Ziare.com

E sau nu obligatorie prezenta in fata comisiilor de ancheta din Parlament? CCR da azi raspunsul

Miercuri, 14 Iunie 2017, ora 08:52

   

E sau nu obligatorie prezenta in fata comisiilor de ancheta din Parlament? CCR da azi raspunsul
Curtea Constitutionala discuta, miercuri, sesizarile de neconstitutionalitate ale Legii executarii pedepselor si modificarii Statutului deputatilor si senatorilor prin care a devenit obligatorie prezentarea persoanelor citate in fata comisiiilor parlamentare de ancheta, sub sanctiune.

PNL a depus, pe 15 mai, o sesizare la Curtea Constitutionala (CCR) impotriva modificarii statutului senatorilor si deputatilor, potrivit caruia orice persoana este obligata sa se prezinte la audieri in cadrul unei comisii parlamentare de ancheta. Sesizarea initiata de catre liberali a fost sprijinita si de catre USR astfel ca documentul a ajuns la CCR cu semnaturile a 81 de parlamentari.

Parlamentarii adoptasera, pe 9 mai, cu 198 de voturi "pentru" si 119 "impotriva", proiectul de Hotarare privind modificarea si completarea articolului 9 al Regulamentului activitatilor comune ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Astfel, in vederea audierii, Comisia de ancheta parlamentara poate cita orice persoana care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice si care poate avea cunostinta despre o fapta sau o imprejurare de natura sa serveasca la aflarea adevarului. Persoanele citate sunt obligate sa se prezinte in fata comisiei de ancheta parlamentara.

In cazul refuzului nemotivat de a raspunde solicitarilor comisiei, aceasta poate propune sesizarea conducatorului autoritatii sau institutiei unde desfasoara activitatea persoana citata sau poate propune sesizarea organelor de urmarire penala.

E obligata Kovesi sa se prezinte la comisia de ancheta condusa de Dragnea? Ce prevede legea si ce spun expertii

Modificarea Legii executarii pedepselor, o gratiere mascascata?

Pe ordinea de zi a sedintei plenului Curtii Constitutionale figureaza si sesizarea de neconstitutionalitate a proiectul de lege de modificare a Legii executarii pedepselor, semnata de 27 de deputati USR si 24 de la PNL care au invocat faptul ca nu a fost respectat principiul bicameralismului si ca reprezinta o gratiere mascata. Sesizarea a fost depusa pe 16 mai.

Semnatarii sesizarii sustin ca principiul bicameralismului a fost incalcat pentru ca proiectul a fost substantial modificat fata de forma primita de la Senat, prin adoptarea a 43 de amendamente.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 9 mai, cu 175 voturi "pentru", 85 de voturi "impotriva" si 20 de abtineri, proiectul care prevede ca detinutii incarcerati in conditii inumane beneficiaza de sase zile reduse din pedeapsa la 30 de zile de detentie, fata de cele trei propuse de Guvern.

Deputatii din Comisia juridica au adoptat un amendament la Legea 254/2013 privind executarea pedepselor, care elimina obligativitatea supravegherii vizuale a detinutilor in timpul efectuarii convorbirilor telefonice, pe motiv ca sistemul de comunicatii din penitenciare va fi schimbat, permitand amplasarea telefoanelor in celule, ceea ce va face impractica aplicarea legii in actuala forma.

Un alt amendament adoptat de deputatii juristi prevede ca persoanele care renunta la remuneratia pentru munca prestata in penitenciar vor putea beneficia de zile libere suplimentar. Astfel, se ofera sporuri suplimentare pentru eliberare detinutilor care presteaza munca remunerata, neremunerata si pe timp de noapte.

Fata de legea in vigoare, detinutii care presteaza munca remunerata vor beneficia de 4 zile considerate executate pentru trei zile de munca (un plus de 2,5 zile libere la 30 muncite, fata de legea in vigoare), detinutii care presteaza munca neremunerata vor beneficia de 3 zile reduse din pedeapsa pentru fiecare 2 muncite (un plus de 5 zile la 30 de zile muncite fata de legea in vigoare), iar detinutii care muncesc pe timp de noapte vor avea doua zile reduse dintr-una muncita (un plus de 15 zile la 30 de nopti lucrate fata de legea in vigoare).

Un amendament depus de deputatul UDMR Marton Arpad prevede posibilitatea "cumpararii" de zile libere in plus, prin renuntarea la remuneratie. Astfel, in forma actuala a legii, un detinut care desfasoara munca remunerata primeste 40% din venit, iar 60% va merge catre penitenciar. Potrivit amendamentului, daca detinutul renunta la 40% din remuneratie, respectiv cota care ii revine potrivit legii, poate fi incadrat la capitolul "munca neremunerata", unde sporul de zile considerate executate pentru zilele muncite este mai mare.

In termen de doua luni de la publicarea legii in Monitorul Oficial, penitenciarele vor trebui clasificate in functie de conditiile de detentie, iar in termen de patru luni de la publicare va trebui facut istoricul fiecarui detinut si a conditiilor in care a fost inchis, pentru a se putea calcula zilele care vor fi reduse din pedeapsa.

Legea se aplica pentru persoanele intemnitate incepand din 2012, de cand a venit prima decizie-pilot a CEDO privind conditiile din penitenciare.

Potrivit proiectului, se considera conditii necorespunzatoare: conditii sanitare improprii in general, cum ar fi prezenta gandacilor, soarecilor, puricilor, lipsa dotarilor si a produselor igienico-sanitare minime; calitatea proasta a hranei; lipsa apei calde curente, lipsa accesului la activitati in aer liber, lipsa accesului la lumina naturala sau aer suficient ori disponibilitatea de ventilatie, lipsa temperaturii adecvate a camerei: lipsa posibilitatii de a folosi toaleta in privat si de a se respecta normele sanitare de baza precum si a cerintelor de igiena.

Dispozitiile prezentei legi nu se aplica in cazul in care persoana a fost despagubita pentru conditii necorespunzatoare de detentie, prin hotarari definitive ale instantelor nationale sau ale CEDO pentru perioada pentru care s-au acordat despagubiri si a fost transferata sau mutata intr-un spatiu de detentie avand conditii necorespunzatoare.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 1772 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
9 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

Interesant

Acum pe bune !
La ce corectitudine ne putem astepta de la slugile mafiei PSD din CCR ?
Decizia CCR va fi luata pe baza ordinului venit de la condamnatul penal Dragnea si va fi in folosul mafiei !
Oare nu vede nimeni adevaratul sistem de forta din Romania creat de mafia PSD impotriva poporului roman ? Institutii intregi sunt slugile mafiei PSD !

 

Deja legea a fost eludata

Care lege ? Cea cu prezentarea in fata comisiei . George Maior de prezentat s-a prezentat dar de spus nu le-a spus nimic, sub pretextul ca evenimentele private nu pot face obiectul unor investigatii publice . Si uite asa a eludat legea . Sa zicem ca o convoaca pe dna Kovesi si ea refuza sa vina . Ce fac ? Fac o sesizare catre conducatorul institutiei unde lucreaza dna Kovesi , adica tot catre dna Kovesi . Care , inspaimintata , ii va ordona subalternei Kovesi sa se prezinte neintirziat la comisie . Hai ca au un haz nebun !

 

Prezenta obligatorie in fata comisiilor de ancheta din Parlame

Cam multi te pot ancheta in ziua de azi ! Si orice precedent e periculos. Parca suna stalinist.
Nu mai discutam ca aceasta comisie nu-si are nici un rost, pierdere de vreme pe banii nostri. Sau, ... nu-i asa hai sa hartuim Baselul, caci asta se afirma practic, ca Baselul a furat alegerile. Cand de fapt frauda a fost exact invers ! Dar nu s-a furat suficient. Mai trebuia un pic. Oricum partea de frauda cu *** si cu cei care nu s-au prezentat la vot, unde s-o fi dus ? nu cumva la Gioana ? Se stie : intotdeauna *** voteaza PSD !!
LA GARA !!

@Reginald

Clovnii din parlament nu se pricep sa faca nimic si avand atat de mult timp liber isi fac de lucru pe banii nostri !

 

parlamentul este organul reprezentativ suprem in stat... si cand

decide sa investigheze o cauza, toti, ABSOLUT TOTI sunt obligati sa se prezinte la spovedanie si sa spuna cinstit, fara retineri, tot ce stiu.

 

Iti recomandam sa nu faci o anumita confuzie

Care ? Sa nu confunzi reprezentativitatea Parlamentului cu privilegiul de a acapara toate puterile in stat . Caci el ramine doar putere legislativa . Atit ! Celelalte puteri ale statului , cea executiva si judecatoreasca au si ele puterile lor , cu nimic mai putin legitime decit cea a Parlamentului . Si nu sunt in niciun caz subordonate Parlamentului ci pe picior de egalitate cu el .

eu nu confund nimic, tu le amesteci. parlamentul,

prin comisia constituita face numai investigatii, nu pronunta condamnari decu nu subordoneaza justitia sau executivul.
De ce nu vrei tu sa se cunoasca tot ce sta in spatele alegerilor din 2009? De ce sa nu stim cine a participat si roul fiecaruia la agapa de la Izmana? Avem ceva de ascuns?
Parlamentul cum sa dea legi? in necunostinta de cauza? la indicatiile lui Maior sau Kövesi? Sa se trezeasca la 8 ani dupa ca (eventual) a validat un impostor in functia de Presedinte al Romaniei? Ai toate doagele?

Stapanul comisiilor parlamentare

este unul singur!
Adica, o dictatura mascata!


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor