Asii judecatorilor CCR (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 09 Iulie 2012, ora 07:38
16303 citiri
Asii judecatorilor CCR (Opinii)

Sa ne punem centurile de siguranta, incepe dementa! Dupa un week-end de regrupare si regasire a suflului intrerupt de saptamana halucinanta incheiata cu suspendarea presedintelui, de astazi Romania ia in piept campania pentru referendum.

Si nu numai. Pentru ca, in pofida eforturilor disperate ale USL, CCR nu a fost complet scoasa din joc, dupa cum dorea Crin Antonescu, ci doar antagonizata la culme. Iar in mana judecatorilor mai sunt decizii esentiale care pot schimba cu totul cursul lucrurilor.

Si ma refer nu numai la decizia in privinta revocarii lui Vasile Blaga, ci si in privinta constitutionalitatii amputarii propriilor atributii si in privinta legii referendumului aplicabila pe 29 iulie. Suntem acum la mijlocul unui plan care in linii mari a functionat ca uns, insa ar putea fi aruncat in aer de singurul punct ratat.

Planul si circumstantele lui sunt de-acum evidente. La instalarea Guvernului Ponta, suspendarea presedintelui nu era foarte sigura pentru ca USL era divizata in aceasta privinta. Pe de-o parte, PSD nu avea inca prezidentiabil propriu si niciun interes sa puna toate cartile de pe acum in mana lui Crin Antoenscu. In plus, anularea singurului oponent de calibru inseamna sa nu mai ai pe cine sa dai vina si sa fii nevoit sa-ti asumi integral rapunderea guvernarii. De cealalta parte, Crin Antonescu si Dan Voiculescu nu aveau alt gand decat suspendarea, tocmai pentru a nu da timp PSD sa-si lanseze propriul prezidentiabil, nu prea greu de ghicit daca nu uitam atent spre primaria Capitalei.

Ca dovada a indeciziei, de ce sa se fi apucat Guvernul Ponta sa jumuleasca administratia prezidentiala de prerogative si institutii subordonate, daca avea de gand sa-i schimbe titularul? De ce sa-si fi asumat, spre exemplu, imensul scandal ICR daca intr-o luna avea de gand sa puna institutul cu tot cu Horia Roman Patapievici in mana lui Crin Antonescu?

Ce l-a convins totusi pe Victor Ponta si l-a isterizat pe Dan Voiculescu? In primul rand incarcerarea lui Adrian Nastase, care i-a facut pe toti puscariabilii puterii sa auda zanganitul sinistru de catuse. Pentru ei, si nu sunt deloc putini, propria libertate a devenit imperativul zero, mai presus de orice calcul politic. Justitia trebuie pusa cu botul pe labe prin numirea unor oameni siguri. Si cum in septembrie expira mandatele lui Daniel Morar si al Kodrutei Kovesi, iar numirea succesorilor e in pixul presedintelui nu e timp de pierdut.

A fost apoi neconstitutionalitatea legii uninominalului, care a redeschis jocul politic pentru toamna, pentru ca procentele ametitoare preconizate de USL s-au topit in perspectiva unei majoritati fragile ce ramanea la mana presedintelui in privinta premierului. In al treilea rand, a fost scandalul plagiatului care l-a vulnerabilizat pe Victor PSD in fata "partenerilor sai", care au impus decizia suspendarii.

Planul era simplu. Anihilarea CCR, ca sa nu aiba cine arbitra jocul, schimbarea lui Vasile Blaga, pentru a-l face pe Crin Antonescu presedinte interimar, schimbarea legii referendumului prin ordonanta de urgenta pentru a garanta validarea acestuia indiferent de prezenta, suspendare, demitere. Problema a aparut la CCR, care s-a aparat vehement si in unanimitate, creand o reactie internationala unitara si furioasa pe care USL n-a putut sa o ignore. Si atunci a incercat un plan B. L-a schimbat pe avocatul poporului, singurul care poate ataca ordonantele de urgenta la CCR, astfel incat Curtea sa fie scoasa din joc in privinta ordonantei referendumului si a celei privind scoaterea de sub control constitutional a hotararilor parlamentului.

Dar planul B are mari fisuri. CCR poate fi sesizata si de instanta de judecata dupa invocarea unei exceptii de neconstitutionalitate (asa a fost arucnata in aer legea CNSAS de ex), iar PDL a atacat in contencios administrativ ordonanta privind atributiile CCR. Iar CCR are argumentul in baza caruia sa dea cu ea de pamant, adica articolul art. 115, alineatul 6 din Constitutie potrivit caruia: "Ordonantele de Urgenta nu pot fi adoptate in domeniul legilor constitutionale, nu pot afecta regimul institutiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertatile si indatoririle prevazute de Constitutie, drepturile electorale si nu pot viza masuri de trecere silita a unor bunuri in proprietate publica." CCR este o institutie fundamentala a statului, reglementata de Constitutie.

Pe de alta parte, USL nu va putea impiedica CCR sa decida daca pe 29 iulie se aplica legea in vigoare la momentul declansarii procedurii de suspendare, adica aceea care impune un prag de participare de 50%+1 pentru validare, sau ordonanta de urgenta care elimina acest prag, emisa dupa declansarea procedurii de validare. In plus aceasta ordonanta contravine aceluiasi art 115 din Constitutie, pentru ca reglementeaza in domeniul drepturilor electorale. CCR tot se va pronunta asupra acestei ordonante, macar indirect, atunci cand va fi chemata sa valideze rezulatele refendumului, indiferent daca el va fi sau nu favorabil presedintelui.

Astazi CCR va decide daca legile avand avand continut identic cu ordonantele privind referendumul si atributiile CCR sunt constitutionale. Greu sa le mai sustii daca verdictul va fi negativ. Maine CCR se va pronunta in privinta revocarii lui Vasile Blaga si a Robertei Anastase. E drept, revocarile au fost publicate in MO dupa ordonanta care scotea hotararile parlamentului de sub control constitutional. Dar, hotararile de revocare au fost emise de cele doua Camere inainte de intrarea in vigoare a ordonantei. Este aici un joc al termenelor asupra carora CCR este suverana si de care depinde cine devine presedinte interimar: Vasile Blaga sau Crin Antonescu.

Iar jocul acesta nu mai este strict intern. Navala USL a alertat UE si SUA care urmaresc cu lupa toate evolutiile. Este singura garantie de legalitate, dar deloc neglijabila.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CCR legi, #CCR decizii, #suspendare Traian Basescu CCR, #referendum demitere Basescu CCR , #decizii