Cine doreste blocarea interceptarii penalilor?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 17 Februarie 2016, ora 10:08
4844 citiri
Cine doreste blocarea interceptarii penalilor?

Foarte stranie decizia CCR referitoare la interceptarile realizate de SRI, cu efecte si mai stranii tocmai intr-un an electoral.

Curtea a decis cu majoritate de voturi ca articolul 142, alineatul 1, din Codul de Procedura Penala este neconstitutional. El spune asa: "procurorul pune in executare supravegherea tehnica ori poate dispune ca aceasta sa fie efectuata de organul de cercetare penala sau de lucratori specializati din cadrul politiei ori de alte organe specializate ale statului".

Obiectia CCR se refera la sintagma "alte organe specializate ale statului", care "nu respecta conditiile de calitate inerente unei norme legale, sub aspectul claritatii, preciziei si previzibilitatii, intrucat nu permite subiectilor de drept sa determine care sunt organele specializate ale statului abilitate sa realizeze masurile dispuse prin mandatul de supraveghere tehnica, masuri cu un grad ridicat de intruziune in viata privata a persoanelor".

Cine pot fi aceste organe specializate? Potrivit deciziei CSAT, in acest moment singura institutie din Romania abilitata sa faca interceptari telefonice este SRI. Este singura institutie care are nu numai dreptul, ci si posibilitatea tehnica legala sa se conecteze la operatorii de telefonie. Iar decizia CCR se refera la interceptari legale, puse in executare sau solicitate de procuror.

Ramane de vazut din motivarea hotararii CCR daca judecatorii constitutionali pretind doar clarificarea sintagmei in cauza, pretind ca pe viitor interceptarile sa nu mai fie cerute de procuror direct SRI, ci prin intermediul serviciului tehnic propriu, sau solicita eliminarea SRI complet din ecuatie, astfel incat interceptarile sa fie facute de parchete care sa lucreze direct cu operatorii de telefonie.

In primul caz, problema se poate rezolva rapid, printr-o OUG de clarificare a textului legal, in cazul al doilea, procedura mai capata o veriga pentru DNA, de exemplu, dar devine o mare problema pentru parchetele in care structura tehnica nu exista, deci trebuie infiintata.

Daca SRI iese din ecuatie, efectul va fi blocarea interceptarilor cateva luni bune, adica pana cand parchetele vor fi apte din punct de vedere tehnic sa preia aceasta activitate, cu spatiul, personalul si echipamentele necesare.

Eu cred ca prin politica si nu numai au fost puse la rece sticlele de sampanie. Sa poti vorbi la telefon de spagi cat vrei, sa aranjezi ce trafic vrei, sa poti spune fara pericol cum vei casapi procurorii... Si asta cand? In an electoral, cand e galeata mai buna si tigaia mai sfaraitoare. Raiul pe pamant si mai multe nu!

Cat despre interceptarile realizate de SRI, cu mandat, in conditii perfect legale, care sunt deja probe, ar exista un mare risc ca ele sa fie declarate inadmisibile cu riscul dinamitarii unor dosare. Mai scapa niste infractori.

Eu imi amintesc ca au existat dosare penale instrumentate de DNA pe vremea lui Daniel Morar, acum tocmai judecator CCR, care s-au bazat aproape exclusiv pe interceptari. De exemplu, dosarul Voicu. Si atunci interceptarile erau realizate de SRI. Or fi fost pe atunci constitutionale sau dl Voicu este victima unui abuz? Nu mai stiu ce sa zic. Nu stiu ce ar zice dl Morar.

Eu cred ca intr-o tara democratica, intr-un stat de drept, drepturile civile sunt sfinte. Interceptarile fara mandat sunt indiscutabil de neacceptat. Dar aici vorbim despre interceptari in conditii legale, cerute de procuror in cauze penale.

Cui ar folosi limitarea drastica a acestui instrument al statului de drept? Cui ar folosi ca o vreme interceptarile legale sa fie complet blocate?

Nu am decat un raspuns. Penalilor. Si nu pot decat sa sper ca, in intelepciunea ei, CCR sa tina cont in motivare de acest risc imens.

Eu stiu ca exista adversitati, frustari, resentimente. Dar nivelul personal este extrem de meschin. Romania este o tara bolnava de coruptie, care nu are cum sa se dezvolte pana cand flagelul acesta nu va fi mult redus. Nu-l reduci traind din parghiile procurorilor, tocmai cand ei sunt mai tare angajati in lupta.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#CCR interceptari SRI , #decizii