CCR refuza mocirla (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 23 Mai 2014, ora 16:30
6882 citiri
CCR refuza mocirla (Opinii)

Curtea Constitutionala a respins miercuri mai mult decat cele doua contestatii depuse de Guvern si de presedinte, prin care Victor Ponta si Traian Basescu se atacau reciproc in chestiunea tricoului electroal, respectiv a refuzului contrasemnarii decretului de decorare a fostei conduceri a ICR.

Curtea Constitutionala a respins chiar implicarea ei in jocul electoral al acestui an.

"CCR nu are atributii de a lamuri comportamentul unor demnitari in exercitiul mandatului. In situatia in care se constata ca un demnitar incalca prevederile Constitutiei, este procedura de declansare a procedurii de suspendare a presedintelui. Sesizarea nu are corespondent in atributiile CCR. Alegerile se vor desfasura pe 25 mai, deci nu s-a creat un conflict pe organizarea alegerilor", a explicat judecatorul Toni Grebla.

Cele doua sesizari au fost mai mult actiuni electorale prin care ambele parti au incercat sa straneasca scandal, dezbatere si sa deturneze campania pentru europarlamentare spre teme colaterale, spumoase, care sa confiste dezbaterea. Si in mare masura au reusit.

Daca CCR le facea jocul si se pronunta pe fondul celor doua sesizari, daca admitea ca un conflict electoral poate fi un conflict constitutional, dintr-un arbitru constitutional, CCR se transforma in arbitru electoral, ceea ce abia atunci ar fi reprezentat o foarte grava incalcare a Constitutiei si ar fi dat o lovitura teribila statului de drept din Romania.

Magistratii constitutionali au preferat, foarte corect in opinia mea, sa ii puna pe ambii combatanti la locul lor si sa reafirme apasat rolul Curtii - transarea conflictelor constitutionale, adica acelea in care doua institutii isi revendica aceeasi atributie sau isi paseaza o atributie ceea ce impiedica practic exercitarea ei normala si buna functionare a statului.

Ce nu e conflict constitutional este de competenta institutiilor politice.

Transati-va problemele electorale intre voi, balaciti-va in mocirla cat vreti, e treaba voastra, dar nu ne tarati si pe noi acolo pentru ca nu avem ce cauta acolo. Vreti sa va luptati? Aveti la dispozitie tot terenul politic si institutiile politice de pe el, dar CCR nu este campul vostru de lupta, pare a fi mesajul explicit transmis de Curte.

Deciziile si mesajul lor implicit rezoneaza perfect cu mesajul de fond transmis la Bucuresti de vicepresedintele american Joe Biden, cu mesajele transmise repetat de Victoria Nuland: un stat puternic inseamna institutii puternice. Iar institutiile puternice, atunci cand vorbim despre cele reprezentate de oameni in roba, trebuie sa fie libere nu doar de coruptie. Trebuie sa fie libere si de politizare.

CCR a emis asadar un mesaj clar de independenta si si-a afirmat clar pozitia de arbitru constitutional deasupra jocului electoral. Ceea ce mi se pare o veste foarte buna pentru Romania.

Drept la replica

"Administratia Prezidentiala sesizeaza informatiile nedocumentate la adresa presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, din articolul "CCR refuza mocirla" publicat de site-ul de stiri www.ziare.com in data de 23 mai 2014, sub semnatura doamnei Ioana-Ene Dogioiu.

In articolul respectiv se sugereaza indirect ca presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, l-a decorat pe domnul Horia-Roman Patapievici fara semnatura domnului prim-ministru Victor Ponta, asa cum prevede legislatia in vigoare.

Pentru rectificarea informatiilor nedocumentate pe care articolul mentionat le contine facem urmatoarea precizare:

- presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, l-a decorat pe domnul Horia-Roman Patapievici prin Decretul nr. 942/8.10.2010 care a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 688 din data de 13 octombrie 2010; in cadrul ceremoniei de decorare de la Palatul Cotroceni din data de 9 mai a.c., domnul presedinte Traian Basescu i-a inmanat domnului Horia-Roman Patapievici aceasta decoratie conferita prin Decretul nr. 942/8.10.2010.

In aceste conditii, in vederea unei corecte informari a publicului, Administratia Prezidentiala solicita site-ului de stiri www.ziare.com sa publice prezentul drept la replica, asa cum prevede legislatia in vigoare, pentru a corecta informatiile nedocumentate din articolul mentionat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#CCR decizie tricou, #CCR decizie decoratii , #decizii