Ziare.com

Ziua in care mandatul presedintelui Romaniei inceteaza

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 09:28

   

Ziua in care mandatul presedintelui Romaniei inceteaza
Liviu Dragnea, care pare sa nu-si mai poate controla nervii, a trecut la santaj pe fata la adresa lui Klaus Iohannis.

Presedintele Iohannis este amenintat nu numai cu suspendarea, ci si cu demersuri referitoare la averea domniei sale si cu imputarea unor sume de bani de catre ANAF.

Sigur ca presedintele are in fata legii si Fiscului un statut egal cu al oricarui alt cetatean roman. Dar faptul ca Liviu Dragnea da efectiv ordin ministrului de Finante si sefului ANAF sa declanseze impotriva presedintelui operatiuni care pana ieri nu interesau pe nimeni, iar acestia bat din calcaie, mi se pare imposibil de interpretat altfel decat ca un santaj in stil mafiot.

Totul sub pretextul ca presedintele nu ar respecta decizia CCR privind revocarea dnei Kovesi.

Dar, daca ar accepta aceasta decizie, insusi presedintele Romaniei ar incalca grav cel putin art. 148 din Constitutia Romaniei potrivit caruia: " (2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

(4) Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2) ."


Iar Decizia CCR nr.358/ 30 mai 2018 incalca grav obligatiile europene ale Romaniei prin anularea independentei procurorilor, transformati in agenti guvernamentali.

In raspunsul adresat de presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, sesizarilor facute de presedintele CCR, Valer Dorneanu, este reiterat caracterul obligatoriu al deciziilor CCR, care insa la randul lor trebuie sa indeplineasca conditia expresa a legalitatii.

"Aceasta importanta pozitie a Curtilor Constitutionale implica inalta responsabilitate a Curtilor de a lua decizii conforme cu Constitutia si principiile ei", scrie Gianni Buquicchio (o pozitie pe care Ziare.com a anuntat-o pe surse in urma cu cateva zile).

Deci o decizie neconstitutionala isi pierde caracterul obligatoriu, situatie in care ne aflam acum. De altfel, presedintele Comisiei de la Venetia face referire la o viitoare analiza a deciziilor CCR, demers, dupa stiinta mea, fara precedent.

Cei care il santajeaza pe presedinte sa incalce Constitutia sub motivul obligativitatii deciziilor CCR omit cel putin 4 decizii ale CCR care au fost incalcate chiar de actuala putere sau de CCR insasi.

1. In noiembrie 2009, poporul roman participa masiv la referendnum si decidea cu zdrobitoare majoritate ca in Romania Parlamentul sa fie unicameral si sa aiba 300 de alesi. Referendumul a fost ignorat de clasa politica.

In Decizia nr.80 din 16 februarie 2014, asupra proiectului de revizuire a Constitutiei emis de comisia Antonescu, CCR cere explicit ca rezultatele acelui referendum sa fie puse in practica.

CCR explica faptul ca un referednum consultativ nu are efecte facultative, ci obligatorii: "Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, in sensul ca necesita interventia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune in opera vointa exprimata de corpul electoral. O alta viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exercitiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.

In concluzie, Curtea recomanda, cu unanimitate de voturi, reglementarea, in cadrul dispozitiilor art.90 alin. (1) din Constitutie, a efectelor juridice pe care rezultatul referendumului consultativ le produce, precum si a procedurii ulterioare organizarii unui astfel de scrutin.

Pentru formularea unei astfel de recomandari, Curtea a tinut seama si de situatia juridica creata ca urmare a organizarii referendumului national din 22 noiembrie 2009, initiat de Presedintele Romaniei si confirmat de Curtea Constitutionala (...) Vointa populara exprimata la acest scrutin a ramas fara consecinte juridice."


Ei bine, si in ziua de astazi acel referendum, dar si Decizia 80/2014 a CCR au ramas fara efecte juridice, ceea ce nu intereseaza pe nimeni. Nici macar pe ministrul Justitiei care a participat ca judecator la luarea acestei decizii CCR.

2. In decembrie 2014, CCR declara neconstitutionala Ordonanta de urgenta 55/2014 care a permis alesilor locali ca, pentru 45 de zile, inclusiv in timpul campaniei prezidentiale, sa migreze de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatele.

In cele 45 de zile cat a fost in vigoare (2 septembrie - 16 octombrie) peste 300 de alesi locali din toata tara au trecut din Opozitie alaturi de Putere, fiind scutiti prin aceasta ordonanta de sanctiunea pe care legea o aplica unui traseist.

CCR constata in Decizia 761/17 dec 2014 ca, "de vreme ce alesul local nu mai este membru al partidului pe listele caruia a fost ales, inseamna ca nu mai intruneste conditiile de reprezentativitate si legitimitate necesare indeplinirii programului politic pentru care alegatorii au optat. Prin urmare, nu se mai justifica mentinerea acestuia in functia publica".

Dar, cum Avocatul Poporului Victor Ciorbea nu a atacat ordonanta la timp, decizia CCR a venit dupa ce ea isi consumase efectele. O situatie pe care CCR a cerut-o solutionata, in chiar dispozitivul hotararii:

"Parlamentul, in baza art.115 alin. (8) si art.147 alin. (2) din Constitutie, urmeaza sa reglementeze, prin legea de respingere, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale"

Nu a urmat nicio masura de corectare e efectelor. Lucrurile au ramas fix asa cum le-a reglementat OUG 55, iar decizia CCR, la care dl ministru cel atat de ingrijorat acum a luat parte ca judecator, nu a produs niciun efect.

3. Decizia nr.32 din 23 ianuarie 2018 referitoare la Statutul functionarilor publici spune asa in paragraful 56:

"Luarea masurii preventive a arestului sau trimiterea in judecata este cea care determina schimbarea situatiei juridice a persoanei care exercita autoritatea publica si ii suspenda cu caracter temporar, din punct de vedere legal si moral, calitatea de a ocupa functia cu care a fost investita.

Pe de alta parte, chiar daca prezumtia de nevinovatie a acesteia nu este desfiintata pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, intrucat exista indoieli rezonabile cu privire la bunacredinta si loialitatea functionarului public in exercitarea atributiilor ce ii revin, in aceasta perioada, acestuia nu i se mai poate incredinta de catre stat exercitiul autoritatii publice, persoana pierzand temporar legitimitatea de a reprezenta interesele generale pe care legea o obliga sa le protejeze."

Dl Dragnea nu numai ca a fost trimis in judecata, dar dl Dragnea este condamnat in prima instanta. Daca un functionar public in aceasta situatie nu mai are legitimitatea sa reprezinte interesele societatii, cum poate sa fie un condamnat demn pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor?

Se plaseaza sau nu dl Dragnea in afara Constitutiei? Dl Toader nu a precizat daca aceasta este o intrebare care sa-l preocupe pe minsitrul Justitiei.

4. Decizia nr. 136/2018 a CCR spune asa: "dispozitiile legale criticate, care reglementeaza posibilitatea innoirii in functie, cu un mandat de 9 ani, a judecatorului care a detinut deja un mandat corespunzator restului de mandat al unui alt judecator, constituie o incalcare a dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 142 alin. (2) referitoare la interdictia innoirii mandatului si in art. 1 alin. (5) din Constitutie (...)

Curtea constata ca nu este admis ca, pe calea unei norme infraconstitutionale, legiuitorul sa eludeze o interdictie de natura constitutionala.

Mai mult, acesta are obligatia de a elimina din dreptul pozitiv solutia legislativa constatata ca fiind neconstitutionala, precum cea care se regaseste in actualul art. 68 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicata"
. (paragraf 94)

Deci CCR invalideaza inclusiv articolul in vigoare, nr. 68 al 3 din Legea 47/1992 in baza caruia a fost numit judecatorul Petre Lazaroiu.

Si totusi judecatorul Lazaroiu se afla in al 10-lea an de mandat. Asa cum 10 ani de mandat a avut si dl Toader la vremea lui. Ministrul Justitiei nu a aratat ca ar fi impresionat de faptul ca un judecator al CCR se afla intr-o situatie de neconstitutionalitate flagranta.

Klaus Iohannis poate sa fie sau nu speriat de santaj. Reactia omeneasca nu ma intereseaza. Dar presedintele Romaniei nu are dreptul sa actioneze sub imperiul santajului. Din momentul in care el a fost formulat, presedintele nu mai are de ales.

Daca acum va ceda santajului sau macar va lasa impresia ca o face, pe de-o parte, isi va pierde orice urma de autoritate a functiei, pe de alta parte, va arata o slabiciune care va fi exploatata mereu si mereu pentru orice alta decizie.

Ziua in care presedintele cedeaza la santaj este ziua in care mandatul presedintelui inceteaza.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre suspendare presedinte revocare Kovesi
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 66987 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
70 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

REFERENDUM !

Dragnea e isteric

 

 

Dar daca tintesc mai mult decat Centenarul?

Dar daca sunt uneltele dusmanilor acestei tari?
Dezordinea, iritarea cu orice pret a populatiei par sa fie scopul principal. Prea depasesc orice limita, e din ce in ce mai evident ca tinta nu e doar salvarea lui Dragnea si a celor din gasca. Tulbura Justitia, administratia publica, atacuri la SRI... Pana si siguranta circulatiei vor s-a zapaceasca. Efectul? Romanii sunt tot mai iritati, mai dezbinati
Imi este din ce in ce mai clar ca scopul adevarat este sa produca dezordine in tara care ar deveni usor prada nu doar a unor vecini lacomi.

