Opinii: Cum Dumnezeu judeca CCR?

Vineri, 26 Noiembrie 2010, ora 23:55
5321 citiri
Opinii: Cum Dumnezeu judeca CCR?
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala poate fi poreclita in multe feluri, dar "Zana Surprizelor" i s-ar potrivi cel mai bine. Si niciodata nu a fost CCR mai surprinzatoare ca acum. Niciodata.

Deciziile privind angajarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei nu sunt neclare. Sunt aiuritoare. Contradictorii. Nu explica nimic si se contrazic. Intrebarea care trebuie pusa e simpla. Cum se face? Ce sau cine determina schimbarile si neclaritatile astea?

Raspunsul ar rezolva multe dileme. Ne-ar arata o parte din fraiele informale ale puterii din Romania si ar face lumina asupra comportamentului unei institutii presupus independente. Pentru ca explicatiile nu pot fi simple si nu se pot baza doar pe presupunerea ca avem noua oameni la Curte care nu fac altceva decat sa aplice rece Constitutia. Nu. Nici vorba de asa ceva.

Ceata si fuga de raspundere la CCR

Cand spui, prin doua decizii consecutive, ca asumarea raspunderii Guvernului pe Legea Educatiei e neconstitutionala, dat fiind ca exista un conflict intre Guvern si Parlament, iar apoi ca angajarea poate continua, ceva nu are logica.

Cum poate Curtea sa dea doua decizii care se contrazic? Sau, daca nu se contrazic, de ce sunt atat de ambigue? De ce nu da Curtea ceva fara echivoc, care nu poate fi interpretat in mai multe feluri? E greu? Ii depaseste competenta? O impiedica ceva?

Daca ne uitam bine la aceste hotarari ale Curtii, vedem ceva surprinzator la o institutie atat de puternica. A fugit de responsabilitate. N-a vrut sa dea un "DA" sau un "NU" decis angajarii raspunderii. Practic, nu a facut altceva decat sa paseze raspunderea catre Birourile Reunite ale Parlamentului.

Daca ar fi sa tragem niste concluzii la cald, am spune ca de la o decizie nefavorabila Puterii a trecut la una favorabila, dat fiind ca probabil conducerea Parlamentului va vota pentru asumarea raspunderii. Si a trecut repede. Subit. Fara explicatii. Si fara logica. De ce?

Ce se va intampla daca Legea Educatiei trece prin asumare? Va fi ea neconstitutionala? Daca nu, cand a incetat sa fie neconstitutionala? E ingrijorator faptul ca, prin aceasta decizie, CCR produce confuzie nu numai pentru situatia de fata, ci si pentru o multime de alte situatii asemanatoare care vor urma.

Ce se va intampla daca, la fiecare decizie importanta, judecatorii Curtii vor devia, in loc sa transeze?

Cine ghideaza CCR?

Totusi, care sunt mecanismele pe baza carora judeca CCR? Comanda politica, interes personal, incercare de a se mentine in echilibru politic, convingeri sau aplicarea stricta a Constitutiei? Greu de aflat. Si greu de crezut ca vreuna se poate exclude. Dar logica ne poate da cateva indicii.

In primul rand, Opozitia l-a acuzat pe presedintele Basescu de control total asupra CCR. Desi e aproape sigur ca cei cinci judecatori numiti de Putere actioneaza in cele mai multe cazuri conform intereselor acesteia, multe dintre decizii arata ca aceasta majoritate din interiorul Curtii Constitutionale nu-i e intotdeauna fidela.

Pentru ca, daca ar fi, nu ar fi dat deciziile astea contradictorii, care ajuta Opozitia sa pretinda ca Puterea incalca Constitutia. Nu ar fi respins decizia de taiere a pensiilor cu 15%, care a pus bete in roate strategiei Guvernului in vara si nu ar fi respins angajarea raspunderii pe precedenta varianta de Lege a Educatiei, in 2009.

Cu toate astea, Curtea Constitutionala ramane o institutie supusa unor schimbari care nu au legatura cu litera si spiritul legii fundamentale a statului roman. Asta din cauza ca e prea mult politica si prea putin judiciara. Asta in ciuda exceptiilor notabile prezentate mai sus.

Daca mai adaugam la asta si o doza importanta de interes personal al unor judecatori care blocheaza legi ce le-ar reduce pensiile, salariile sau interesele din domeniul universitar, completam lejer un tablou al unei institutii mai mult decat interesante. O institutie cu oameni influentabili, urmarindu-si adesea propriul interes si, mai ales, o institutie inconstanta sau chiar inconsistenta. Dar care decide multe lucruri care ne influenteaza viata. Asta o stim. Criteriile nu le stim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#decizii Curtea Constitutionala, #decizie CCR Legea Educatiei , #decizii