Ziare.com

Ce contine avizul CCR pe cererea de suspendare a presedintelui Basescu

Vineri, 06 Iulie 2012, ora 16:56

   

Ce contine avizul CCR pe cererea de suspendare a presedintelui Basescu
Curtea Constitutionala a dezbatut vineri actul in baza caruia Parlamentul a decis sa demareze procedurile de suspendare a presedintelui Traian Basescu, prezentand cate un punct de vedere la fiecare dintre acuzatiile principale.

Astfel, indemnul lui Traian Basescu adresat medicilor de a parasi tara si afirmatiile despre pensionari si criza economica, acuzate de USL in cererea de suspendare, nu constituie "acte sau fapte care sa conduca la incalcari grave" ale Constitutiei, a decis vineri CCR, in cadrul avizului cerut de Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

"Cu privire la celelalte declaratii ale presedintelui Romaniei, Curtea constata ca acestea sunt simple afirmatii, fara sa constituie acte sau fapte care sa conduca la incalcari grave ale Constitutiei.

Astfel, manifestarile presedintelui, la care se refera autorii propunerii de suspendare, pot fi caracterizate ca opinii.

In acest sens, sunt si considerentele Deciziei nr. 53 din 28 ianuarie 2005, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 144 din 17 februarie 2005, in care se statuau urmatoarele:

'Curtea constata ca opiniile, judecatile de valoare sau afirmatiile titularului unui mandat de demnitate publica - asa cum este Presedintele Romaniei, autoritate publica unipersonala, ori cum este conducatorul unei autoritati publice -, referitoare la alte autoritati publice, raman in cadrul limitelor libertatii de exprimare a opiniilor politice, cu ingradirile prevazute de art. 30 alin. (6) si (7) din Constitutie'", se arata in avizul consultativ al CCR la suspendarea sefului statului.

La punctul 2 din cererea de suspendare, USL acuza faptul ca Basescu a anuntat masurile de austeritate in 2010 si ca acestea se vor perpetua si pe parcursul anului 2012.

In opinia USL, aceste declaratii reprezinta "un gest imens de iresponsabilitate si o depasire fatisa a rolului si atributiilor sale prevazute de Constitutie". "Mai mult, Traian Basescu a sustinut in data de 19 septembrie 2011 faptul ca 4,2 milioane de salariati nu pot sustine 4,9 milioane de pensionari", mai spune USL.

"Indemnul adresat medicilor de a parasi tara in ciuda realitatilor nationale care confirma un deficit de cadre medicale, aduce atingere dreptului la ocrotirea sanatatii statuat de art. 34 din Constitutie", se mai arata in motivarea USL.


Criticile publice formulate de Traian Basescu la adresa judecatorilor nu au produs "efecte juridice" si deci nu i-au impiedicat pe magistrati sa-si indeplineasca atributiile, a mai decis CCR.

"Referitor la motivele invocate in capitolul III din propunerea de suspendare, Curtea retine ca aceste declaratii ale Presedintelui Romaniei nu au produs efecte juridice, neavand un caracter decizional. De aceea, nu se poate retine ca incalcarea prevederilor constitutionale referitoare la independenta justitiei, declaratiile critice formulate nefiind de natura sa determine pe magistrati sa nu-si indeplineasca atributiile constitutionale", a precizat CCR, cu privire la unul dintre motivele invocate de USL pentru suspendare.

Totusi, "Curtea isi afirma dezaprobarea cu privire la formularea de acuzatii, etichetari jignitoare si insulte la adresa exponentilor autoritatilor publice in legatura cu activitatea desfasurata de ei", a adaugat CCR.

"Libertatea de exprimare si de critica este indispensabila democratiei constitutionale, insa ea trebuie sa fie respectuoasa, chiar si atunci cand este ferma", se mai spune in avizul consultativ.

Pe de alta parte, CCR afirma ca Basescu nu trebuie sa fie ingradit in a o sesiza sau criticat ca o face.

"Atributiile Presedintelui Romaniei au semnificatia unei contraponderi fata de puterea legislativa, pentru realizarea echilibrului puterilor in statul de drept. Aceeasi semnificatie o are si dreptul Presedintelui Romaniei de a cere Curtii Constitutionale solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala dintre autoritatile publice, deoarece acest drept se exercita in conditiile exprimarii punctului de vedere asupra posibilelor cai de solutionare a conflictului, implicit asupra temeiniciei sau netemeiniciei atitudinii ori a sustinerilor autoritatilor publice implicate in conflict", se mai arata in avizul CCR de vineri.

Gravitatea afirmatiilor facute la adresa rromilor va fi stabilita de Parlament

In capitolul III din propunerea de suspendare se sustine ca "presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei".

De asemenea, CCR a admis in mare parte argumentele din cererea de suspendare privind asumarea de catre presedinte a unor masuri socio-economice si admite ca acest comportament "poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul si atributiile primului ministru".

"Faptul ca Presedintele Romaniei, prin comportamentul sau politic, si-a asumat public initiativa luarii unor masuri economico-sociale, inainte ca acestea sa fie adoptate de catre Guvern, prin asumarea raspunderii, poate fi retinut ca o incercare de a diminua rolul si atributiile primului ministru.

De aceea, aceasta atitudine imputata domnului Traian Basescu nu poate fi incadrata in conceptul "opinii si optiuni politice", astfel cum acesta a fost stabilit de Curtea Constitutionala prin Avizul consultativ nr.1 din 5 aprilie 2007, potrivit caruia Presedintele Romaniei poate, in virtutea prerogativelor si a legitimitatii sale, sa exprime, sa formuleze observatii si critici cu privire la functionarea autoritatilor publice si a exponentilor acestora", spune CCR in avizul privind propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei.

Pe de alta parte, judecatorii CCR au decis vineri ca trimiterea in Parlament de catre Traian Basescu a unui proiect de revizuire a Constitutiei cu unele prevederi neconstitutionale "nu poate conduce la concluzia" ca Basescu a incalcat Constitutia si procedurile de modificare.

"Presedintele Romaniei a inaintat Curtii Constitutionale proiectul de lege privind revizuirea Constitutiei Romaniei, initiat la propunerea Guvernului si a constatat ca proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei a fost initiat cu respectarea prevederilor art. 150 alin. (1) din Constitutie, potrivit caruia revizuirea poate fi initiata de Presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.

Faptul ca unele prevederi din proiectul de lege pentru revizuirea Constitutiei au fost constatate ca fiind neconstitutionale, deoarece aveau ca efect suprimarea unor drepturi fundamentale, nu poate conduce la concluzia ca Presedintele Romaniei ar fi incalcat prevederile Legii fundamentale", se arata in avizul consultativ al CCR.

CCR mai spune ca "vizita surpriza" din 2012 a lui Traian Basescu la CCR de dinainte de o decizie a Curtii privind salariile si pensiile nu au afectat independenta judecatorilor sai, cum nu au facut-o nici declaratiile acestuia pe care USL le caracterizase drept lipsite de respect.

In ceea ce priveste numirea lui Petre Lazaroiu la CCR , pentru un al doilea mandat, cu incalcarea prevederilor art.142, alin.(2) din Constitutie, care prevede ca mandatul membrilor Curtii nu poate fi reinnoit.', Curtea a respins si aceste argumente.

"Cat priveste numirea domnului Petre Lazaroiu ca judecator la Curtea Constitutionala cu infrangerea art.142 alin.(2) din Constitutie, Curtea retine ca, potrivit art.68 alin.(2) si (3) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, "(2) In cazul in care mandatul a incetat inainte de expirarea duratei pentru care judecatorul a fost numit, iar perioada ramasa depaseste 6 luni, presedintele va sesiza autoritatea publica prevazuta la alin. (1), in termen de cel mult 3 zile de la data incetarii mandatului, in vederea numirii unui nou judecator. Mandatul judecatorului astfel numit inceteaza la expirarea duratei mandatului pe care l-a avut judecatorul inlocuit. (3) In cazul in care perioada pentru care a fost numit noul judecator, potrivit alin. (2), este mai mica de 3 ani, acesta va putea fi numit, la reinnoirea Curtii Constitutionale, pentru un mandat complet de 9 ani. De altfel, si cele doua Camere ale Parlamentului au aplicat dispozitiile de lege sus-citate", arata CCR in aviz.

Curtea Constitutionala a decis vineri ca gravitatea afirmatiilor lui Traian Basescu la adresa comunitatii rrome, motiv invocat de USL pentru suspendare, va fi stabilita de catre Parlament.

"In ceea ce priveste declaratiile domnului Traian Basescu referitoare la comunitatea rroma si sanctionarea acestuia de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, ramane ca Parlamentul sa decida, pe baza datelor si a informatiilor care-i vor fi prezentate cu ocazia dezbaterilor, asupra existentei si gravitatii acestor fapte", se arata in avizul consultativ al CRR la cererea de suspendare. In cererea USL de suspendare se spune ca Basescu a adresat "insulte repetate la adresa comunitatii rrome".

Sursa: rNews

Articol citit de 3123 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Ma bine spus,

nici cal, nici magar, nici zebra.

 

nu stiu cati vor plange de dorul lui basescu

dar modul in care se procedează in tara asta este de-a dreptul infricoșător. nu numai ca nu mai avem D-zeu dar ne-am pierdut și statul de drept. in cine sa te mai increzi? am ajuns la mana unora ca ponta sau antonescu - plagiatori și repetenți.

 

Vorba lui Cristoiu (pe care nu-l sufar),

Romania are 3 politicieni, Iliescu, e batran acum, dar, mai trage sfori, Nastase, dar, este la puscarie, inca, nu stim ce va face Crin apropo de gratiere si Basescu, pe locul 3 si jumatate spunea despre Hrebenciuc. Cristoiu are mare dreptate.

Mai rar politicieni ca astia 3, indiferent de preferatii nostri personali .

avertisment

in logica sportiva, decizia ccr spune ca presedintele a primit avertisment (nu e clar daca e doar verbal sau cartonas galben). pentru suspendare, era necesar cartonas rosu; pe baza probelor si argumentelor prezentate, e clar nu s-au gasit temeiuri pentru un cartonas rosu.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor