CCR: Securitatea nationala, afectata daca nu sunt reduse cheltuielile de personal

Joi, 26 Noiembrie 2009, ora 14:00
1714 citiri
CCR: Securitatea nationala, afectata daca nu sunt reduse cheltuielile de personal

Curtea Constitutionala arata, in motivarea deciziei privind constitutionalitatea Legii de reorganizare a institutiilor, ca masurile de reducere a cheltuielilor de personal in sistemul bugetar sunt necesare pentru a nu afecta stabilitatea economica a tarii, si implicit, securitatea nationala.

"Curtea constata ca restrangerea exercitiului dreptului la munca al personalului autoritatilor si institutiilor publice pe care acestea o reglementeaza indeplineste conditiile impuse de textul constitutional.

Astfel, masura de restrangere este prevazuta prin lege, vizeaza exercitiul dreptului, iar nu substanta acestuia, este determinata de o situatie de criza financiara mondiala care ar putea afecta, in lipsa unor masuri adecvate, stabilitatea economica a tarii, si implicit, securitatea nationala", se arata in motivarea deciziei din 4 noiembrie.

Judecatorii subliniaza faptul ca masura este "temporara", deoarece priveste lunile octombrie-decembrie 2009, "rezonabila" si "proportionala" cu situatia care a determinat-o.

"Diminuarea rezonabila si cu caracter temporar a salariului personalului unitatilor bugetare, alaturata unei serii de masuri de gestionare a problemelor financiare cu care se confrunta bugetul de stat in aceasta perioada constituie o restrangere a dreptului la munca al acestei categorii de angajati, compatibila cu Legea fundamentala", se arata in motivare.

Persoanele care au durata mandatului stabilita in Constitutie pot cumula venitul cu pensia

CCR arata, in motivarea deciziei din 4 noiembrie, cand a declarat ca Legea de reorganizare a institutiilor este constitutionala, ca masurile privind regimul cumulului pensiilor cu veniturile salariale nu se pot aplica persoanelor pentru care durata mandatului este stabilita expres in Constitutie.

Legea fundamentala stabileste in mod expres durata mandatului persoanelor care ocupa unele functii publice de autoritate, iar incetarea acestui mandat ca urmare a neindeplinirii obligatiei privind exprimarea optiunii cu privire la suspendarea platii pensiei pe durata exercitarii functiei este incompatibila cu dispozitiile constitutionale, arata judecatorii. Asadar, nu poate inceta mandatul unei astfel de persoane nu a optat intre pensie si venit.

"Ca urmare, numai in masura in care reglementarea nu se refera la aceste categorii de persoane, solutia legislativa adoptata de legiuitor in privinta reglementarii cumulului pensiei cu veniturile salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, este in concordanta cu prevederile constitutionale", se arata in motivarea deciziei.

Curtea constata ca legea stabileste regula potrivit careia persoanele care realizeaza venituri salariale sau asimilate salariilor, potrivit legii, din exercitarea unei activitati in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala pot cumula aceste venituri cu pensia.

Veniturile salariale sau cele asimilate acestora pot fi realizate ca urmare a exercitarii unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii.

Cu privire la stabilirea nivelului pensiei nete pana la care poate opera cumulul la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, Curtea constata ca acesta respecta conditiile de obiectivitate si rezonabilitate impuse de principiul nediscriminarii.

Curtea Constitutionala (CCR) a decis, pe 4 noiembrie, cu majoritate de voturi, ca "Legea privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International este constitutionala in masura in care prevederile Capitolului IV din lege nu se refera la persoanele pentru care durata mandatului este stabilita expres prin Constitutie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Curtea Constitutionala venituri cumulate, #CCR venit cumulat pensie, #venituri cumulate, #salariu pensie cumulat , #decizii