Clar, domnule Antonescu? Clar! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 August 2012, ora 13:12
19393 citiri
Clar, domnule Antonescu? Clar! (Opinii)
Foto: Reuters

Curtea Constitutionala a transat in sfarsit problema listelor electorale si a explicat ce a cerut Guvernului de la bun inceput.

"Prin Adresa nr.5305 din 3 august 2012, plenul Curtii Constitutionale a solicitat Guvernului sa comunice numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, actualizate (pana la data de 10 iulie 2012) conform dispozitiilor art.17 alin.(2) din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului. Listele electorale permanente sunt, potrivit art.2 alin.(1) lit.c) din Legea nr.370/2004, listele cuprinzand cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv."

Este ceea ce a comunicat Curtea Constitutionala (sublinierile apartin CCR) dupa sedinta din 14 august menita sa clarifice ceea ce era neclar in mintile guvernantilor.

Asadar, erata trimisa de CCR si publicata in Monitorul Oficial, care a creat atatea tensiuni, inclusiv in cadrul Curtii, era legala, iar din cvorum nu pot fi eliminati romanii care traiesc in strainatate.

Mai mult, CCR a cerut listele actualizate pana la data de 10 iulie, nu unele actualizate acum prin ciopliri procustiene.

Vi-l aduceti aminte pe Crin Antonescu cum explica superior judecatorilor CCR care-i treaba cu legile, cum nu se aplica legea 370/2004, privind alegerea presedintelui, ci legea privind alegerea deputatilor si senatorilor, cum trebuie scosi din cvorum romanii din strainatate si, in general, cum nu sunt decat 8 milioane si jumatate de romani vii?

Ei bine, iata ca tot rationamentul sau a fost fundamental gresit.

Faptul ca dl. Antonescu a incercat sa ignore toate precizarile la decizia din 2 august nu inseamna ca ele nu exista. Daca, asa cum constatam in urma cu cateva zile, pentru dl. Antonescu timpul s-a oprit pe 2 august, Romania nu are cum sa ramana suspendata in momentul cand domnul interimar s-a crezut eternizat presedinte.

Asadar, ma intreb daca macar acum, fata in fata cu decizia fara echivoc a CCR, domnului Antonescu ii este clar ce lege se aplica cvorumului de la referendum si cine intra in el. Nu sunt foarte optimista, sa fiu sincera. E ceva vreme de cand dl. Antonescu pare absolut imun la argumente, logica si ratiune.

Dar nu numai domnia sa se afla intr-o situatie politica foarte grava dupa precizarile CCR.

Un ministru din Cabinetul Ponta, ministrul delegat pentru Administratie, Radu Stroe, declara acum cateva zile ca erata CCR, publicata de Monitorul Oficial, este un fals. Iata ca nu este si ma intreb cum mai poate ramane ministru un personaj care a pus in acesti termeni sub semnul intrebarii un act emis de CCR si publicat in Monitorul Oficial? Ce raportare la legalitate si institutiile statului dovedeste un asemenea demnitar?

Ce ne facem cu insusi Victor Ponta si ministrii care au emis memorandumul de actualizare a listelor, actualizare care urma sa scoata din liste o multime din "cetatenii romani cu drept de vot care au implinit 18 ani pana la ziua alegerilor inclusiv", precum cei cu buletine expirate, cu resedinta in strainatate, divortati, care locuiesc prea multi la aceeasi adresa etc?

Ce ne facem cu Victor Ponta care le cerea ministrilor sai sa nu-i mai bage in seama pe cei "cu grave devieri de comportament", care cer Guvernului listele electorale. "Numai exceptiile prevazute de medicina" n-au inteles ca listele nu pot fi cerute de la Guvern, a tinut sa precizeze Victor Ponta.

Iata ca judecatorii CCR cer in continuare aceste liste Executivului si nu pentru ca judecatorii si-ar fi pierdut mintile, ci pentru ca Guvernul a fost organizatorul referendumului. Cu el stabileste CCR relatia directa in privinta scrutinului, iar Executivul nu are decat sa aduca listele de unde sunt ele.

Victor Ponta i-a insultat pe judecatorii CCR si refuza sa le indeplineasca cererea.

De ce? Aici este o mare spaima. USL lupta la baioneta, prin toate mijloacele, sa-l mai tina pe Crin Antonescu o vreme la Cotroceni. Si nu doar pentru a-i mai face aceasta placere, cel mai probabil irepetabila, d-lui Antonescu. Puscariabilii din USL, in frunte cu "varanul nebun", isi joaca miza propriei libertati.

Pe 20 august CSM va lua act de demisia Monei Pivniceru. Din acel moment se deschide calea ca domnia sa sa depuna juramantul ca ministru al Justitiei. Imediat poate face propunerea cel putin pentru procurorul sef al DNA, pentru ca d-nei Kovesi inca nu i-a expirat mandatul. Propunerea Monei Pivniceru va ajunge apoi in varful pixului d-lui Antonescu. Cuplul acesta poate aduce peste parchetul anticoruptie un personaj comod pentru puscariabili, ceea ce inseamna ca, de fapt, suspendarea si-a atins cel putin un scop.

Imi doresc sincer ca acest lucru sa nu ne devina la fel de clar precum solicitarile CCR si inutilitatea agoniei pe care continua sa o traverseze Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#decizie CCR liste electorale, #CCR decizie Crin Antonescu, #CCR cvorum referendum , #decizii