Guvernul invoca rezolutii europene pentru a justifica modificarea Legii referendumului

Vineri, 02 Octombrie 2009, ora 22:10
1474 citiri
Guvernul invoca rezolutii europene pentru a justifica modificarea Legii referendumului

Legea referendumului a fost modificata pentru a reduce costul organizarii referendumului pentru Parlamentul unicameral, dar si pentru a pune in acord Legea cu o decizie CCR din 2007 si a respecta practica UE, care cere precizarea unui termen in care Parlamentul sa-si dea avizul, sustine Guvernul.

"Avand in vedere ca presedintele Romaniei a demarat procedura pentru desfasurarea referendumului (...) trebuie luate masurile de urgenta necesare, atat legale, cat si tehnice, pentru a putea organiza in conditii optime acest referendum si pentru a se putea profita de oportunitatea realizarii simultane a acestui demers cu cel al desfasurarii scrutinului pentru alegerea presedintelui Romaniei (...) ceea ce ar detemina o reducere a cheltuielilor aferente acestor procese electorale cu aproximativ 15 milioane de euro", se arata in preambulul actului normativ.

Guvernul mai invoca necesitatea completarii Legii 3/2000 privind organizarea referendumului astfel incat sa fie inlocuite prevederile declarate neconstitutionale de CCR in aprilie 2007, care nu au fost puse in acord cu normele Constitutiei in termen de 45 de zile de la data publicarii deciziei CCR in Monitorul Oficial, asa cum prevede Legea fundamentala.

Un alt motiv invocat de Guvern pentru modificarea Legii referendumului este documentul intitulat "Liniile directoare cu privire la organizarea referendumului", al Comisiei Europene, potrivit caruia, in cazul in care Parlamentul are obligatia de a transmite un punct de vedere cu privire la organizarea unui referendum, "trebuie fixat un termen inauntrul caruia Legislativul sa isi dea acest aviz consultativ, iar in cazul in care termenul nu este respectat, textul va fi supus la vot fara avizul Parlamentului, aspecte care impun necesitatea modificarii legislatiei romane".

Potrivit moficarilor aduse de Guvern Legii, referendumul este valabil daca la acesta participa cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente.

In forma anterioara a actului normativ erau invocate "listele electorale".

Listele electorale cuprind cetatenii cu drept de vot inscrisi in Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.

Ce va spune Parlamentul?

Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti, in termen de cel mult 20 de zile calendaristice de la solicitarea presedintelui.

Daca Parlamentul nu transmite punctul de vedere in acest termen, seful statului emite decretul privind organizarea referendumului dupa expirarea sa, procedura constitutionala de consultare a Parlamentului considerandu-se indeplinita.

Daca referendumul are loc simultan cu alegerile prezidentiale, cu cele pentru Parlamentul national, european, sau cele locale, referendumul se desfasoara dupa potrivit prevederilor actelor normative referitoare la desfasurarea scrutinelor mentionate.

In aceasta situatie, "ambele scrutine se realizeaza in cadrul acelorasi sectii de votare, operatiunile electorale fiind indeplinite de aceleasi birouri electorale".

In cazul unui referendum local, cetatenii care au resedinta in alta localitate decat cea de domiciliu pot solicita primarului din acea localitate inscrierea lor pe liste suplimentare.

Cu trei zile inainte de data referendumului nu se mai fac inscrieri pe aceste liste.

"Dispozitiile prezentei OUG se aplica si procedurilor de referendum aflate in curs", prevede actul normativ aprobat miercuri de Executiv.

OUG este semnata de premierul Emil Boc, de secretarul general al Guvernului, Daniela Andreescu, de vicepresedintele Institutului National de Statistica, Cristian Stanica (cele doua institutii fiind initiatoarele actului normativ n.r.) si de ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea.

Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
#guvern modificare Legea referendum, #raspuns Parlament Legea referendum , #decizii