe de alta parte, "atunci cand exista o majoritate parlamentara care rezulta din faptul ca partidele respective au format Guvernul, adoptarea sub forma asumarii raspunderii nu era oportuna, cu atat mai mult cu cat intrarea in vigoare a acestei legi nu se face imediat, ci pentru anul preuniversitar si universitar 2010-2011. In plus, Curtea constata ca dezbaterea in procedura obisnuita in Parlament, nu numai ca ar fi fost beneficiara unor amendamente, dar ar fi permis implicarea societatii civile in problema educatiei nationale", arata CCR.

De asemenea, explica judecatorii, angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege urmareste ca acesta sa fie adoptat in conditii de maxima celeritate, continutul reglementarii vizand stabilirea unor masuri urgente intr-un domeniu de maxima importanta, iar aplicarea acestora trebuie sa fie imediata. Astfel, Curtea constata ca Legea educatiei nationale, spre deosebire de celelalte doua legi asupra carora Guvernul si-a angajat raspunderea in aceeasi zi (n.r. Legea salarizarii unice si Legea reorganizarii unor institutii, care au trecut de controlul constitutional), urmeaza sa intre in vigoare in conditiile in care nimic nu reclama iminenta unei asemenea necesitati, iar toate masurile de reorganizare a invatamantului, preuniversitar si universitar, devin efective cu inceperea noului scolar.

Judecatorii CCR mai arata, in motivarea deciziei din 18 decembrie, ca organizarea generala a invatamantului se reglementeaza prin lege organica. "Asa fiind, Curtea considera ca ocolirea procedurii de examinare si dezbatere a proiectului de lege atat in cadrul comisiilor de specialitate, cat si in plenul fiecarei Camere a Parlamentului, potrivit competentelor stabilite de art.75 din Constitutie si recurgerea la angajarea raspunderii asupra unui proiect de lege, nu-si gaseste o motivare in sensul celor aratate", se arata in motivare.

"In concluzie, (...) angajarea raspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege nu poate fi facuta oricand, oricum si in orice conditii, deoarece aceasta modalitate de legiferare reprezinta, intr-o ordine fireasca a mecanismelor statului de drept, o exceptie", concluzioneaza judecatorii CCR.

Curtea Constitutionala a admis, pe 18 noiembrie, sesizarea facuta de Partidul National Liberal si a decis ca Legea educatiei contravine Constitutiei, actul normativ fiind unul dintre cele trei pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament in septembrie.

Reprezentantii opozitiei au anuntat, pe 23 septembrie, ca au atacat Legea educatiei la Curtea Constitutionala (CCR).

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#CCR legea educatiei, #legea educatiei Parlament , #decizii