CCR: O persoana care nu e inculpata poate contesta legalitatea unei interceptari

Joi, 06 Aprilie 2017, ora 17:35
2938 citiri
CCR: O persoana care nu e inculpata poate contesta legalitatea unei interceptari
Foto: CCR

Curtea Constitutionala (CCR) a decis joi, cu majoritate de voturi, ca legea care nu permite contestarea legalitatii masurii supravegherii tehnice de catre persoana vizata de aceasta, care nu are calitatea de inculpat, este neconstitutionala.

"Curtea a constatat ca in materia masurilor de supraveghere tehnica, ce constituie o ingerinta in viata privata a persoanelor supuse acestor masuri, trebuie sa existe un control a posteriori dispunerii acestora, pe care persoana in cauza sa il poata accesa in scopul verificarii indeplinirii conditiilor si, implicit, al legalitatii masurii respective", se arata intr-un comunicat de presa transmis de CCR.

Judecatorii constitutionali explica faptul ca modalitatea actuala de contestare a legalitatii masurii supravegherii tehnice "determina excluderea celorlalte persoane altele decat inculpatul (care nu au nicio calitate in dosarul penal sau au calitatea de suspect) de la posibilitatea accederii la o instanta de judecata care sa poata analiza acest aspect, ceea ce se constituie intr-o incalcare a prevederilor art. 26 si art. 53 din Constitutie, precum si a celor ale art. 8 si art. 13 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale".

In comunicatul de presa, CCR arata ca supravegherea tehnica se poate dispune in cursul urmaririi penale, indiferent de etapa acesteia, dar ca metodele speciale de supraveghere reprezinta "intruziuni/ingerinte" in viata privata a persoanelor.

"In acest context, Curtea a retinut ca paragraful 2 al articolului 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale si alineatul 2 al articolului 53 din Constitutie prevad conditiile ce trebuie indeplinite pentru ca restrangerea exercitiului dreptului la viata privata sa fie conforma dispozitiilor constitutionale si conventionale", a mai transmis CCR in comunicat.

Decizia CCR vine dupa ce DNA a ridicat o exceptie de neconstitutionalitate impotriva articolului 140, alin. (7) din Codul de Procedura Penala, care prevede ca "incheierea prin care judecatorul de drepturi si libertati se pronunta asupra masurilor de supraveghere tehnica nu este supusa cailor de atac".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#CCR interceptare legalitate instanta , #decizii