Ziare.com

CCR: Solutionarea unei plangeri de catre judecator fara participarea partilor, neconstitutionala

Marti, 21 Octombrie 2014, ora 21:34

   

CCR: Solutionarea unei plangeri de catre judecator fara participarea partilor, neconstitutionala
Curtea Constitutionala (CC) a stabilit, marti, ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra unei plangeri fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor este neconstitutionala.

Mai exact, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 341 alineatul (5) din Codul de procedura penala.

"Judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii prin incheiere motivata, in camera de consiliu, fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor", prevede articolul de lege declarat neconstitutional.

Decizia CC a venit dupa ce judecatorii constitutionali au luat in dezbatere exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 38 alineatul (1) litera f) si articolul 341 alineatele (5) - (8) din Codul de procedura penala.

Aceasta exceptie a fost ridicata in doua dosare penale, ce au ca obiect plangerea impotriva unei solutii de neurmarire/netrimitere judecata. Unul dintre procese se afla la Curtea de Apel Bacau, iar celalalt, pe rolul Judecatoriei Avrig.

"In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.341 alin. (5) din Codul de procedura penala si a constatat ca solutia legislativa potrivit careia judecatorul de camera preliminara se pronunta asupra plangerii 'fara participarea petentului, a procurorului si a intimatilor' este neconstitutionala", precizeaza CC.

Decizia este definitiva si general obligatorie si urmeaza sa fie comunicata celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantelor care au sesizat Curtea.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 1460 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De fapt, ambele coduri de procedură sunt profund neconstituționale,

din moment ce au instituit ședințele nepublice, secrete, camerele de consiliu, camerele preliminare, făcături menite să inlăture caracterul public al activității judecătorești și să mai adauge intre 6 luni și un an fiecărui proces, in vreme ce sub vechile proceduri majoritatea proceselor se terminau sub 3 luni!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor