Ziare.com

Ziua in care mandatul presedintelui Romaniei inceteaza

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 09:28

   

Ziua in care mandatul presedintelui Romaniei inceteaza
Liviu Dragnea, care pare sa nu-si mai poate controla nervii, a trecut la santaj pe fata la adresa lui Klaus Iohannis.

Presedintele Iohannis este amenintat nu numai cu suspendarea, ci si cu demersuri referitoare la averea domniei sale si cu imputarea unor sume de bani de catre ANAF.

Sigur ca presedintele are in fata legii si Fiscului un statut egal cu al oricarui alt cetatean roman. Dar faptul ca Liviu Dragnea da efectiv ordin ministrului de Finante si sefului ANAF sa declanseze impotriva presedintelui operatiuni care pana ieri nu interesau pe nimeni, iar acestia bat din calcaie, mi se pare imposibil de interpretat altfel decat ca un santaj in stil mafiot.

Totul sub pretextul ca presedintele nu ar respecta decizia CCR privind revocarea dnei Kovesi.

Dar, daca ar accepta aceasta decizie, insusi presedintele Romaniei ar incalca grav cel putin art. 148 din Constitutia Romaniei potrivit caruia: " (2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

(4) Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2) ."


Iar Decizia CCR nr.358/ 30 mai 2018 incalca grav obligatiile europene ale Romaniei prin anularea independentei procurorilor, transformati in agenti guvernamentali.

In raspunsul adresat de presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, sesizarilor facute de presedintele CCR, Valer Dorneanu, este reiterat caracterul obligatoriu al deciziilor CCR, care insa la randul lor trebuie sa indeplineasca conditia expresa a legalitatii.

"Aceasta importanta pozitie a Curtilor Constitutionale implica inalta responsabilitate a Curtilor de a lua decizii conforme cu Constitutia si principiile ei", scrie Gianni Buquicchio (o pozitie pe care Ziare.com a anuntat-o pe surse in urma cu cateva zile).

Deci o decizie neconstitutionala isi pierde caracterul obligatoriu, situatie in care ne aflam acum. De altfel, presedintele Comisiei de la Venetia face referire la o viitoare analiza a deciziilor CCR, demers, dupa stiinta mea, fara precedent.

Cei care il santajeaza pe presedinte sa incalce Constitutia sub motivul obligativitatii deciziilor CCR omit cel putin 4 decizii ale CCR care au fost incalcate chiar de actuala putere sau de CCR insasi.

1. In noiembrie 2009, poporul roman participa masiv la referendnum si decidea cu zdrobitoare majoritate ca in Romania Parlamentul sa fie unicameral si sa aiba 300 de alesi. Referendumul a fost ignorat de clasa politica.

In Decizia nr.80 din 16 februarie 2014, asupra proiectului de revizuire a Constitutiei emis de comisia Antonescu, CCR cere explicit ca rezultatele acelui referendum sa fie puse in practica.

CCR explica faptul ca un referednum consultativ nu are efecte facultative, ci obligatorii: "Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, in sensul ca necesita interventia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune in opera vointa exprimata de corpul electoral. O alta viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exercitiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.

In concluzie, Curtea recomanda, cu unanimitate de voturi, reglementarea, in cadrul dispozitiilor art.90 alin. (1) din Constitutie, a efectelor juridice pe care rezultatul referendumului consultativ le produce, precum si a procedurii ulterioare organizarii unui astfel de scrutin.

Pentru formularea unei astfel de recomandari, Curtea a tinut seama si de situatia juridica creata ca urmare a organizarii referendumului national din 22 noiembrie 2009, initiat de Presedintele Romaniei si confirmat de Curtea Constitutionala (...) Vointa populara exprimata la acest scrutin a ramas fara consecinte juridice."


