Zi plina la CCR: Se dezbat sesizarile pe Statutul magistratilor si Codul de Procedura Penala

Marti, 25 Septembrie 2018, ora 09:48
2474 citiri
Zi plina la CCR: Se dezbat sesizarile pe Statutul magistratilor si Codul de Procedura Penala
Foto: Arhiva Ziare.com

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) dezbate, marti, sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii 303 privind Statutul magistratilor. De asemenea, CCR ar urma sa ia in discutie marti si sesizarile asupra modificarilor aduse Codului de Procedura Penala.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti a CCR se afla obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, formulata de presedintele Klaus Iohannis, dezbaterile asupra acestei legi fiind amanate de Curtea Constitutionala in sedinta din 18 septembrie.

Statutul magistratilor

Tot in urma cu o saptamana, Curtea Constitutionala a respins sesizarea presedintelui Klaus Iohannis asupra modificarilor aduse Legii 317/2004 privind organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii.

In 10 iulie, Senatul, in calitate de for decizional, a respins cererea de reexaminare formulata de presedintele Klaus Iohannis cu privire la Legea 303/2004 privind Statutul magistratilor.

Una dintre modificarile facute la finalul anului trecut la aceasta lege de catre Comisia speciala pentru Legile Justitiei a fost aceea ca presedintele poate refuza o singura data numirea procurorilor de rang inalt. In forma initiala a legii, nu era limitat numarul de refuzuri pe care presedintele le putea formula.

Iohannis a sesizat CCR privind aceasta lege la cateva zile dupa ce judecatorii Curtii au respins ca inadmisibila sesizarea formulata de 92 de deputati ai PNL si USR si de un deputat neafiliat.

In sesizarea de neconstitutionalitate trimisa CCR, presedintele arata ca aceasta lege a fost adoptata in cadrul unei sesiuni extraordinare a Camerei Deputatilor neconstitutional intrunite, iar, pe de alta parte, intr-o sesiune extraordinara pe a carei ordine de zi initiativa legislativa nu putea fi inscrisa la momentul convocarii Camerei Deputatilor.

Seful statului mai spune ca, prin decizia nr. 45/2018, Curtea Constitutionala a constatat neconstitutionalitatea unui numar de 12 puncte din legea de modificare a Legii nr. 303/2004 si a unui numar important de dispozitii si sintagme aflate in stransa legatura cu acestea.

Codul de Procedura Penala

De asemenea, pe ordinea de zi a sedintei de marti a CCR se afla obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru modificarea si completarea Legii 135/2010 privind Codul de Procedura Penala, precum si obiectia de neconstitutionalitate vizand modificarea si completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciara, obiectie formulata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

PNL si USR au anuntat in 21 iunie ca au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la proiectul de lege prin care s-a modificat CPP.

Deputatul PNL Ioan Cupsa spunea ca sesizarea are in vedere peste 50 de articole neconstitutionale, unele dintre ele fiind neclare sau aproape de necitit, iar alte peste 20 de texte din lege "vadesc un paralelism legislativ".

Legea a fost atacata la CCR si de catre Inalta de Casatie si Justitie. De altfel, ICCJ a sesizat de mai multe ori Curtea Constitutionala, in ultimul an, cu privire la cele trei legi al justitiei.

Legea de modificare a Codului de Procedura Penala a fost atacata la Curtea Constitutionala, in 10 iulie, si de catre presedintele Klaus Iohannis.

De asemenea, seful statului i-a transmis o scrisoare presedintelui Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, in care solicita ca termenul de dezbatere a sesizarii sa fie astfel stabilit incat opinia Comisiei de la Venetia sa poata fi valorificata.

Proiectul PSD-ALDE-UDMR de modificare a CPP a fost votat in 18 iunie de plenul Camerei Deputatilor, in calitate de camera decizionala.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#CCR dezbateri cod procedura penala, #CCR dezbatere statutul magistratilor , #decizii