Opinii: De ce e necesara noua Lege a Educatiei

Duminica, 14 Noiembrie 2010, ora 22:25
1586 citiri
Opinii: De ce e necesara noua Lege a Educatiei

Conflictul pe Legea Educatiei e departe de a se fi stins, ba chiar s-a acutizat dupa ce vineri, 12 octombrie, Curtea Constitutionala a publicat motivarea deciziei in cazul neconstitutionalitatii procedurii de angajare a raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei.

Printre altele, in motivarea CCR se arata ca legea se afla deja in legiferare la Senat. Da, legea se afla de luni bune la Senat, dar nu in legiferare, ci prin sertare, cum sta bine oricarei legi nedorite, pentru ca Legea Educatiei este o lege nedorita, mai ales de Opozitie.

Premierul Emil Boc considera ca decizia Curtii Constitutionale permite Guvernului continuarea procedurii angajararii raspunderii pe Legea Educatiei.

Imediat au aparut si reactiile Opozitiei. Pentru liderul PNL, Crin Antonescu, a devenit tic verbal, de acum, amenintarea presedintelui cu suspendarea, asa ca dinspre liberali nimic nou, iar Mircea Geoana, dupa ce-i transmite presedintelui sa inghita decizia CCR, cum a inghitit-o si el la prezidentiale, de parca ar fi vreo legatura intre una si alta, cere imperativ retragerea raspunderii pe Legea Educatiei.

Cineva ar trebui sa fie deosebit de naiv sa-si imagineze ca celor din Opozitie, mai precis PSD, chiar le pasa ca elevii maghiari vor studia istoria si geografia Romaniei in limba lor materna. Daca li s-a dat unda verde nu inseamna ca actuala putere a vandut Romania si nici ca le da mita.

Guvernul PD-L face exact ce au facut si celelalte partide cand au fost la guvernare si, daca au uitat, atunci sa le amintim politicienilor din Opozitie ca UDMR a fost mai tot timpul la guvernare, ca solutie de compromis. Fara UDMR, guvernele nu ar fi avut majoritatea in Parlament si, pentru ca UDMR se lasa folosita, profita.

Politicienii vechi, cei pe care-i stim din anii '90, nu vor un invatamant de calitate, performant, deoarece stiu ca un popor educat, informat nu mai poate fi mintit si manipulat dupa interesele lor ori ale liderilor de sindicat.

Profesorii din preuniversitar, cei care ies si blameaza la comanda noua Lege a Educatiei, fara ca macar sa o cunoasca in profunzime, sunt refractari noului, nu vor sa renunte la vechile metode, cele care le confera dreptul deplin de a decide unilateral in pregatirea elevului.

Batalia mare, insa, e la invatamantul universitar, acolo unde noua lege trebuie sa faca intr-adevar ordine, pentru ca e dezastru.

Daca tragem putin cu ochiul in ograda PSD, vom vedea ca acolo sunt cei mai multi profesori universitari, facuti, nu ajunsi, care, pentru ca au putut, si-au tras si cate o universitate in localitatea de domiciliu, gandind ca astfel sa transmita titlurile universitare urmasilor, ca pe o mostenire.

Au aparut universitatile, dupa '89, exact ca ciupercile dupa ploaie, insa pregatirea absolventilor, absolventi cu diploma de licenta semianalfabeti, lasa foarte mult de dorit.

Nu mai avem specialisti, nu mai avem oameni temeinic pregatiti, majoritatea cadrelor didactice poposite la catedra, in ultimii ani, sunt adesea, depasite de elevi.

Nimeni nu spune ca actuala Lege a Educatiei este perfecta, dar este perfectibila. Scoala romaneasca trebuie reformata in ciuda Opozitiei si a piedicilor de tot felul care i se pun.

Daca politicienii isi permit sa-si trimita copiii la studii in strainatate, deoarece stiu ca un sistem la distrugerea caruia au pus si ei umarul nu are ce sa le ofere, oamenii simpli nu pot, nu au cu ce, dar vor ca si copiii lor sa stie carte si nu, simplu, doar sa aiba o diploma.

De aceea, noua Lege a Educatiei trebuie promulgata, ca sa intre in vigoare cat de curand.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#legea Educatiei senat, #promulgare Legea Educatiei, #Legea Educatiei Opozitie, #legea Educatiei CCR , #decizii