 

 

dragnea e ca si in puscarie...

ceea ce nu stim azi este daca violul dansului va fi televizat...
pentru ca de 28 de ani psd a dat legile in domeniul justitiei prin care au intrat la puscarie...
iar dansul e seful psd...
asa ca fara crema baieti...

 

 

Comportamentul lui Dragnea

Nu pot sa nu aseman comportamentul lui cu ceva din viata reala. Niste cetateni (nu romani, ci apartinand natiei inlocuitoare) au o spalatorie auto langa blocul meu. Nefiind izolata fonic, deranjeaza pe toata lumea cu un zgomot ca la nuntile si inmormantarile tiganesti, dar nimeni nu indrezneste sa zica ceva de frica a ce le-ar putea face respectivii. Dragnea reactioneaza identic cand cineva gandeste macar ca e infractor, asa ca eu cel putin sunt sigura ca apartine de fapt natiei inlocuitoare. Si paralele.

 

 

s-a votat codul penal! la targu neamt a inceput revolutia!

Romania nu mai exista! - a mai ramas doar "romania" infractorului dragnea - https://www.facebook.com/catalin.catalin.165470/videos/2103934019847185/ - fabulatiile creierului reptilian al gogosarului din teleorman

 

 

Deciziile CCR sunt valabile pentru Lege, pentru

judecatori si procurori.
Nu sunt valabile pentru cetateni si nici pentru Presedinte.
Habar nu ai ce spui, tovarase militian !

Da - Dragnea & Tariceanu au posibilitatea POLITICA sa-l demita pe Iohannis.
Parerea mea este ca Iohannis se va duce cu trenul inapoi la Sibiu - pentru ca populatia s-a saturat de aerele lui de boiernas.
Si de aici ... sa vezi belea !

 

 

Mai adaug intru continuittatea celor scrise,

Ca acord interes nu cadentei, ci raportului tragediei noastre razbite de analfabetim indus, cu dece-ul in sens absolut al ruinei noastre ca natie, mai intai in vointa sa neghioaba, in voluptatea sa, un pohta sa pe care eu insumi o cunosc din copilaria castelelor mele construite din nisip si despre nerabdarea disturgerii a celor ce asistau migala constructiei mele.
Voluptatea prapadului.
Dragnea tine cu tot dinadinsul ca in propri1-i cadere, sa traga cu el si fata de masa.
El vrea ca "Dupa mine, Potopul".
Sigur nu merge in real domeniului fantastucului, al pohtei indelung pohtite, aprige precum cel "Daca voi nu ma vreti, io va vreu". Aici este vorba despre delir de atotputere sau doar despre virilitatii esuate prin varsta, basca ce ani de slugarncie abjecta, prin "a plouat, d'aia n-a zanitara, Lala la Ziua Americii.
Luati in serios ca Dragnea este un cadzvrul politic, nu prin ce-a urzit ca sluga odionioara Otomana, azi de Blegerbeg al ratarii de Teleorman absolut Generalizate.
Repet :
In caderea sa , atuunci cand cadere va fi, isi doreste, vrea o cadere in care trage cu ele si faza de masa.
Dragneo, Dragneo, ce prapad ne-i ticluit, sau ne-ai ticluit.
Ia sa vezi tu pretul propriei demente, lacomii, pricopseli ce-o fi o fi.
Uita-te-n jur si masoara-ti singuratatea.
Destin de leu batran, deja dovedit de patru bani.
Stii, fiindca spuneai Ca Dumnezeu iti este cumva shogor in toata aceasta poshta in care ne-o indesi cu deshtul ca pe szrmale, ca Einstein zicea aceea ca"Dumnezeu nu joaca la zaruri", in care desigur Einstein spune ca "Hazardul nu exista",
Prefer sa cred ca afirmatia lui Einstein se refera la suma 7 are este adunarea fetelor zarului : 1+6, 2+5, 3+ 4.
Cata vreme Dzeu este pretutindeni, el este deasupra si dedesubt. In suma 7.
Adica zarul este o bila.
Rostogolitoare, uneori in ordinea atracteiei kui Newton, sau "Afinitilor elective" ale lui Goethe".
Buna seara.

 

 

Cum faci IED , de poti scrie atat de bine? De unde-ti vin ideile?

Fantastic articol, esential pentru buna intelegere a dramei pe care o traim.

