Decizia CCR, pentru unii muma, pentru altii ciuma

Joi, 15 Ianuarie 2009, ora 21:39
3279 citiri
Decizia CCR, pentru unii muma, pentru altii ciuma
Foto: Romania Libera

Reactiile dupa decizia Curtii Constitutionale privind controversata ordonanta care interzicea cumul pensiei cu salariul nu s-au lasat mult asteptate.

Daca liderii sindicatelor din invatamant si mai multi politicieni au ridicat in slavi decizia CCR, premierul Emil Boc precum si alti membri ai Guvernului au ramas muti de uimire.

Boc: Nu inteleg decizia CCR, dar voi lupta pana la capat

Premierul Emil Boc a declarat joi ca hotararea data de Curtea Constitutionala in privinta ordonantei care interzice cumulul salariilor cu pensiilor va fi respectata, chiar daca nu o intelege si ii este greu sa o accepte, insa a precizat ca va lupta in continuare pentru aceasta cauza.

"Am luat act chiar daca imi este greu sa accept si sa inteleg decizia Curtii, dar ea va fi respectata pentru ca suntem un stat de drept. Dar voi continua lupta impotriva dezmatului pe bani publici. Guvernul va merge mai departe propunand un proiect de lege pe care il va supune aprobarii Parlamentului in procedura de urgenta", a precizat premierul.

Seful Executivului a declarat ca aceasta ordonanta nu a vizat niciodata profesorii, medicii, asistenti maternali, actorii, ci doar persoanele care au deja foarte multi bani, dar sunt "sponsorizati" din banii cetateanului.

Oprescu: Apreciez decizia CCR

Primarul general Sorin Oprescu s-a declarat multumit de decizia Curtii, precizand ca in acest fel se respecta n drept fundamental al oricarui cetatean, dreptul la munca.

"Apreciez decizia Curtii Constitutionale de declarare a neconstitutionalitatii ordonantei 230 din 2008, privind cumulul pensie-salariu, ca fiind una corecta si responsabila. Consider ca in acest fel se respecta un drept fundamental al oricarui cetatean, dreptul la munca. Institutiile statului au facut astazi un exercitiu de normalitate", a spus Oprescu.

Iliescu: Guvernul sa stea sa studieze, nu sa taie orbeste

Ion Iliescu recomanda Guvernului sa traga invataminte din decizia CCR de a declara neconstitutionala ordonanta prin care se interzice cumulul pensiilor cu salariul primit de la stat.

"Este o masura salutara care salveaza si Guvernul de la gafa pe care a comis-o cu aceasta ordonanta", a declarat, pentru NewsIn, fostul sef al statului, Ion Iliescu.

Ontanu: "S-a facut dreptate"

Primarul sectorului 2 Neculai Ontanu e de parere ca in sfarsit s-a facut dreptate.

"Inca de la inceput s-a dovedit ca Ordonanta de Urgenta nr. 230/30 decembrie 2008 era un atentat grav la marea intelectualitate romaneasca. Prin decizia adoptata astazi, de Curtea Constitutionala, in sfarsit s-a facut dreptate", a declarat, pentru Ziua, Ontanu.

Judecatorii Curtii Constitutionale au decis ca ordonanta care interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat este neconstitutionala.

Potrivit unui comunicat remis Ziare.com, "Curtea Constitutionala s-a pronuntat asupra exceptiei de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului, in temeiul art.146 lit.d) teza a doua din Constitutie, referitoare la dispozitiile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.230/2008 pentru modificarea unor acte normative in domeniul pensiilor din sistemul public, pensiilor de stat si al celor de serviciu".

Curtea a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului "cu majoritate de voturi, constatand ca Ordonanta de urgenta a Guvernului este neconstitutionala deoarece afecteaza drepturile fundamentale prevazute de Constitutie, privind dreptul la munca si dreptul la pensie, contravine art.115 alin.(6) din Legea fundamentala", se mai arata in comunicatul citat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Gabriela Firea jubilează: Situația lui Cătălin Cîrstoiu va fi discutată în coaliție
Preşedinta PSD Bucureşti, Gabriela Firea, a declarat joi, 18 aprilie, că situaţia candidatului susţinut de PSD şi PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, ar urma să fie discutată...
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
#CCR, #decizie neconstitutionalitate, #cumul pensii salarii , #decizii