Erata CCR - Radu Stroe spune ca e fals. Constitutionalistii explica de ce nu ar conta asta

Vineri, 10 August 2012, ora 13:08
7895 citiri
Erata CCR - Radu Stroe spune ca e fals. Constitutionalistii explica de ce nu ar conta asta
Foto: Digi24

Ministrul Administratiei, Radu Stroe, a sustinut, vineri, intr-o conferinta de presa, ca erata Curtii Constitutionale, care prevede ca cetatenii romani din strainatate trebuie cuprinsi in listele electorale permanente, reprezinta un fals.

"Cand ai un document publicat in Monitorul Oficial si cand dupa un timp o hartiuta cu un rand jumate doua, cu o semnatura pentru domnul Zegrean, si care vine si schimba la 180 de grade continutul dat de plenul CCR inseamna ca este un fals. Daca n-ar fi fost un fals, acest document ar fi trebuit insusit tot de plenul CCR. Nu pot sa nu remarc ca si pana acolo a intrat raul", a spus Radu Stroe, adaugand ca "cetateanul Basescu a reusit aruncarea in derizoriu pana si a CCR".

Liderul PDL, Vasile Blaga, a replicat ca nu erata CCR este un fals, ci Radu Stroe este un "fals".

"Incerc sa imi masor cuvintele. Cred ca nu erata este falsa, ea este in Monitorul Oficial. Cred ca domnul Stroe este un fals, scuzati-mi termenul foarte dur, este un membru fals al guvernului. Cum este posibil ca un membru al guvernului sa declare cu de la sine putere ca erata este falsa? Cata responsabilitate are un astfel de cetatean(...) aflat intamplator in functia de ministru ?", a comentat Vasile Blaga intr-o conferinta de presa tinuta vineri.

Radu Carp: Autenticitatea eratei a fost verificata, documentul e in Monitorul Oficial

Profesorul de drept constitutional Radu Carp a explicat, la Realitatea TV, ca atat timp cat un act este publicat in Monitorul Oficial el produce efecte, indiferent de aprecierile personale ale unora.

"Aceasta erata a fost publicata in Monitorul Oficial si ea produce efecte. Daca a fost publicata, inseamna ca s-a verificat autenticitatea ei si chiar din partea Guvernului a venit acel raspuns, Consiliul Legislativ, care verifica legislatia, a dat unda verde acelei erate pentru a fi publicate.

Pentru ca sa existe posibilitatea de a elimina acea erata ar trebui o alta decizie a CCR, care sa autentifice faptul ca acea erata nu corespunde realitatii. Alte declaratii(...)nu au niciun efect. Atata vreme cat un act se publica in Monitorul Oficial, devine obligatoriu pentru toate institutiile statului", a declarat Radu Carp.

In plus, acesta a remarcat faptul ca Radu Stroe a facut aceste afirmatii, potrivit carora erata ar fi un fals, in calitate de "persoana particulara".

Gheorghe Iancu: Un act oficial nedeclarat fals este obligatoriu sa fie aplicat

Gheorghe Iancu, profesor de drept constitutional si fost Avocat al Poporului, a declarat la B1TV ca nimeni nu poate vorbi despre falsuri cata vreme nu s-a pronuntat in acest sens Parchetul sau o instanta judecatoreasca.

"Un act oficial nedeclarat fals este obligatoriu sa fie aplicat, mai ales ca e semnat in numele presedintelui Curtii, care reprezinta Curtea. Nu poti sa spui ca presedintele Curtii e un infractor care dispune sau semneaza aiurea, pana cand Parchetul nu spune altfel. Sunt reguli elementare de drept", a declarat prof. Gheorghe Iancu.

In plus, acesta a remarcat faptul ca, potrivit legii, plenul CCR lucreaza legal in prezenta a 6 judecatori din cei 9 si doar 3 au declarat public ca nu au stiut despre aceasta erata. "Nu spun daca au fost prezenti 6 sau nu(...) Dar daca au fost ceilalti 6, atunci lucrurile sunt clare", a adaugat acesta, spund ca se vorbeste din punct de vedere teoretic, nestiind cum s-au petrecut lucrurile.

Totodata, prof.Iancu a atras atentia asupra a doua aspecte importante. Primul, este legat de faptul ca si daca s-ar fi comis o neregula, aceasta nu inseamna neaparat un fals. "Falsurile sunt prevazute in Codul Penal. Faptul ca nu a fost cvorumul respectiv poate fi o neregula, dar nu un fals", a spus acesta.

Pe de alta parte, Gheorghe Iancu a atras atentia ca ilegalitatea apare abia in momentul in care cineva nu aplica prevederile unui act publicat in Monitorul Oficial, cum este erata CCR.

"Daca nu este aplicata, atunci apare ilegalitatea pentru simplul motiv ca inca nu s-a pronuntat o autoritate judecatoreasca asupra falsului", a conchis prof. univ.Gheorghe Iancu.

O erata care schimba totul

Curtea Constitutionala a trimis la inceputul saptamanii o precizare catre Guvern, prin care arata ca, din greseala, un paragraf esential nu a fost introdus in decizia initiala, remisa pe 3 august, cu privire la referendumul din 29 iulie pentru demiterea presedintelui.

Erata cuprindea urmatorul paragraf: "In speta, insa, sunt aplicabile dispozitiile legale ale art.2 alin.1 lit.c) din Legea nr.370/2004 privind alegerea presedintelui si ale art.17 din Legea nr.3/2000 privind referendumul".

Practic, spun articolele de lege mentionate in paragraful de la CCR, listele electorale permanente ii cuprind pe toti romanii cu varsta de peste 18 ani, care au drept de vot, inclusiv cei cu domiciliul in strainatate.

Erata a fost publicata marti, in jurul orei 17.00, in Monitorul Oficial, si a dat peste cap calculele USL cu privire la cvorumul de validare a referendumului.

Ion Predescu (CCR): Erata publicata ulterior in Monitorul Oficial, o decizie politica

Joi, Ion Predescu, judecator al Curtii Constitutionale, a declarat ca erata CCR a reprezentat "o decizie politica".

El a spus ca erata avea nevoie de votul celor noua magistrati care au luat decizia din 2 august, publicata in Monitorul Oficial, adica de acelasi numar de magistrati care au luat hotararea privind referendumul.

"Decizia se discuta cum e redactata si se publica dupa ce a fost discutata, dezbatuta si acceptata de toti cei care au luat parte la deliberari si au adoptat acea hotarare. Tot ei pot face modificari, ma intelegeti. Fara altul, fara unu NU SE POATE. Au fost opt sau noua, nu pot face modificari doi. Acesta este principiul, aceasta este regula fundamentala.

Cine-a facut-o? Publicarea eratei a fost o decizie politica. Nu trebuia sa fie publicata. Monitorul Oficial trebuia sa stie lucrurile astea si sa nu publice. Tot cei noua trebuiau sa completeze, sa adauge", a declarat Ion Predescu pentru Jurnalul National.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Radu Stroe erata CCR, #Radu Stroe Traian Basescu, #Radu Stroe actualizare liste electorale , #decizii