CCR: Asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei e neconstitutionala

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 13:25
10155 citiri
CCR: Asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei e neconstitutionala

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca angajarea raspunderii Guvernului Boc pe Legea Educatiei este neconstitutionala. Hotararea a fost luata cu 5 voturi la 4.

CCR a fost sesizata de presedintele Senatului privind existenta unui conflict constitutional intre Parlament si Guvern pe Legea Educatiei. Geoana afirma ca acest conflict a fost initiat in momentul in care Guvernul a decis sa retraga din Senat proiectul Legii Educatiei si sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru adoptarea acesteia.

Pe 28 octombrie, la o zi dupa ce motiunea de cenzura a picat la votul in plenul Parlamentului, Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului pe Legea Educatiei, in ciuda cererii partidelor de Opozitie, de amanare a asumarii pana la o decizie a Curtii Constitutionale.

Ca urmare a asumarii raspunderii, PSD si PNL au depus o noua motiune de cenzura impotriva Executivului, intitulata "Legea educatiei nationale, o lege anti-educatie si anti-romaneasca".

Asumarea pe Legea Educatiei, neconstitutionala - Vezi primele reactii

Principala critica pe care social-democratii au adus-o proiectului de lege este predarea istoriei si geografiei in limba maghiara, acceptata de PD-L la cererea UDMR.

Opozitia triumfatoare

Imediat dupa aflarea vestii de la CCR, sefii PSD si PNL si-au exprimat satisfactia pentru ca Guvernul in frunte cu profesorul de drept constitutional Emil Boc a pierdut inca o batalie juridica.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la Realitatea TV ca decizia de miercuri a CCR "este o sansa pentru sistemul educatiei romanesti", pentru ca astfel se poate vota o lege mai buna.

La randul sau, liderul liberal Crin Antonescu a mentionat ca, odata ce asumarea a fost declarata neconstitutionala, in mod evident cade si motiunea de cenzura.

"Guvernul poate invata de aici ca nu se poate face chiar orice, ca exista CCR si Parlament, si ca trebuie sa se tina cont de deciziile care se vor lua in plen la dezbaterea legii. Este o sansa ca aceasta lege sa nu fie adoptata in virtutea unei masini de vot. (...) Va conta fiecare vot si viziunea despre sistemul de educatie mai mult decat alinierea oarba la directia partidului", a declarat Crin Antonescu, la Antena 3.

"Dupa acest verdict, asumarea raspunderii pe Legea Educatiei cade, asa ca motiunea de cenzura nu mai are obiect", a declarat Crin Antonescu, la Realitatea TV.

Si Comisia de Invatamant de la Senat se bucura

Membrii Comisiei de Invatamant din Senat au declarat ca se bucura de decizia CCR si ca vor continua sa lucreze impreuna pentru definitivarea Legii Educatiei.

Mihail Hardau (PD-L), presedintele Comisiei de Invatamant de la Senat, a aplaudat cand a aflat decizia CCR, iar Crin Antonescu a salutat comportamentul lui.

Hardau a declarat: "ma bucur ca Legea Educatiei revine in Parlamentul Romaniei.Vestea ne-a gasit impreuna. Se lucreaza in acelasi sistem, la consens. Incercam sa dam legii un continut acceptat de sistem".

Aceeasi opinie a avut-o si un alt membru al comisiei, Ecaterina Andronescu, de la PSD. "Ma bucur pentru aceasta decizie. Curtea Constitutionala a dovedit consecventa. Acum o sa putem sa facem o lege prin consens". Senatorul PSD a precizat ca Legea Educatiei va fi dezbatuta in continuare la Comisia de invatamant din Senat, cu aceeasi seriozitate ca si pana acum.

Guvernul, in expectativa

Guvernul a luat act de decizia CCR care a anuntat miercuri ca asumarea pe Legea Educatiei este neconstitutionala si asteapta motivarea deoarece este vorba de o situatie fara precedent.

"Guvernul a luat act de decizia Curtii Constitutionale si asteapta motivarea acesteia", a declarat miercuri purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

Guvernul: Este o situatie fara precedent

Membrii Executivului se vor consulta cu Parlamentul pentru a stabili procedura care se impune in cazul Legii Educatiei Nationale.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#CCR asumare legea educatiei, #CCR asumare raspundere Guvern , #decizii