Ei bine, si in ziua de astazi acel referendum, dar si Decizia 80/2014 a CCR au ramas fara efecte juridice, ceea ce nu intereseaza pe nimeni. Nici macar pe ministrul Justitiei care a participat ca judecator la luarea acestei decizii CCR.

2. In decembrie 2014, CCR declara neconstitutionala Ordonanta de urgenta 55/2014 care a permis alesilor locali ca, pentru 45 de zile, inclusiv in timpul campaniei prezidentiale, sa migreze de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatele.

In cele 45 de zile cat a fost in vigoare (2 septembrie - 16 octombrie) peste 300 de alesi locali din toata tara au trecut din Opozitie alaturi de Putere, fiind scutiti prin aceasta ordonanta de sanctiunea pe care legea o aplica unui traseist.

CCR constata in Decizia 761/17 dec 2014 ca, "de vreme ce alesul local nu mai este membru al partidului pe listele caruia a fost ales, inseamna ca nu mai intruneste conditiile de reprezentativitate si legitimitate necesare indeplinirii programului politic pentru care alegatorii au optat. Prin urmare, nu se mai justifica mentinerea acestuia in functia publica".

Dar, cum Avocatul Poporului Victor Ciorbea nu a atacat ordonanta la timp, decizia CCR a venit dupa ce ea isi consumase efectele. O situatie pe care CCR a cerut-o solutionata, in chiar dispozitivul hotararii:

"Parlamentul, in baza art.115 alin. (8) si art.147 alin. (2) din Constitutie, urmeaza sa reglementeze, prin legea de respingere, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale"

Nu a urmat nicio masura de corectare e efectelor. Lucrurile au ramas fix asa cum le-a reglementat OUG 55, iar decizia CCR, la care dl ministru cel atat de ingrijorat acum a luat parte ca judecator, nu a produs niciun efect.

3. Decizia nr.32 din 23 ianuarie 2018 referitoare la Statutul functionarilor publici spune asa in paragraful 56:

"Luarea masurii preventive a arestului sau trimiterea in judecata este cea care determina schimbarea situatiei juridice a persoanei care exercita autoritatea publica si ii suspenda cu caracter temporar, din punct de vedere legal si moral, calitatea de a ocupa functia cu care a fost investita.

Pe de alta parte, chiar daca prezumtia de nevinovatie a acesteia nu este desfiintata pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, intrucat exista indoieli rezonabile cu privire la bunacredinta si loialitatea functionarului public in exercitarea atributiilor ce ii revin, in aceasta perioada, acestuia nu i se mai poate incredinta de catre stat exercitiul autoritatii publice, persoana pierzand temporar legitimitatea de a reprezenta interesele generale pe care legea o obliga sa le protejeze."

Dl Dragnea nu numai ca a fost trimis in judecata, dar dl Dragnea este condamnat in prima instanta. Daca un functionar public in aceasta situatie nu mai are legitimitatea sa reprezinte interesele societatii, cum poate sa fie un condamnat demn pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor?

Se plaseaza sau nu dl Dragnea in afara Constitutiei? Dl Toader nu a precizat daca aceasta este o intrebare care sa-l preocupe pe minsitrul Justitiei.

4. Decizia nr. 136/2018 a CCR spune asa: "dispozitiile legale criticate, care reglementeaza posibilitatea innoirii in functie, cu un mandat de 9 ani, a judecatorului care a detinut deja un mandat corespunzator restului de mandat al unui alt judecator, constituie o incalcare a dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 142 alin. (2) referitoare la interdictia innoirii mandatului si in art. 1 alin. (5) din Constitutie (...)

Curtea constata ca nu este admis ca, pe calea unei norme infraconstitutionale, legiuitorul sa eludeze o interdictie de natura constitutionala.

Mai mult, acesta are obligatia de a elimina din dreptul pozitiv solutia legislativa constatata ca fiind neconstitutionala, precum cea care se regaseste in actualul art. 68 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicata"
. (paragraf 94)

Deci CCR invalideaza inclusiv articolul in vigoare, nr. 68 al 3 din Legea 47/1992 in baza caruia a fost numit judecatorul Petre Lazaroiu.

Si totusi judecatorul Lazaroiu se afla in al 10-lea an de mandat. Asa cum 10 ani de mandat a avut si dl Toader la vremea lui. Ministrul Justitiei nu a aratat ca ar fi impresionat de faptul ca un judecator al CCR se afla intr-o situatie de neconstitutionalitate flagranta.

Klaus Iohannis poate sa fie sau nu speriat de santaj. Reactia omeneasca nu ma intereseaza. Dar presedintele Romaniei nu are dreptul sa actioneze sub imperiul santajului. Din momentul in care el a fost formulat, presedintele nu mai are de ales.

Daca acum va ceda santajului sau macar va lasa impresia ca o face, pe de-o parte, isi va pierde orice urma de autoritate a functiei, pe de alta parte, va arata o slabiciune care va fi exploatata mereu si mereu pentru orice alta decizie.

Ziua in care presedintele cedeaza la santaj este ziua in care mandatul presedintelui inceteaza.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre suspendare presedinte revocare Kovesi
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 66974 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
70 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Stii de ce nu s-a executat decizia CCR ci cei 300

Pentru ca asa toata lumea a fost multumita,si stinga si dreapta,si opozitoa si puterea,deci TOATA LUMEA!!!!!

 

 

Doamne ..

Genial comentează (oare despre ce ?) băiatul acesta, “basilic" sau ceva ...
Absolut genial, am ras cu lacrimi ...
Orice a luat el, aș vrea și eu .. 😃😃😃

 

 

Da ..

Și cel mai bine ar fi să fie tipărit pe hartie moale .. 😃😃😃

 

 

Oooo jandarmul Niciolaieda la datorie, da lectii

de limba romana
Incredibil, 4 randuri nea nicu, un progres remarcabil. Acu putem trece la propozitii. Incepi cu litera mare si la urma pui punct. O propozitie contine un verb. La fraze cu mai multe verbe trecem dupa.
Raporteaza si postul/postarea asta ca n'are legatura cu varanu.

 

 

Iohannis nu are absolut nici o problema

personal nu sunt un sustinator al lui Iohannis si nici nu l-am votat in turul I.

eu unul chiar imi doresc ca Draknea sa il suspende pe Iohannis. negresit asa sa faca!

Iohannis va castiga cu peste 70% si nici macar nu se va ambala prea mult pentru asta. Iar PSD se va duce direct in cap, cu Draknea al lor cu tot...

 

 

Dogioiu=Talent si intergritate....genial

Trebuia sa adaug axioma asta in lista de mai sus.

Bah, veninu vostru e mai dulce decat a lu Borgia? Iar impostura la greu! Sau la voi nu e cu veninu, la voi e cu serbetu, cu mai multa sau mai putina cacao.
Julane, vezi ca ti-am lasat mesaj pe articolu cu Tariceanu. Vreau raspuns!

 

 

Draknea va fi aruncat peste bord

iar primul pe lista care o sa ii dea un sut zdravan va fi chiar Tariceanu.

ca asa-i in tenis!

ps. jos ciuma rosie psd-alde

 

 

Decizia CCR de reducere a parlamentarii la 300,nu s-a executat

Asta nu se pune??????

 

 

babaiatule....

ti-am dat 5 din greseala.
babaiatule....voua vi se pare ca ati prins aripi si ca zburati in inaltul cerului...
dar daca o sa casti mai bine ochii, o sa vezi curand curand ca ce vi se pare voua zbor este doar o prabusire si inaltul cerului este adancimea prapastiei...:)))
dragnea va pleca din viata asta si din functie direct in puscarie babaiatule...:)))
ca un prost babaiatule va pleca dragnea, asa cum a zis.

 

 

Doamne Delene, nici pe timpu lu Ceasca n-am vazut

limbi asa gretoase:

- Draga mea fiinta Ioana Ene Dogiiu....
- Cum faci IED , de poti scrie atat de bine?
- Fantastic articol, esential.....
- Doamna Dogioiu merita toata admiratia.....
- Doamna Ioana Ene are ea pregatire juridică !

Stii, chestia cu juridicu, dupa ce i-am propus sa-si ia consultanta vine acu unu si ne informeaza ca madam are pregatire, nu ca altii....alfabeti.

Sunt de acord sa trimita articolu congresului american...DAR impreuna cu toate comentariile de pe forum!

 

 

Mi-e gandul la o scena magnifica,

scena finala din Zorba Grecul.
Si nu muzica,si nu dansul,ci setea de neclintit de viata.
Sa nu renunti sa crezi in ceva,sa intelegi ceea ce ti se intampla si ceea ce se intampla in jur pin prisma setei de incredere,de daruire,de bucurie.
Bucuria de a fi.
Si asta ne uneste.
Aici e secretul cel mare al exploziei de veselie ,care iti umple sufletul in scena finala din Zorba Grecul.
Si uite asa imi imaginez finalul acestei incercari disperate ,cu legile penale,iar noi,aparent atat de fara putere,sa incingem,simbolic, un sirtaki!
Dar nu acum,ca va mai dura vreo cateva luni bune pana sa intre in vigoare,si atunci,cu certitudine,in cu totul alta forma.
Este agitat Dragnea?-Pai sigur,timpul ii zboara printre degete,e ca ogarul care alearga dupa un iepure m.ort,tras cu o sfoare,si oricat de aproape ar fi,de ajuns nu-l ajunge.Stie,de unde si nervozitatea.
Poate ca romanii au obosit,dar,CE INTAMPLARE neintamplatoare,locul le-a fost luat exemplar si promt de institutiile interne si externe.
Mi se pare de mirare cat de exact functioneaza acest principiu al vaselor comunicante si la nivel de societate.
Este acel sentiment de solidaritate,pe care nici o lege nu il poate influenta ori anihila.
Veti vedea ca vom incinge un sirtaki de zile mari.
Si lui Anthony Quinn ii va placea sa ne priveasca de sus.

 

 

De la CORUPTIE,Dragnea a strict la CRIMĀ:Farcas!!!

Liviu Dragnea a furat bani de la copii săraci pentru partid,tot Liviu Dragnea a stabilit că asta NU este infracțiune, că e perfect legal.

Azi, majoritatea aliantei socialist-naziste PSD-alde-udmr a hotărat să inchidă zeci de dosare in care funcționari publici au furat bani de la școli, spitale, autostrăzi.
Sute de milioane de lei vor rămane in buzunarele hoților cu carnet de partid.

 

 

Penalul Condamnat x2 Dragne o ia in mana!

Aviz Manelistilor ce sustin un Condamnat Penla ...Si voi la fel!
Da voi cu mana pe Tenis.. sunteti multi dar PRO** psd ..he.he he

 

 

ba Borgica, cand te uiti toata noaptea la Gadea, ajungi ca

tine. adica, sa nu mai gandesti, ci sa iei de-a gata.
fii cuminte, ca Realitatea nu moare cand vor cainii. apropos: a pomenit Gadea ceva legat de faptul ca Mocirlei le scad banii din publicitate ? se pare ca fug firmele de voi ca dreaqul de tamaie. oare de ce ?
Dragnea deja incepe sa aibe apucaturi de dictator. spera ca in curand scapa de toate problemele penale, asa ca incepe sa-si dea arama pe fata. totusi, in locul lui eu nu m-as bucura. nu aduce anul ce aduce ceasul. parca te si vad emigrand la rude, la Vaslui.
apropo: ti-ai mai facut analizele ? cum e sangele, tot albastru ? :))))

 

 

...

fumati mult?

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor