Ziare.com

Ziua in care mandatul presedintelui Romaniei inceteaza

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 06 Iulie 2018, ora 09:28

   

Ziua in care mandatul presedintelui Romaniei inceteaza
Liviu Dragnea, care pare sa nu-si mai poate controla nervii, a trecut la santaj pe fata la adresa lui Klaus Iohannis.

Presedintele Iohannis este amenintat nu numai cu suspendarea, ci si cu demersuri referitoare la averea domniei sale si cu imputarea unor sume de bani de catre ANAF.

Sigur ca presedintele are in fata legii si Fiscului un statut egal cu al oricarui alt cetatean roman. Dar faptul ca Liviu Dragnea da efectiv ordin ministrului de Finante si sefului ANAF sa declanseze impotriva presedintelui operatiuni care pana ieri nu interesau pe nimeni, iar acestia bat din calcaie, mi se pare imposibil de interpretat altfel decat ca un santaj in stil mafiot.

Totul sub pretextul ca presedintele nu ar respecta decizia CCR privind revocarea dnei Kovesi.

Dar, daca ar accepta aceasta decizie, insusi presedintele Romaniei ar incalca grav cel putin art. 148 din Constitutia Romaniei potrivit caruia: " (2) Ca urmare a aderarii, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum si celelalte reglementari comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate fata de dispozitiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

(4) Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecatoreasca garanteaza aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii si din prevederile alineatului (2) ."


Iar Decizia CCR nr.358/ 30 mai 2018 incalca grav obligatiile europene ale Romaniei prin anularea independentei procurorilor, transformati in agenti guvernamentali.

In raspunsul adresat de presedintele Comisiei de la Venetia, Gianni Buquicchio, sesizarilor facute de presedintele CCR, Valer Dorneanu, este reiterat caracterul obligatoriu al deciziilor CCR, care insa la randul lor trebuie sa indeplineasca conditia expresa a legalitatii.

"Aceasta importanta pozitie a Curtilor Constitutionale implica inalta responsabilitate a Curtilor de a lua decizii conforme cu Constitutia si principiile ei", scrie Gianni Buquicchio (o pozitie pe care Ziare.com a anuntat-o pe surse in urma cu cateva zile).

Deci o decizie neconstitutionala isi pierde caracterul obligatoriu, situatie in care ne aflam acum. De altfel, presedintele Comisiei de la Venetia face referire la o viitoare analiza a deciziilor CCR, demers, dupa stiinta mea, fara precedent.

Cei care il santajeaza pe presedinte sa incalce Constitutia sub motivul obligativitatii deciziilor CCR omit cel putin 4 decizii ale CCR care au fost incalcate chiar de actuala putere sau de CCR insasi.

1. In noiembrie 2009, poporul roman participa masiv la referendnum si decidea cu zdrobitoare majoritate ca in Romania Parlamentul sa fie unicameral si sa aiba 300 de alesi. Referendumul a fost ignorat de clasa politica.

In Decizia nr.80 din 16 februarie 2014, asupra proiectului de revizuire a Constitutiei emis de comisia Antonescu, CCR cere explicit ca rezultatele acelui referendum sa fie puse in practica.

CCR explica faptul ca un referednum consultativ nu are efecte facultative, ci obligatorii: "Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, in sensul ca necesita interventia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune in opera vointa exprimata de corpul electoral. O alta viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exercitiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.

In concluzie, Curtea recomanda, cu unanimitate de voturi, reglementarea, in cadrul dispozitiilor art.90 alin. (1) din Constitutie, a efectelor juridice pe care rezultatul referendumului consultativ le produce, precum si a procedurii ulterioare organizarii unui astfel de scrutin.

Pentru formularea unei astfel de recomandari, Curtea a tinut seama si de situatia juridica creata ca urmare a organizarii referendumului national din 22 noiembrie 2009, initiat de Presedintele Romaniei si confirmat de Curtea Constitutionala (...) Vointa populara exprimata la acest scrutin a ramas fara consecinte juridice."


Ei bine, si in ziua de astazi acel referendum, dar si Decizia 80/2014 a CCR au ramas fara efecte juridice, ceea ce nu intereseaza pe nimeni. Nici macar pe ministrul Justitiei care a participat ca judecator la luarea acestei decizii CCR.

2. In decembrie 2014, CCR declara neconstitutionala Ordonanta de urgenta 55/2014 care a permis alesilor locali ca, pentru 45 de zile, inclusiv in timpul campaniei prezidentiale, sa migreze de la un partid la altul fara sa isi piarda mandatele.

In cele 45 de zile cat a fost in vigoare (2 septembrie - 16 octombrie) peste 300 de alesi locali din toata tara au trecut din Opozitie alaturi de Putere, fiind scutiti prin aceasta ordonanta de sanctiunea pe care legea o aplica unui traseist.

CCR constata in Decizia 761/17 dec 2014 ca, "de vreme ce alesul local nu mai este membru al partidului pe listele caruia a fost ales, inseamna ca nu mai intruneste conditiile de reprezentativitate si legitimitate necesare indeplinirii programului politic pentru care alegatorii au optat. Prin urmare, nu se mai justifica mentinerea acestuia in functia publica".

Dar, cum Avocatul Poporului Victor Ciorbea nu a atacat ordonanta la timp, decizia CCR a venit dupa ce ea isi consumase efectele. O situatie pe care CCR a cerut-o solutionata, in chiar dispozitivul hotararii:

"Parlamentul, in baza art.115 alin. (8) si art.147 alin. (2) din Constitutie, urmeaza sa reglementeze, prin legea de respingere, masurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curtii Constitutionale"

Nu a urmat nicio masura de corectare e efectelor. Lucrurile au ramas fix asa cum le-a reglementat OUG 55, iar decizia CCR, la care dl ministru cel atat de ingrijorat acum a luat parte ca judecator, nu a produs niciun efect.

3. Decizia nr.32 din 23 ianuarie 2018 referitoare la Statutul functionarilor publici spune asa in paragraful 56:

"Luarea masurii preventive a arestului sau trimiterea in judecata este cea care determina schimbarea situatiei juridice a persoanei care exercita autoritatea publica si ii suspenda cu caracter temporar, din punct de vedere legal si moral, calitatea de a ocupa functia cu care a fost investita.

Pe de alta parte, chiar daca prezumtia de nevinovatie a acesteia nu este desfiintata pana la pronuntarea unei hotarari definitive de condamnare, intrucat exista indoieli rezonabile cu privire la bunacredinta si loialitatea functionarului public in exercitarea atributiilor ce ii revin, in aceasta perioada, acestuia nu i se mai poate incredinta de catre stat exercitiul autoritatii publice, persoana pierzand temporar legitimitatea de a reprezenta interesele generale pe care legea o obliga sa le protejeze."

Dl Dragnea nu numai ca a fost trimis in judecata, dar dl Dragnea este condamnat in prima instanta. Daca un functionar public in aceasta situatie nu mai are legitimitatea sa reprezinte interesele societatii, cum poate sa fie un condamnat demn pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor?

Se plaseaza sau nu dl Dragnea in afara Constitutiei? Dl Toader nu a precizat daca aceasta este o intrebare care sa-l preocupe pe minsitrul Justitiei.

4. Decizia nr. 136/2018 a CCR spune asa: "dispozitiile legale criticate, care reglementeaza posibilitatea innoirii in functie, cu un mandat de 9 ani, a judecatorului care a detinut deja un mandat corespunzator restului de mandat al unui alt judecator, constituie o incalcare a dispozitiilor constitutionale cuprinse in art. 142 alin. (2) referitoare la interdictia innoirii mandatului si in art. 1 alin. (5) din Constitutie (...)

Curtea constata ca nu este admis ca, pe calea unei norme infraconstitutionale, legiuitorul sa eludeze o interdictie de natura constitutionala.

Mai mult, acesta are obligatia de a elimina din dreptul pozitiv solutia legislativa constatata ca fiind neconstitutionala, precum cea care se regaseste in actualul art. 68 alin. (3) din Legea nr. 47/1992, republicata"
. (paragraf 94)

Deci CCR invalideaza inclusiv articolul in vigoare, nr. 68 al 3 din Legea 47/1992 in baza caruia a fost numit judecatorul Petre Lazaroiu.

Si totusi judecatorul Lazaroiu se afla in al 10-lea an de mandat. Asa cum 10 ani de mandat a avut si dl Toader la vremea lui. Ministrul Justitiei nu a aratat ca ar fi impresionat de faptul ca un judecator al CCR se afla intr-o situatie de neconstitutionalitate flagranta.

Klaus Iohannis poate sa fie sau nu speriat de santaj. Reactia omeneasca nu ma intereseaza. Dar presedintele Romaniei nu are dreptul sa actioneze sub imperiul santajului. Din momentul in care el a fost formulat, presedintele nu mai are de ales.

Daca acum va ceda santajului sau macar va lasa impresia ca o face, pe de-o parte, isi va pierde orice urma de autoritate a functiei, pe de alta parte, va arata o slabiciune care va fi exploatata mereu si mereu pentru orice alta decizie.

Ziua in care presedintele cedeaza la santaj este ziua in care mandatul presedintelui inceteaza.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre suspendare presedinte revocare Kovesi
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 66984 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
70 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

delicat, incerci sa spui ca noi suntem mai altfel decat restul

Perpetuam inca acea credinta milenara de a simti propria greutate personala agatata neaparat de un castig material, de un ceva din buzunar care atarna vizibil si starneste invidie apropiatilor. Parca am trai in trecutul marcat cu aerele de satisfactie deplina data de greutatea buzunarului, vizibil se intelege.
Poate ca da, poate ca nu: adevarul se va generaliza odata, chiar daca noi nu vom mai fi, dar din moment ce nu intereseaza acest aspect mai pe nimeni, hai sa o admiram la gramada frumos ordonata, pe autoare: ce frumos scrie, ce frumos le imbina, ce cultura juridica are, samd..
Frumos pana la lacrimi rationamentul conform caruia presedintele scapa oficial de mandatul greoi de a tine piept majoritatii pesediste hulpave: ca si cum presedintele doar pentru asta traieste ca presedinte si decat atat simte, in sufletu-i de arama! Restul nu mai conteaza, pleaca sau piere, ca romanului nu-i pasa decat de DansuL personal si de buzunarul sau. Trist si adevarat, din pacate.
Adevarul banal din spatele principiilor, bunului simt, al moralitatii si onestitatii, demnitatii a fost preschimbat cu adevarul dictat de oportunism: daca se poate si nimeni nu zice NU, asa sa fie, caci exprima o forma bruta de libertate care sta la baza oricarei democratii, functionale sau incipiente.
Exact ca la noi dealtfel: am reusit sa vedem fata reala a pesedeului doar cand a inceput sa-si consolideze opera de subjugare a fiintei nationale atentand clar la constitutie: pana atunci liniste si pace, fiecare s-a descurcat conform traditiei. Noroc cu UE si NATO, dar sa fim optimisti totusi, ca si maine va fi o zi care sigur o va surprinde pe cea de azi, ieri sau pe cea decisiva cand am hotarat ca noi muncim, nu gandim, ca-l vrem pe Petrica sa ne arate beneficiile de a renunta senil la bani si la valuta!
PS Articolul d-nei Ene este chiar foarte bun, dar trateaza subconstient un efect, sau mai multe, fara a spune mai nimic despre cauza; ieri a reusit sa exprime altceva mult mai simplu, direct si incisiv, aparitia oficiala a RO penale si cinstite in acelasi timp.. ca useleul dealtfel, daca mai intereseaza pe cineva!

 

 

Iti inteleg furia plina de venin. Doamna Dogioiu are ceea ce

A3 nu va avea niciodata: talent si integritate. Eat your heart out.

 

 

T.Basilic, subliniez o fraza memorabila pe care

impartasit-o cu noi, prozaicii :)))

"Dragnea tine cu tot dinadinsul ca in propri1-i cadere, sa traga cu el si fata de masa."

Este atat de evocativa vizual si intelectual incat nu pot sa ma abtin sa rad si sa rad iarasi, si iarasi, la fiecare re-lectura. Va multumesc, mi-ati facut ziua maivesela!

 

 

Presedinte interimar !

Dupa ce Iohannes va fi suspendat Vom avea un presedinte interimar, Acesta va fi Tariceanu sau Dragnea sau altii de aceeasi asemanare !

 

 

Propaganda cu parul rosu nu stie ce minciuni sa

..mai inventeze de ce Hotul de Case nu respecta decizia CCR! O lasam sa vorbeasca, de luni aplicam legea!

 

 

Umilința totala

Asta ii face Dragnea lui von Klaus ,il și xxxx ii ia și banii😁 hoțului de case ! Cică prin carciumile din Dorobanți se aude că se inchide irealitatea tv daca nu sar cu 22 milioane de euroi la fisc ! Asta inseamnă să fii șmecher ,ii arzi pe fraieri cu legea in mană ! Cine lu cine ii cantă prohodul Dogoaico? Vine Katrina peste voisi incă nu realizați ? Nu mai tine articolele de propagandă de-aia și piata Victoriei a rămas goala fata de acum un an ! Sah-Mat !

 

 

Bravo Wert, ai votat-o pe Udrea, ca pe fond

nu este nicio diferenta intre Dragnea si Udrea. Politrucul Basescu a dus de nas intreaga dreapta romaneasca timp de 10 ani.
P.S. Ditamai judecatorul Constitutional (bashistu-incoerent Petre Lazaroiu) s-a plans la Scuipatoarea-3 ca ar fi fost "amenintat" ba chiar mai mult a facut si insinuari de genul ca Presedintele Iohannis ar putea fi pus suba acuzare de "inalta tradare". Asta ar insemna demiterea Presedintelui fara referendum. Si ce a facut ***-diversionista in ultimii 2-3 ani? A improscat in cel mai agresiv mod ra-hat cu ventilatorul in justitie si in sri (promovand teoriile conspirationiste cu "binomul" alaturi de Ciutacu). Nimeni nu a facut mai mult rau dreptei romanesti decat politrucul Basescu. Ce sa-i faci, asa oameni, asa lideri (sa stati acum in rahatul lui Dragnea, pana la gat, va meritati soarta)! Sport la depunctat.

 

 

ziua demnitatii si a repectarii drepturilor omului

ca de obicei doamna uita sa enumere valorile europene.
azi se sfarseste monstruasa coalitie intre dna si serviciile secrete realizata cu complicitatea directa a reprezentantilor europei care vor trebui trasi la raspundere pentru instigarea la incalcarea drepturilor fundamentale ale omului, demnitaii umane valori de baza ale europei unite.

 

 

greata!

..."vibrez in sinergie, in efect de rezonanta cu trairile iscate din articolul, articolele domniei voastre"....libidinos!...greata....unul mai scarbos pe acest forum, nici ca exista!

 

 

Viitorul

Daca nu va opriti, din ceea ce faceti acum viitorul tarii asteia il vedeti aici http://mariaghiorghiu.blogspot.com/ Cu divinitatea nu este de glumit. Opritiva.

 

 

geaca rosie numit de primul ziar din Israel Nazist

inainte de ai face evrei, da banii inapoi. Penalul Dragnea a platit 100000 de lei (ex sotia lui), adica aproape 25 de mii de euro (a recuperat) el 320 minus 25 ???? cam mult. Astept cu interes legea adoptei in care prima doamna a intermdiat vinzarili=adoptiile sa propuna o lege. Domnule Racaru de pe zoaie.com (adica IED, pentru #)sunteti disperata, GHINION

 

 

@Borgia 09.57

- pacturi nu exista , pacte da! mai treci pe la scoala , da' nu aia de partid ! si nu mai aburi oamenii ca upc a semnat cu varanu' , e exact invers , nu vrea sa semneze si oricum pe upc ii ia vodafone , de limbaju' folosit de tine nu mai vorbesc , prefer sa-ti raportez postarile cand e cazu' ! :o(((

"Ziua in care mandatul presedintelui Romaniei inceteaza"

 

 

poate ne spui doigioaico

...ce mesaj/cpmunicat a transmis presedintele comisiei de la venetia presedintelui care nu respecta constitutia romaniei!

 

 

Liberalul vă "mulțumește",prieteni !

Cand v-adunați atat de mulți pe forum
Nu transpirați și nu vă sufocați,
De cate vorbe dulci infulecați?
Ca maine,din idolii voștri...doar fum!

V-aș crede,banu-i ochi de drac impielițat!
Cei ce vi-l oferă să ne atacați
Știți la fel de bine:mint,da-i ascultați!
Credeți că Romania,li s-a incredințat?

 

 

Dulce ca GNerea, inalta traire este vibratia sinergiei, dar

sa nu uitam, in aceasta scufundare placuta,
alaturi de voluptatea prapadului facut in lumea pesedinsta de articolele IED, indexate de catre Congresul SUA,

ca important, este trandafirul, ..... cum ar zice maestrU Bécaud,
"L'important c'est la rose "

 

 

Prima   1   2   3   4   5   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor