CCR: Legea salarizarii profesorilor si Codul Dialogului Social, constitutionale

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:51
3972 citiri
CCR: Legea salarizarii profesorilor si Codul Dialogului Social, constitutionale

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, miercuri, ca Legea privind esalonarea platii drepturilor salariale ale profesorilor si Codul Dialogului Social sunt constitutionale.

Premierul Emil Boc a afirmat, dupa anunt, ca saluta decizia Curtii Constitutionale.

Codul Dialogului Social si Legea privind incadrarea si salarizarea in 2011 a personalului didactic au fost contestate in 21 aprilie la CCR de 110 deputati PSD si PNL.

Social-democratii si liberalii au contestat atat procedura de adoptare a celor doua acte normative, cat si aspecte de fond.

Guvernul si-a asumat raspunderea, in 18 aprilie, pe Codul Dialogului Social si pe legea care esaloneaza plata drepturilor salariale castigate in instanta de cadrele didactice.

CCR dezbate sesizarile privind Legile salarizarii profesorilor si Dialogului Social

Codul Dialogului Social cuprinde un set de acte normative precum: Legea dialogului social, Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea conflictelor colective de munca, Legea contractelor colective de munca si Legea de organizare a Consiliului Economic si Social.

Potrivit noilor prevederi, se desfiinteaza contractul colectiv de munca la nivel national si se semneaza contracte colective sectoriale doar la nivel de ramura.

De asemenea, prin noul Cod, Guvernul se va retrage din CES, locurile sale urmand a fi cedate organizatiilor societatii civile. In plus, este infiintat un consiliu national tripartit pentru dialogul social care are un rol consultativ, este coordonat de premier si in el se vor regasi reprezentanti ai patronatelor, ai sindicatelor si din mediul financiar-bancar. In ceea ce priveste conflictele de munca, a fost infiintata inca o instanta de mediere prin crearea unui oficiu de mediere si arbitraj.

Noile prevederi au fost intens contestate de sindicate, care au solicitat Guvernului sa-si retraga proiectul de lege.

Guvernul Boc, campion la asumarea raspunderii

Guvernul condus de Emil Boc si-a angajat raspunderea in Parlament de sapte ori, cu 13 legi asumate individual sau la pachet. Astfel, actualul Executiv a folosit asumarea raspunderii mai mult decat toate guvernele din ultimii 20 de ani.

Ultima asumare a fost pe Legea salarizarii cadrelor didactice si Codul Dialogului Social, la 18 aprilie. Asumarea raspunderii anuleaza rolul Parlamentului si evita, astfel, dezbaterile.

In afara Legii salarizarii si Codului Dialogului Social, Guvernul si-a asumat raspunderea pe Codul Civil si Codul Penal, pe pachetul de legi privind reorganizarea institutiilor publice, legea-cadru privind salarizarea bugetarilor, Legea Educatiei, Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice, pe proiectul de lege privind aplicarea Legii salarizarii unitare in anul 2011, dar si pe Codul Muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
#legea salarizarii, #Legea dialogului social, #constitutionalitate Legea salarizarii , #decizii