CCR: Suspendarea unui magistrat, constitutionala doar daca poate fi atacata

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 22:08
1943 citiri
CCR: Suspendarea unui magistrat, constitutionala doar daca poate fi atacata
Foto: Arhiva Ziare.com

Hotararea CSM de suspendare din functie a unui magistrat, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare, este constitutionala numai in masura in care poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a decis, marti, Curtea Constitutionala.

Plenul Curtii Constitutionale a luat in dezbatere, marti, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor articolului 52 alineatul 1 din Legea 317/2004 care au urmatorul continut: "Pe durata procedurii disciplinare, sectia corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii, din oficiu sau la propunerea inspectorului judiciar, poate dispune suspendarea din functie a magistratului, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare, daca exercitarea in continuare a functiei ar putea afecta desfasurarea cu impartialitate a procedurilor disciplinare sau daca procedura disciplinara este de natura sa aduca atingere grava prestigiului justitiei".

In urma deliberarilor, cu unanimitate de voturi, Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului 52 alineatul 1 din Legea 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii sunt constitutionale numai in masura in care permit atacarea separata a hotararii prin care se dispune suspendarea din functie a magistratului, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare.

Curtea a retinut ca textul de lege criticat contravine articolului 21, precum si articolului 133 alineatul 7 coroborat cu articolul 134 alineatele (2) si (3) din Constitutie, intrucat hotararea sectiei corespunzatoare a Consiliului Superior al Magistraturii prin care se dispune suspendarea din functie a magistratului, pana la solutionarea definitiva a actiunii disciplinare, nu este supusa unei cai de atac separate de hotararea care urmeaza a se pronunta pe fondul actiunii disciplinare.

Potrivit articolului 134 alineatul (2) din Constitutie, CSM indeplineste rolul de instanta de judecata, prin sectiile sale, in domeniul raspunderii disciplinare a judecatorilor si a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organica, iar alinetul (3) prevede ca hotararile CSM in materie disciplinara pot fi atacate la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Curtea arata ca potrivit Constitutiei hotararea CSM in materie disciplinara care poate fi atacata la Inalta Curte de Casatie si Justitie nu este doar hotararea prin care se solutioneaza fondul actiunii disciplinare, ci si cea prin care este dispusa masura provizorie a suspendarii din functie a magistratului.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si instantei care a sesizat Curtea Constitutionala, respectiv Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul de 5 judecatori.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#suspendare magistrat CCR, #suspendare magistrat constitutionala, #suspendare magistrat atac , #decizii