CCR: Parlamentul poate face ancheta in paralel cu Parchetul

Miercuri, 21 Iunie 2017, ora 18:16
5528 citiri
CCR: Parlamentul poate face ancheta in paralel cu Parchetul
Foto: site CCR

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, miercuri, sesizarile de neconstitutionalitate formulate de PNL si USR privind modificarea regulamentului Camerei Deputatilor si a regulamentului activitatilor comune ale Camerei si Senatului, dar a admis sesizarile ce vizau regulamentul Senatului.

Astfel, in urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a respins, ca neintemeiate, sesizarile de neconstitutionalitate formulate si a constatat ca dispozitiile Hotararii Camerei Deputatilor nr.37/2017, respectiv ale Hotararii Parlamentului Romaniei nr.38/2017 privind modificarea si completarea art.9 din Regulamentul activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului sunt constitutionale, se precizeaza intr-un comunicat remis presei de CCR.

Concret, CCR a stabilit, printre altele, ca Parlamentul poate derula o ancheta in paralel cu o ancheta penala.

"Activitatea unei comisii de ancheta nu are nicio legatura cu o ancheta judiciara, obiectul acestora fiind diferit. Natura juridica diferita a celor doua categorii de anchete nu le face incompatibile, ci ele pot coexista in ideea unei cooperari si colaborari loiale intre institutiile statului", se mentioneaza in comunicat.

Prin urmare, arata sursa citata, nu este "nici necesara si nici de dorit" incetarea anchetei parlamentare in conditiile demararii unei anchete judiciare, astfel incat, din aceasta perspectiva, nu se poate retine incalcarea articolului 1 alineatul 4 din Constitutie, asa cum sustineau autorii sesizarii.

In ce priveste obligativitatea in ce-i priveste pe cei care trebuie sa se prezinte in fata comisiilor parlamentare de ancheta, CCR a precizeaza urmatoarele:

"Curtea a stabilit ca ancheta parlamentara nu are caracter jurisdictional si ca dispozitiile legale criticate realizeaza o evidenta distinctie, pe de o parte, intre persoanele care trebuie sa se prezinte in fata comisiilor de ancheta in considerarea faptului ca activitatea institutiilor/ autoritatilor din care fac parte sunt sub control parlamentar si care sunt citate in acest sens si, pe de alta parte, persoanele care sunt invitate, si anume persoane care reprezinta, in virtutea functiei lor de conducere autoritati/ institutii ce nu se afla sub control parlamentar, care in considerarea principiului colaborarii loiale intre institutiile/ autoritatile statului au obligatia sa ia parte la lucrarile comisiei.

In aceasta din urma categorie intra, cu titlu exemplificativ, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, procurorul-general al Romaniei, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, presedintele Curtii de Conturi, presedintele Curtii Constitutionale. De asemenea, pot fi invitate si alte persoane, care, spre exemplu, pot sa nu aiba nicio legatura cu institutiile statului, caz in care participarea acestora este la latitudinea lor. Mai mult, in aceasta din urma categorie pot intra si judecatori, procurori, daca nu sunt chemati in legatura cu atributiunile, insarcinarile de serviciu sau activitatea lor profesionala, ci in calitate de simpli cetateni", se mai arata in comunicat.

De asemenea, Curtea a retinut ca noile reglementari pun la dispozitia comisiei de ancheta anumite mijloace procedurale care sa contribuie la caracterul efectiv si eficient al anchetei parlamentare, printre care si posibilitatea acestora de a sesiza organele judiciare penale. Prin urmare, chiar daca acestea se refera la unele fapte/infractiuni, nu constituie norme de incriminare.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Camerei Deputatilor.

Tot miercuri, CCR a admis sesizarile formulate de PNL si USR cu privire la neconstitutionalitatea unor modificari aduse Regulamentului Senatului.

Potrivit unui comunicat, au fost conexate doua sesizari, una referitoare la neconstitutionalitatea unor prevederi introduse in noua Sectiune 81 privind Procedura aplicabila initiativelor de revizuire a Constitutiei Romaniei din Regulamentul Senatului, formulata de 26 de senatori PNL, si cealalta referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii 37/2017 privind modificarea si completarea Regulamentului Senatului, formulata de grupul parlamentar al USR.

"In urma deliberarii, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate formulata si a constatat ca dispozitiile art.1491, art.1492 alin. (6), art.1493 si art.1494 din Regulamentul Senatului sunt neconstitutionale", se precizeaza in comunicat.

Decizia este definitiva si general obligatorie si va fi comunicata Senatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#decizii CCR comisie ancheta parlament , #decizii
Comentarii
Poza nusual
nusual
rank 5
decizii bune pentru cei care vor forma majoritatea in Parlament
Poza Ionica cel adevarat
Ionica cel adevarat
rank 5