KWJ , sunt sigur ca vei citi articolul IED si sunt sigur ca cineva iti va aminti de el, oricum sunt extrem de sigur ca ei, consilierii tai te sfatuiesc in principiu, in spiritul ideilor din acest articol , si-n mod evident si mai acoperitor cu referinte legislativ-constitutionale...
Citat:
"Ziua in care presedintele cedeaza la santaj este ziua in care mandatul presedintelui inceteaza."

O frumoasa incheiere a IED si extrem de concreta...Si care dovedeste ca IED, in mod cert are jurnalisti in echipa cu pregatire JURIDICA.

gg

 

 

Termenul pentru recursul lui Dragnea poate fi scurtat !

Pană la sfarșitul anului se poate da sentința cu exe.
Intre timp aberatiile adopatate de parlament pot fi amanate prin contestari de catre partide, ICCJ, presedinte.
Cand teleormăneanul intră la răcoare toată șandramaua de tip mafiot construită de el se va surpa și toti vor fugi ca potarnichile...

Unii se vor converti! Asa cum vei face si tu, care iți vei lua nick-ul "Mengele" și vei tuna și fulgera impotriva ciumei roșii.

 

 

Sunt liber, ya, sunt liberrrr !!!! Am rezolvat-o si pe asta..

i-am strans pe usa si-au votat noul cod penal..sunt Liber..sa fiu PM si apoi ...oh mai am inca ceva de rezolvat..pe Iohannis sa-l execut...Anaf-ul il trimit pe el..si ccr-ul si totul..ca doar eu sunt napoleon de Grazia...eu sunt viitorul...presedinte...of ce zi a fost..-Am invins!!!!! Ca si Mihai Viteazu la Calugareni!..mi-e somn...dimineata, razele soarelui..of ce frumoasa zi...bataie la usa...valetul..-Domnule prince mostenitor(di grazia) al tronului(Romaniei) e un tren la gara pregatit..va asteapta pentru Sarajevo!!!..O vara fierbinte..si ce vine..vine..sa va tineti bine...

 

 

ahajajmed....

mergi de te drege cu ce mai poti sa *** de la dragnea, sa-ti treaca!
dar repede, pana nu intra in puscarie!:)))

 

 

Doamna Dogioiu merita toata admiratia pentru felul in care

sintetizeaza situatia si expune miselia lui Dragnea si a acolitilor sai. Acest articol ar trebui trimis tuturor comisarilor si parlamentarilor UE, precum si congresului USA.

 

 

Pretexte sa nu serbăm Centenarul

Istoria va scrie că PSDragnea a inventat tot felul de pretexte literare să radă dusmanii că nu serbăm Centenarul.

 

 

Draga mea fiinta Ioana Ene Dogiiu, nici nu stiti cat de mult

...vibrez in sinergie, in efect de rezonanta cu trairile iscate din articolul, articolele domniei voastre.
Nu am sa inteleg niciand cum indurati adunaturii de derbedei, invectivele.
Care este pretul de pratit decedentei comentariului, ma istoveste din ce in ce. Induram decent voroavele inepte adresate Silviei, cu mici sfaturi pe care insasi Silvia, draga noastra, nu le-a indurat, sau doar priceout.
Spuneam atunci ca evidenta identitara nu este usor de dus. O sfatuiam cu mana pe inima sa nu se expuna caci "a l'impossible personne n'est tenu".
Va intreb, insa, in aceasta zi cand tzara mea este in bejenie, acordul sa va scriu, elaborat, structurat, iar nu emotional si necontrolat, necorectat semantic, ci in rigoarea pe care mi-o - indelung, impun si mi-o depotriva refuz - despre ordinea gandului, culturii mele, nume si prenume.
Nu voi da curs, inainte de a intelege din votul pe site al acestei chete cu totul personale, expres identitare.
Precizez ca nu am pretentii penuiare defel, ca nu am decat criterii identitare, ci de apartenenta la o convingere. Precizez viguros ca nu am interese pecuniare si ca o voi face doar in sens absolut dezinteresat.
Tacerea dv. imi va fi sfat si concluzie, iar eventualul refuz, va fi deja fireste, exprimat si exprimat. Extirpat.
Fac acest demers daar fiindca sunt convins din propriul meu exil, are o experienta ce depaseste larg atitudinea tragica de ghetou a exilatilor nostri underground.
Cand natiunea este condusa de inepti putznid azi a gratar de mici, iar mai pe urma, iata-i ca sunt numai Pierre Cardin si Christian Dior iar nu dihor.
Cu totii immbecili tragici, jivine ale ineptiei.
Daca da, imi stiti adresa.
Daca nu, imi pastrez adresa.
Buna seara.

 

 

Sint mai multe decizii ale CCR, dar tu pari interesat exact

numai in aceea care este neconstitutionala.

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor