Cum ar putea Senatul sa fenteze decizia CCR

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 07:34
7354 citiri
Cum ar putea Senatul sa fenteze decizia CCR

Curtea Constitutionala a admis miercuri sesizarea CSM in privinta votului in cazul arestarii lui Dan Sova si a decis ca Senatul este obligat sa redacteze si sa publice o hotarare in acest sens.

Liberalii si presedintele Klaus Iohannis l-au somat pe Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, sa publice decizia. "Nu exista un termen prevazut de lege sau Constitutie pentru conformarea fata de decizia CCR, Senatul trebuie sa se conformeze de indata, dupa publicarea deciziei in Monitorul Oficial", a explicat avocata Elenina Nicut pentru Ziare.com si Tariceanu a declarat ca asa va face.

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

Presedintele CCR Augustin Zegrean a mentionat ca hotararea pe care urmeaza sa o adopte Senatul va fi luata in baza legii aflate in vigoare la momentul respectiv si ca aceasta hotarare poate fi atacata, la randul ei, la Curte.

Insa cum va arata aceasta hotarare? E de respingere a retinerii si arestarii lui Sova? De admitere? Este la latitudinea Senatului sa decida in baza carei legi - Constitutie sau statut - a fost luata acea decizie?

Senatorul PSD Serban Nicolae, care a reprezentat Senatul la dezbaterile de la CCR pe aceasta speta, spune ca "nu a inteles nimic" din decizia Curtii.

"Nu s-a adoptat o hotarare, deci nu stiu ce sa publicam. Noi am votat impotriva incuviintarii. Dar, atentie, a fost un vot insuficient pentru adoptare si nu se consemneaza prin hotarare. Nu pot sa public un proces verbal. Niciodata nu s-a publicat in Monitorul Oficial asa ceva.

Eu sunt gata sa public pe cheltuiala mea hotararea, dar nu exista. Senatul, oricat de obligat este de Curte, nu poate sa publice ca nu are ce", a declarat Serban Nicolae la Antena 3.

Pe de alta parte, vicepresedintele Senatului, social-democratul Ioan Chelaru, nu e sigur cum va arata aceasta hotarare.

Premiera in Parlament, dupa decizia CCR in cazul Sova: Singura situatie in care poate fi reluat votul

"Senatul o va trimite ministrului Justitiei, insa nu pot sa va spun (cum va arata textul - n.red.), pentru ca e prima data in istoria Parlamentului cand se solicita sa dam o hotarare pe o decizie negativa.

Probabil va fi un proiect de hotarare care va spune 'Senatul a respins cu atatea voturi si asa mai departe'...Curtea spune sa redactam o hotarare in baza votului, o sa ne vedem saptamana viitoare", a precizat Chelaru.

Elenina Nicut atrage atentia insa ca Senatul ar putea sa emita o hotarare care doar sa ateste rezultatul votului, fara a preciza daca se incuviinteaza sau nu cererea de arestare preventiva.

"Teoretic, ar putea fi vorba de o hotarare de admitere a cererii de incuviintare a arestarii preventive. Practic, insa, mai mult ca sigur ca se va emite o hotarare de respingere. Sub rezerva celor ce-ar putea fi dispuse si prin considerentele deciziei CCR de azi, exista si posibilitarea ca Senatul, cu rea-credinta, sa emita o hotarare care doar sa ateste rezultatul votului, fara a preciza daca se incuviinteaza sau nu cererea de arestare preventiva", a atras atentia avocata.

Din Madeira, Iohannis cere Senatului sa respecte decizia CCR in cazul Sova

Aceasta a subliniat ca nu este la latitudinea Senatului sa decida in baza carei legi - Constitutie sau statut - a fost luata acea decizie. "Potrivit Constitutiei (art. 1 alin. 5), respectarea acesteia si a suprematiei ei este obligatorie, nefiind la latitudinea unei autoritati, institutii sau persoane".

Elenina Nicut a mai precizat pentru Ziare.com ca "hotararea Senatului va putea fi atacata la CCR de catre un grup parlamentar din Senat sau un numar de cel putin 25 de senatori" si ca "nu exista niciun temei pentru reluarea votului".

Tariceanu s-a ales cu plangere penala

Decizia CCR nu a fost foarte bine primita de presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Acesta a transmis ca "ar fi binevenit ca CCR sa revina la rolul sau de baza, acela de a se pronunta asupra constitutionalitatii legilor adoptate de Parlament", si ar fi de bun augur sa nu mai fie sesizata in viitor cu "presupuse conflicte juridice".

Tariceanu, atac la CCR: A fost transformata premeditat intr-un arbitru al deciziei politice

Eugen Tomac, presedintele PMP, sustine ca Romania "nu-si poate permite un presedinte de Senat care incalca Constitutia, lucru constatat de Curtea Constitutionala a Romaniei".

Acesta a precizat ca a depus o plangere penala pe numele lui Calin Popescu Tariceanu, pe care il acuza de abuz in serviciu in cazul votului privind ridicarea imunitatii lui Sova.

"Decizia CCR de astazi a confirmat faptul ca presedintele Senatului, cel care trebuie sa vegheze la respectarea legii, a privilegiat de fapt incalcarea ei, in cazul votului privind ridicarea imunitatii senatorului Dan Sova.

Am adresat deja plangere penala cu privire la lipsa emiterii unei hotarari in urma votului, prin care domnul Calin Popescu Tariceanu a comis o fapta ce poate constitui un abuz in serviciu.

Consider ca respectarea legii in institutia legiuitoare a tarii este o conditie minima a statului de drept, deci este nevoie de sanctionarea fiecarei incercari de subminare a acestui principiu", a declarat Eugen Tomac pentru Ziare.com.

CCR: Senatul a blocat activitatea Justitiei

Curtea Constitutionala a respins, miercuri, sesizarile inaintate de PNL si de presedintele Klaus Iohannis in cazul votului din Senat pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, insa a admis sesizarea facuta de CSM.

CCR a stabilit: Senatul a blocat activitatea Justitiei in cazul Sova - ce urmeaza

CCR a stabilit, astfel, ca senatorii au blocat activitatea Justitiei si exista un conflict rezultat din faptul ca Senatul nu a publicat hotararea privind rezultatul votului pe solicitarea DNA in cazul Sova.

Votul controversat din Senat

Pe 25 martie, Senatul a dat un vot pe cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. 79 de senatori au votat "pentru", depasindu-se jumatate plus 1 din numarul senatorilor prezenti, asa cum este prevazut in Constitutie.

Totusi, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat ca solicitarea DNA nu a fost aprobata pentru ca nu a fost depasit pragul de 85 de senatori, cat reprezinta jumatate plus 1 din numarul lor total, asa cum prevede regulamentul si statutul Senatului.

Intre timp, senatorii si-au schimbat regulamentul pentru a-l pune in acord cu Constitutia, insa acesta nu se aplica si retroactiv, adica in cazul unui vot deja dat cum este cel pentru arestarea lui Sova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Mesajul lui Nicușor Dan pentru Gabriela Firea: ”Nu ar mai trebui să deschidă gura, darămite să vrea să mai fie primar”
Intrarea Gabrielei Firea în cursa pentru Primăria Capitalei nu-l afectează pe actualul edil. Nicuşor Dan a declarat marţi, 23 aprilie, că lupta se va da între el şi Cristian Popescu...
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
#CCR decizie Sova, #Senat decizie vot Sova , #decizii
Comentarii