CCR: Legea votului prin corespondenta este constitutionala

Miercuri, 18 Noiembrie 2015, ora 12:18
3010 citiri
CCR: Legea votului prin corespondenta este constitutionala
Foto: Arhiva Ziare.com

Legea votului prin corespondenta este constitutionala, au decis miercuri judecatorii de la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR).

Magistratii au hotarat, cu unanimitate de voturi, ca prevederile legii se conformeaza Constitutiei, asa incat acestea se vor aplica incepand cu alegerile parlamentare din 2016, arata Digi 24.

Judecatorii CCR au respins astfel contestatia depusa de mai multi parlamenatri PSD, ALDE, UDMR si UNPR cu privire la Legea votului prin corespondenta.

CCR decide soarta votului prin corespondenta

Sesizarea de neconstitutionalitate a fost depusa la CCR, pe 5 noiembrie, de 50 de deputati si 31 de senatori, iar una dintre critici era ca legea se afla in contradictie cu caracterul direct al votului, "care presupune prezenta efectiva a cetateanului in fata urnelor".

De asemenea, parlamenatrii au reclamat si faptul ca "votul prin corespondenta, asa cum este reglementat pentru cetatenii romani domiciliati in afara teritoriului national, instituie in drept si in fapt un privilegiu pentru o categorie anume de cetateni, ceea ce este explicit interzis de art. 16 (1) din Constitutie, care prevede ca cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari".

Totodata, o alta problema sesizata se leaga de posibilitatea fraudarii voturilor, invocand astfel incalcarea Codului bunelor practici in materie electorala al Comisiei de la Venetia.

Istoria votului prin corespondenta

Propunerea legislativa privind votul prin corespondenta a fost adoptata de Parlament pe 28 octombrie, iar in prezent se afla la promulgare.

Proiectul apartine Autoritatii Electorale Permanente (AEP), iar Comisia de Cod electoral din Parlament si l-a asumat.

Totusi, Camera Deputatilor a adoptat o varianta modificata fata de proiectul initial al AEP si fata de forma votata in Senat, cea mai importanta schimbare fiind ca votul prin corespondenta se aplica doar alegerilor parlamentare.

In forma adoptata de Senat se precizat ca legea se aplica la toate alegerile - parlamentare, prezidentiale, europene - cu exceptia celor locale.

Votul prin corespondenta. Un lucru facut pe jumatate

Totusi, Comisia de Cod electoral a asigurat ca legea va fi modificata in viitor astfel incat sa se aplice si la celelalte alegeri, insa pentru moment s-a adoptat aceasta varinata, pentru ca inca mai sunt numeroase detalii tehnice si logistice care trebuie puse la punct.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#lege vot corespondenta constitutionala, #vot corespondenta CCR , #decizii