Zi plina la CCR: Se dezbat pensia speciala a Avocatului Poporului si legea care-i scapa de condamnari pe Dragnea si Tariceanu

Miercuri, 30 Ianuarie 2019, ora 09:49
4879 citiri
Zi plina la CCR: Se dezbat pensia speciala a Avocatului Poporului si legea care-i scapa de condamnari pe Dragnea si Tariceanu
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala ar putea pronunta, miercuri, o decizie in cazul sesizarii presedintelui Klaus Iohannis privind modificarile aduse Legii 35/1997, prin care functia de Avocat al Poporului este asimilata ca rang cu functia de ministru, beneficiind in mod corespunzator de toate drepturile, printre care si pensie speciala.

Iohannis a trimis la CCR o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii pentru modificarea si completarea Legii 35/1997 privind organizarea si functionarea institutiei Avocatul Poporului.

Potrivit presedintelui, legea incalca prevederile constitutionale, fiind dezbatuta si adoptata de prima Camera sesizata, respectiv Camera Deputatilor, cu depasirea termenului de 60 de zile prevazut de Legea fundamentala. El adauga ca Guvernul a transmis punctul de vedere cu privire la aceasta initiativa pe 18 mai, desi termenul stabilit de Biroul Permanent al Camerei Deputatilor era 26 februarie.

Klaus Iohannis precizeaza ca prin acest act normativ legiuitorul a instituit o pensie speciala pentru judecatorii Curtii Constitutionale, in cuantum variabil, fara sa se refere si la cei care au exercitat in trecut aceasta functie. Conform sursei citate, actul normativ criticat prevede ca pensia de serviciu a Avocatului Poporului se actualizeaza in raport cu indemnizatia judecatorilor CCR si se impoziteaza conform legii.

"Analizand aceste dispozitii in coroborare cu cele prevazute la art. I pct. 8 referitoare la stabilirea si calculul pensiei de serviciu al Avocatului Poporului, consideram ca textele sunt neclare in ceea ce priveste cuantumul pensiei rezultate, intrucat nu reiese daca aceasta se va stabili si se va actualiza in raport cu indemnizatia Avocatului Poporului sau cu indemnizatia judecatorilor Curtii Constitutionale.

In atare conditii, rezulta ca art. I pct. 8 si pct. 9 din legea criticata sunt neclare in ceea ce priveste conditiile si procedura de stabilire a pensiei Avocatului Poporului prin raportare la conditiile si procedura de stabilire a pensiei judecatorilor Curtii Constitutionale si, prin urmare, contravin cerintelor de claritate si previzibilitate instituite prin art. 1 alin. (5) din Constitutie", sustine seful statului.

Presedintele considera ca acordarea unor pensii speciale pentru Avocatul Poporului si adjunctii sai constituie un privilegiu nejustificat fata de ceilalti demnitari cu acelasi rang.

"In cadrul aceleiasi categorii de demnitari, legiuitorul nu poate face nicio diferentiere cu privire la indreptatirea unora sau altora de a beneficia de dreptul la pensie speciala decat cu incalcarea art. 16 alin. (1) din Constitutie, conform caruia cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile si obiective", se arata in sesizarea de neconstitutionalitate.

Cele trei sesizari pe legea care-i scapa de condamnari pe Dragnea si Tariceanu

CCR dezbate astazi si sesizarile presedintelui Klaus Iohannis, ale PNL-USR si ale ICCJ cu privire la neconstitutionalitatea unor aspecte cuprinse in Legea privind declasificarea unor documente, respectiv declasificarea hotararii CSAT care a stat la baza protocoalelor cu SRI.

Pe 7 decembrie, presedintele Klaus Iohannis a sesizat Curtea Constitutionala in legatura cu Legea care prevede declasificarea hotararii CSAT.

Aceasta a fost initiata de Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, carora li s-a alaturat si deputatul PSD Mircea Draghici.

Initiativa legislativa prevede desecretizarea protocoalelor incheiate intre SRI si DNA, astfel incat, apoi, persoanele care se considera prejudiciate sa poata cere revizuire de sentinte, anulare de probe si despagubiri.

Atat Dragnea, cat si Tariceanu ar beneficia direct de acest lucru. Liviu Dragnea ar putea cere revizuirea condamnarii in dosarul Referendumului si ar afecta si desfasurarea procesului in cazul angajarilor fictive de la Protectia Copilului Teleorman, unde seful PSD a fost condamnat in prima instanta la 3 ani si jumatate de inchisoare cu executare.

Totodata, in sute de dosare de coruptie solutionate cu sentinte definitive se va putea cere revizuirea.

Vezi aici integral ce motive de neconstitutionalitate a gasit Klaus Iohannis

De asemenea, pe 20 noiembrie, CCR a fost sesizata, cu doua obiectii de neconstitutionalitate, de catre PNL-USR si de catre ICCJ, asupra acestei legi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#sesizare CCR pensie avocatul poporului , #decizii