CCR explica unde a gresit Grindeanu cand a sesizat Curtea referitor la demiterea sa

Miercuri, 12 Iulie 2017, ora 18:29
6513 citiri
CCR explica unde a gresit Grindeanu cand a sesizat Curtea referitor la demiterea sa
Foto: Arhiva Hepta.ro

Modalitatea concreta de exercitare a votului secret cu bile excedeaza competentei Curtii Constitutionale, iar fostul premier Sorin Grindeanu nu avea dreptul de a sesiza in acest caz, precizeaza CCR.

CCR a respins miercuri, cu unanimitate de voturi, ca inadmisibila, sesizarea lui Sorin Grindeanu, in calitate de prim-ministru la data formularii acesteia, cu privire la conditiile votarii de catre deputati si senatori a motiunii de cenzura din 21 iunie - "Romania nu poate fi confiscata! Aparam democratia si votul romanilor!".

"Curtea a retinut, in esenta, ca autorul cererii nu avea dreptul de a sesiza CCR in aceasta problema, iar, pe de alta parte, ca modalitatea concreta de exercitare a votului secret cu bile excedeaza competentei Curtii Constitutionale.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului", se arata in comunicatul citat.

Pe 29 iunie, Sorin Grindeanu a transmis o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, solicitandu-i acestuia examinarea conditiilor votarii la motiunea de cenzura.

"Avand in vedere rolul Curtii Constitutionale de garant al suprematiei Constitutiei, precum si de unica autoritate de jurisdictie constitutionala in Romania, fara a solicita anularea adoptarii motiunii de cenzura din data de 21 iunie 2017, va adresez rugamintea de a examina conditiile votarii de catre senatori si deputati a acestei motiuni si de a impune Parlamentului respectarea, pe viitor, a dispozitiilor constitutionale si legale privitoare la asigurarea caracterului secret al votului exprimat de parlamentari", spunea Grindeanu in scrisoare.

El a invocat faptul ca in procesul-verbal referitor la rezultatul votului exprimat se mentioneaza ca s-a procedat la "verificarea si numararea voturilor exprimate de catre deputati si senatori, prin vot secret cu bile", dar ca s-a putut observa insa ca unii parlamentari au votat "la vedere".

Potrivit acestuia, exercitarea mandatului de catre deputati si senatori trebuie sa fie caracterizata de respectarea principiului legalitatii si al bunei-credinte.

Sorin Grindeanu preciza ca nu este lipsita de interes o eventuala completare a Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului cu norme care sa prevada reluarea votului in situatia in care derularea concreta a procedurilor parlamentare nu respecta prevederile regulamentare aplicabile.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#CCR motivare sesizare Grindeanu, #CCR vot motiune constitutional, #Grindeanu sesizare CCR vot motiune cenzura, #sesizare CCR constitutionalitate vot motiune cenzura, #CCR decizie vot secret motiune cenzura , #decizii