Gata cu fumatul in baruri si restaurante! Legea e constitutionala. Ce urmeaza

Miercuri, 27 Ianuarie 2016, ora 11:29
32707 citiri
Gata cu fumatul in baruri si restaurante! Legea e constitutionala. Ce urmeaza
Foto: Ziare.com

Legea anti-fumat este constitutionala. Decizia a fost luata, miercuri, de Curtea Constitutionala, dupa ce a discutat sesizarea formulata de 33 de senatori, care sustineau ca, prin definirea spatiului public inchis, legea introduce o forma de discriminare.

Urmeaza acum ca legea sa mearga la presedintele Klaus Iohannis pentru promulgare, iar apoi va fi publicata in Monitorul Oficial. Legea intra in vigoare la 45 de zile de la publicarea in MO.

Surse din Administratia Prezidentiala declarau la finalul anului trecut ca seful statului va promulga legea care interzice fumatul in majoritatea spatiilor publice inchise, precum cluburile si restaurantele.

Klaus Iohannis va promulga legea antifumat - surse

Potrivit acestora, Iohannis se declara total de acord cu aceasta lege, fiind de notorietate faptul ca, desi a fumat ani buni, acum este impotriva acestui viciu.

Dupa cum scrie in prima sa carte, "Pas cu pas", Iohannis a fumat in tinerete si doua pachete pe zi, insa acum nu mai suporta nici fumul de tigara. "Colaboratorii mei iau acest lucru ca pe o regula nenegociabila", scria Iohannis in prima sa carte.

Nemultumirile celor 33 de senatori

33 de senatori au depus, pe 21 decembrie, la Curtea Constitutionala contestatia referitoare la legea care interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, adoptata in 15 decembrie de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Legea anti-fumat, contestata la Curtea Constitutionala (Video)

Acestia afirmau ca ratiunea sesizarii Curtii Constitutionale "nu vizeaza interzicerea fumatului in spatiile publice, ci vizeaza definitia 'spatiului public inchis'".

In documentul inaintat Curtii Constitutionale se precizeaza ca prin definirea spatiului public inchis ca orice spatiu destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate, legea introduce o forma de discriminare.

Initiatorii sesizarii au mai sustinut, in documentul citat, ca prin aplicarea legii antifumat se creeaza o discriminare intre persoanele aflate in stare de detentie in penitenciare de siguranta si cele aflate in tranzit intr-un aeroport, carora le este permis sa fumeze intr-un spatiu public inchis, si ceilalti fumatori.

Potrivit unor surse politice, contestatia legii anti-fumat depusa la Curtea Constitutionala a fost semnata semnata de senatori de la toate partidele politice, printre care Cristiana Anghel (ALDE), Corneliu Dobritoiu (PNL), Lucian Sova (PSD), Verestoy Attila (UDMR) si senatorul independent Alfred Laurentiu Mihai.

Unde este interzis fumatul

Conform legii adoptate de Camera Deputatilor, fumatul este interzis in "orice spatiu accesibil publicului sau destinat utilizarii colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperis, plafon sau tavan si care este delimitat de cel putin doi pereti, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent".

Fumatul in cluburi si restaurante, interzis

De asemenea, legea antifumat interzice fumatul in spatiile de la locul de munca si in orice loc de joaca pentru copii, fie ca este spatiu inchis sau in aer liber.

Fumatul in cluburi si restaurante, interzis - ce spun patronii localurilor (Video)

Interdictia se aplica si in mijloacele de transport in comun, in unitatile sanitare, de invatamant, precum si cele destinate protectiei si asistentei copilului, de stat si private.

Fac exceptie celulele pentru detinuti din penitenciarele de maxima siguranta. Totodata, fumatul este permis in camere special amenajate, exclusiv in zona de tranzit a aeroporturilor internationale, cu respectarea urmatoarelor conditii: sa nu fie spatiu de trecere sau de acces in spatii publice inchise, sa fie dotate cu sisteme de ventilatie functionale care sa asigure eliminarea fumului din tutun, cu presiune negativa, sa fie dotate cu scrumiere si extinctoare si amenajate in conformitate cu prevederile legale in vigoare privind prevenirea si stingerea incendiilor si sa fie marcate la loc vizibil cu indicatoare: "Camera pentru fumat", "Loc pentru fumat".

Legea interzice si comercializarea produselor din tutun in unitatile sanitare si cele de invatamant, de stat si private, precum si vanzarea la bucata a tigaretelor, tigarilor de foi si cigarillos.

Ce amenzi risca cei care nu respecta legea

Nerespectarea prevederilor legii antifumat de catre persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 100 lei la 500 lei.

Nerespectarea de catre persoanele juridice a prevederilor legii se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 5.000 lei la prima abatere, cu amenda contraventionala de 10.000 lei si cu sanctiunea complementara de suspendare a activitatii pana la remedierea situatiei care a dus la suspendarea activitatii, la a doua abatere.

Savarsirea unei noi contraventii la prevazuta de legea antifumat se sanctioneaza cu amenda contraventionala de 15.000 lei si cu sanctiunea complementara de inchidere a unitatii.

In prezent, 17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul in spatiile publice inchise, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#legea antifumat constitutionala, #fumat interzis spatii publice , #decizii