Chelaru (PSD) explica decizia CCR pe Consiliul European: Presedintele nu e obligat de ceva

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 15:16
2951 citiri
Chelaru (PSD) explica decizia CCR pe Consiliul European: Presedintele nu e obligat de ceva

Senatorul PSD Ioan Chelaru a explicat decizia Curtii Constitutionale de miercuri, prin care se respingea contestatia presedintelui la modificarea Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in privinta afacerilor europene, precizand ca nu se modifica cu nimic reprezentarea la Consiliul European, care apartine presedintelui sau, daca il deleaga acesta, premierului, ci doar da posibilitatea sefului statului sa prezinte Parlamentului mandatul sau, insa doar daca doreste acest lucru.

"Textul e insa foarte clar ca presedintele Romaniei se poate adresa Parlamentului pentru a-si prezenta mandatul. Nu e o obligatie expresa, fortata. Poate veni daca apreciaza ca e oportun si necesar. Poate veni daca va crede ca e cazul sa explice cu ce mandat merge la Consiliul European", a spus Chelaru pentru Ziare.com.

El s-a declarat placut surprins de decizia CCR, intrucat nu se astepta ca aceasta institutie sa respinga sesizarea presedintelui.

"Am luat astazi cu placere de solutia Curtii Constituionale. Nu stiu motivarea ei, dar imprejurarea ca a respins o cerere a presedintelui Romaniei - dupa parerea mea, cerere nejustificata - e o surpriza placuta.

Apreciez ca in ce priveste aceasta lege, noi, dupa ce Curtea Constitutionala a respins textul (in prima varianta, la sesizarea PDL - n.red), am refacut textul aproape in integralitate si am considerat ca forma trimisa e cea mai buna.

Domnia sa a avut o alta opinie, a considerat ca rolul presedintelui ar fi fost deformat si ca isi pierde atributia de a-si pierde mandatul de reprezentare", a mai spus Chelaru.

In opinia sa, nici nu mai era nevoie de o noua decizie a CCR, intrucat aceasta fusese deja sesizata o data in speta aceasta, iar Parlamentul modificase textul legii.

"Eu zic ca nu mai era nevoie de o noua solutie de admitere. Sper ca solutia Curtii o sa mai faca un pic de liniste in aceasta disputa privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European", a conchis Chelaru.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Chelaru CCR mandat Consiliu, #Chelaru CCR afaceri europene , #decizii